Όπως είχε ανακοινώσει , η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, παρέδωσε στον Πρωθυπουργό κ Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Λάρισα, υπόμνημα για το Πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο , ζητώντας να είναι συνεπής η Κυβέρνηση στην δέσμευσή της στη Λάρισα για τη δημιουργία του. 

Ειδικότερα, η βουλευτής Λάρισας παρέδωσε στον κ. Μητσοτάκη, ιδιοχείρως, υπόμνημα σε σχέση με το μείζον θέμα που έχει προκύψει και αφορά στη δημιουργία Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, το οποίο αποτελεί αίτημα δεκαετίας του νομού και για το οποίο η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2020 για την υλοποίησή του. 

Στο υπόμνημά της η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι παρά τα όσα προανήγγελλαν παλαιότερες ηγεσίες του υπουργείου Υγείας (Β. Κοντοζαμάνης) της Κυβέρνησης του Κ Μητσοτάκη, στην πραγματικότητα μεθοδεύτηκε η αντικατάσταση του Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου Λάρισας από αντίστοιχο Ογκολογικό φορέα στη Λαμία, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμία επιστημονική προϋπόθεση και τεκμηρίωση, χωρίς διαβούλευση και συλλογική απόφαση, γεγονός που καταδεικνύει και την κραυγαλέα σκοπιμότητα των παραγόντων που, οψίμως, συνέργησαν στην κατεύθυνση αυτή, με ιδιοτελή κριτήρια και άκρατο παραγοντισμό.

Παράλληλα, η Ευαγγελία Λιακούλη κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό το πρίσμα της τεράστιας καταστροφής και υποβάθμισης που έχει υποστεί η Θεσσαλία από τον ΙΑΝΟ, τον Daniel και τον Elias, διαδοχικά, να μην επιτρέψει την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής, από τη στιγμή, αφού όπως τονίζει: «Ήδη μετράμε σοβαρές απώλειες όπως είναι ο Θεσσαλικός Όλυμπος που παραμένει στην αφάνεια, οι σχολές του ΤΕΙ που καταργήθηκαν χωρίς να γίνει Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο όπως σε άλλους νομούς, η Αβερώφειος Σχολή που παραμένει αίτημα ανεκπλήρωτο, κομβικές υποδομές όπως ο δρόμος  Λάρισας –Φαρσάλων που είναι ακόμη στα χαρτιά, τα έργα του Αχελώου, τα πολύ σπουδαία αντιπλημμυρικά έργα όπως  τα φράγματα Διλόφου, Ναρθακίου, Γριζάνου, Αχλαδοχωρίου και Ρουφράχτη που πριν λίγες μέρες απεντάχθηκαν οριστικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι τη χάραξη της ΠΑΘΕ που οδήγησε σε απομόνωση Φάρσαλα και Δυτική Θεσσαλία…».

Καταλήγοντας η βουλευτής Λάρισας πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Το Πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο της Λάρισας είναι ένα αυτοτελές έργο. Έχει εξαγγελθεί και έχει δεσμευτεί δημόσια γι’ αυτό η Κυβέρνησή σας και οφείλετε να το πραγματοποιήσετε. Είναι ένα μεγάλο έργο και θέλουμε να πραγματοποιηθεί με όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις και όλες τις παραμέτρους που θέτουν οι ειδήμονες της υγείας, μετά από διαβούλευση, επικαιροποίηση στοιχείων και μελετών, μετά από λεπτομερή σχεδιασμό. Οι φορείς και τα θεσμικά πρόσωπα της Λάρισας, σας καλούμε να είστε συνεπής στη δέσμευσή σας για τη δημιουργία του Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου Λάρισας, ανεξάρτητα από άλλες επιλογές, που καταφανώς δεν πληρούν τα κριτήρια της επιστήμης, της αμεροληψίας και της δικαιοσύνης».       

Ο Πρωθυπουργός συμφώνησε καταρχήν ότι τα δύο έργα δεν βρίσκονται σε μεταξύ τους αντιπαράθεση και δεσμεύτηκε ότι θα δει το υπόμνημα με προσοχή και θα επανέλθει.                                                                    

 

Ακολουθεί, αναλυτικά, το υπόμνημα που παραδόθηκε στον κ. Μητσοτάκη: 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, 

Η έλευσή σας στο νομό μας, δυστυχώς, βρίσκει τους θεσμικούς εκπροσώπους και φορείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα, το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των δομών υγείας, ιδιαίτερα θορυβημένους, μετά την γνωστοποίηση, πριν λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ότι ματαιώνεται η δημιουργία του Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στο νομό μας, διότι δημιουργείται αντίστοιχος φορέας  στη Λαμία.  

Μάλιστα, το Επιστημονικό Συμβούλιο αντέδρασε δυναμικά, τονίζοντας ότι η δόμηση ενός Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στο 2βάθμιο Νοσοκομείο Λαμίας που διαθέτει μόλις ένα (1) ογκολόγο και στερείται κάθε συναφούς υποδομής καθώς και αναγκαίων συνδέσεων με κλινικές, χωρίς εξειδίκευση και επαρκές προσωπικό, ενώ παράλληλα επενδύεται το ποσό των 20 εκατ. Ευρώ, είναι στην απολύτως λανθασμένη κατεύθυνση.

Ο καταγόμενος από τη Λαμία, Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ Φ. Σερέτης , απαντώντας στο Επιστημονικό Συμβούλιο, αρκέστηκε να δηλώσει ότι η απόφαση για την ανέγερση του Κέντρου στη Λαμία βασίζεται «στην αναγκαιότητά του και στην ύπαρξη χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης» , χωρίς ποτέ όμως, να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που του τίθενται. 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το Πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο Λάρισας είναι αίτημα του νομού μας που μετράει πολλά χρόνια, τέθηκε στο δημόσιο διάλογο καταρχήν από τον ιατρικό κόσμο και μετέπειτα υιοθετήθηκε ως διεκδίκηση από τους φορείς και τους θεσμικούς εκπροσώπους.

Η ανακοίνωσή του επίσημα από τα χείλη της Κυβέρνησής σας έγινε τον Ιανουάριο του 2020 από τον τότε Υφυπουργό Υγείας κ Κοντοζαμάνη στο πλαίσιο του 2ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανάπτυξης, με την επισήμανση μάλιστα πώς παρά το γεγονός ότι το έργο είναι δύσκολο, «αυτή η Κυβέρνηση είναι για τα δύσκολα» ενώ  χαρακτηριστικά τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτό το σχέδιο πραγματικότητα…. για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ό,τι πιο σύγχρονο προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη Θεσσαλία σημείο αναφοράς στην Υγεία» (από τα πρακτικά).

Έκτοτε, η κάθε συζήτηση για το έργο, λάμβανε την στερεότυπη απάντηση ότι αναμένεται η διασφάλιση της χρηματοδότησης.

Αυτό γνωρίζουν οι ακαδημαϊκοί, οι αυτοδιοικητικοί, οι φορείς και οι πολίτες.

Ουδέποτε συνδέθηκε ή εξαρτήθηκε η λειτουργία του Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου Λάρισας, που μάλιστα προοριζόταν να  συνεργαστεί  με το Κέντρο Ερευνών του Cern , με την Ογκολογική Κλινική της Λαμίας .

Τώρα αποκαλύπτεται ότι στην πραγματικότητα μεθοδεύτηκε η αντικατάσταση του Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου Λάρισας από αντίστοιχο Ογκολογικό φορέα της Λαμίας, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμία επιστημονική προϋπόθεση και τεκμηρίωση, χωρίς διαβούλευση και συλλογική απόφαση, γεγονός που καταδεικνύει  την κραυγαλέα σκοπιμότητα των παραγόντων που συνήργησαν στην κατεύθυνση αυτή, με ιδιοτελή κριτήρια και άκρατο παραγοντισμό.

Ήδη οι παρεμβάσεις των ακαδημαϊκών –Καθηγητών Ιατρικής, όπως των κκ Γουργουλιάνη, Βασιλόπουλου κλπ δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, αφού κάνουν λόγο για μια «παράλογη απόφαση», χωρίς καμία αιτιολόγηση, παρά μόνο την καταγωγή του ΥΠΕάρχη, δηλώνουν πλήρη άγνοια για την εξέλιξη του θέματος και χαρακτηριστικά τονίζουν ότι το Ογκολογικό Κέντρο «δεν είναι μπουτίκ που πουλάει παπούτσια», αλλά ότι «η ίδρυση Πρότυπου  Ογκολογικού Κέντρου στο 2βάθμιο Νοσοκομείο Λαμίας που διαθέτει έναν, μόλις, ογκολόγο», είναι μια ακόμα Ελληνική  πρωτοτυπία…» . 

Αντίθετα, υπενθυμίζουν ότι το ΠΓΝΛ είναι ένα 3βάθμιο Γενικό Νοσοκομείο που διαθέτει εξειδικευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό για να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα των περιστατικών της 5ης ΥΠΕ, ενώ έχει αλλάξει το χάρτη της Υγείας στην Επικράτεια, μειώνοντας δραστικά τις μετακινήσεις προς τα μεγάλα κέντρα της χώρας. Τα Αιματολογικά και Ογκολογικά περιστατικά, βρίσκουν υψηλού επιπέδου θεραπευτική  αντιμετώπιση, όπως συνομολογείται από τους 100-120 ασθενείς που λαμβάνουν καθημερινά θεραπεία σε μία μονάδα το που διαθέτει συνολικά 30 κρεβάτια.

Παράλληλα, το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει για το ΠΓΝΛ το «πρόβλημα των χώρων, το πρόβλημα της εξουθένωσης του προσωπικού, το πρόβλημα της χωροταξικής κατανομής της μονάδας στο αποπνικτικό ισόγειο του νοσοκομείου και το πρόβλημα της οριακής λειτουργίας του φαρμακείου για να υποστηρίξει αυτή τη δραστηριότητα».

Επίσης με έκπληξη επισημαίνουν ότι «…θα περιμέναμε η 5η ΥΠΕ να έχει ένα “ούς ευήκοον” στα αναφερόμενα προβλήματα που γνωρίζει εδώ και κάποια χρόνια. Αντί όμως να βοηθήσει στην επίλυση τους, αποφάσισε να επενδύσει σε μία άλλη λύση: στη δόμηση ενός Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στο 2βάθμιο Νοσοκομείο Λαμίας που διαθέτει ένα (1) ογκολόγο. Η απόφαση αυτή που αφορά ένα κονδύλι 20.000.000 ευρώ πιστεύουμε πως είναι στη λάθος κατεύθυνση. Με τη δαπάνη αυτή, θα μπορούσε να υποστηριχτεί η καθ’ ύψος επέκταση του ΠΓΝΛ και η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών σε αξιοπρεπείς χώρους. Θα μπορούσε να στηρίξει τη βελτίωση των υποδομών στο νοσοκομειακό Φαρμακείο που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Θα μπορούσε να στηρίξει τη δόμηση μίας Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών που λείπει από την 5η ΥΠΕ. Τέλος, η αναβάθμιση θα αποτελούσε πόλο έλξης για την στρατολόγηση νέων επιστημόνων και την ενδυνάμωση του υφιστάμενου επιστημονικού δυναμικού στην Ογκολογική και Αιματολογική Κλινική του ΠΓΝΛ. Η επιλογή για τη δημιουργία Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου σε 2βάθμιο νοσοκομείο συνιστά έλλειμμα  στρατηγικής προτεραιότητας από την πλευρά της 5ης ΥΠΕ..».

Κύριε Πρωθυπουργέ,  

Γνωρίζετε την τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί η Θεσσαλία από τον ΙΑΝΟ, τον Daniel και τον Elias.

Έχει αλλάξει ο Τόπος μας, έχουν αλλάξει οι ζωές των Ανθρώπων μας.

Όλες οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι Έλληνες στην καθημερινότητά τους, στη Θεσσαλία έγιναν ακόμη δυσκολότερες.

Ο Τόπος μας δεν αντέχει περαιτέρω υποβάθμιση.

Ήδη μετράμε σοβαρές απώλειες όπως ο Θεσσαλικός Όλυμπος που παραμένει στην αφάνεια,  οι σχολές του ΤΕΙ που καταργήθηκαν χωρίς να γίνει Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο όπως σε άλλους νομούς, η Αβερώφειος Σχολή που παραμένει αίτημα ανεκπλήρωτο, κομβικές υποδομές όπως ο δρόμος  Λάρισας –Φαρσάλων που είναι ακόμη στα χαρτιά, τα έργα του Αχελώου, τα πολύ σπουδαία αντιπλημμυρικά έργα όπως  τα φράγματα Διλόφου, Ναρθακίου,  Γριζάνου, Αχλαδοχωρίου και Ρουφράχτη που πριν λίγες μέρες απεντάχθηκαν οριστικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι τη χάραξη της ΠΑΘΕ που οδήγησε σε απομόνωση Φάρσαλα και Δυτική Θεσσαλία και άλλα –δυστυχώς πολλά !

Το Πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο της Λάρισας είναι ένα αυτοτελές έργο, έχει εξαγγελθεί και έχει δεσμευτεί δημόσια γι’αυτό η Κυβέρνησή σας και οφείλετε να το πραγματοποιήσετε.

Είναι ένα μεγάλο έργο και θέλουμε να πραγματοποιηθεί με όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις και όλες τις παραμέτρους που θέτουν οι ειδήμονες της υγείας, μετά από διαβούλευση, επικαιροποίηση στοιχείων και μελετών, μετά από λεπτομερή σχεδιασμό .

 Οι φορείς και τα θεσμικά πρόσωπα της Λάρισας, σας καλούμε να είστε συνεπής στη δέσμευσή σας για τη δημιουργία του Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου Λάρισας, ανεξάρτητα από άλλες επιλογές, που καταφανώς δεν πληρούν τα κριτήρια της επιστήμης, της αμεροληψίας και της δικαιοσύνης.

                                                                                                                                 

Με τιμή

Ευαγγελία Λιακούλη»