Σε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προχώρησε η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, για την ανάγκη εντατικότερης παρακολούθησης, όσο και αντιμετώπισης της λοίμωξης Κοξάκι (Coxsackie), η οποία παρουσιάζει έξαρση αυτήν την περίοδο στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, απειλώντας κυρίως τον παιδικό πληθυσμό.
Όπως επισημαίνει, ειδικότερα, στην ερώτησή της η βουλευτής Λάρισας:
«Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, μέσα σε μόλις 21 ημέρες , καταγράφηκαν συνολικά 41 παιδιά με Κοξάκι , προκαλώντας την ανησυχία της τοπικής ιατρικής κοινότητας, όπως και των οικογενειών που έχουν μικρά παιδιά, αφού τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας κάτω των 6 ετών.
Όπως αναφέρουν, μάλιστα, τα σχετικά ρεπορτάζ, παρότι ‘’η πλειονότητα των παιδιών παρουσίασε ήπια κλινική εικόνα, 6 παιδιά νοσηλεύτηκαν με ολιγοήμερες νοσηλείες (κυρίως λόγω αδυναμίας σίτισης)’’.
Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας, ωστόσο, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας δεν αναφέρθηκαν παρόμοια περιστατικά, με τον ΕΟΔΥ να αναφέρει πως ‘’η επιδημιολογική εικόνα που σχετίζεται με την ανίχνευση κρουσμάτων μόνο στην ΠΕ Λάρισας και την απουσία ανίχνευσης από τις υπόλοιπες ΠΕ Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από την πλημμύρα μετά από την κακοκαιρία “Daniel”, είναι ενδεικτική ότι η κυκλοφορία του ιού Κοξάκι δεν σχετίζεται με την πλημμύρα’’
Ακόμη και έτσι, ωστόσο, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο νόσημα δεν επιτηρείται συστηματικά από τη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, δε μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη, αν τα περιστατικά κατά την τρέχουσα περίοδο στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και που οφείλεται η έξαρσή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι το συγκεκριμένο νόσημα δεν υπάγεται σε καθεστώς επιτήρησης ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η έλλειψη γενικότερων στοιχείων δε μπορεί να εξάγει ασφαλή στοιχεία για την έξαρση του Κοξάκι σε μια μόνο συγκεκριμένη περιοχή, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, η οποία εύλογα δημιουργεί ανησυχία και ερωτηματικά στον τοπικό πληθυσμό.
Αλλά και δεδομένου ότι οι υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου θα πρέπει να επιδοθούν σε έρευνες, αλλά και ενεργητικές πολιτικές πρόληψης όσο και αντιμετώπισης του κινδύνου έξαρσης του ιδού Κοξάκι που ήδη μετρά δεκάδες κρούσματα στο ν. Λάρισας, μέσα σε πολύ μικρό διάστημα, με την αρωγή ίσως του συνδρομικού δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενισχυμένης επιτήρησης νοσημάτων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας» η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «ποιες είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη, αλλά και την ενεργητική αντιμετώπιση του ιού Κοξάκι (Coxsackie) στο ν. Λάρισας που πλήττει μεγάλο αριθμό, κυρίως, μικρών παιδιών».