Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά μετην ενίσχυση προς τους κτηνοτρόφους, για την αγορά ζωοτροφών, η οποία γίνεται με λάθος τρόπο και δεν επαρκεί να καλύψει το υψηλό κόστος, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :
«Ο κτηνοτροφικός κόσμος του νομού Λάρισας, της Θεσσαλίας και όλης της χώρας βιώνει επίπονες δοκιμασίες, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της υγειονομικής, οικονομικής, κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Οι έως τώρα δεσμεύσεις του Υπουργείου σχετικά με τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας δεν υλοποιούνται, ούτε επαρκούν για να δώσουν λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, η περίφημη ενίσχυση των 45 εκατ. ευρώ προς τους κτηνοτρόφους, για την αγορά ζωοτροφών, κινδυνεύει να αποτύχει παταγωδώς.
Από την πλευρά τους, όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας διαφωνούν κάθετα με τον τρόπο που θα χορηγηθεί η εν λόγω ενίσχυση, η οποία υπολογίζεται επί του ποσοστού στον τζίρο – δηλαδή τις πωλήσεις σε γάλα και κρέας – και όχι ανά κεφαλή ζώου, όπως συμβαίνει στην Ισπανία και όπως πρότειναν οι κτηνοτρόφοι στην αρμόδια ειδική επιτροπή που σύστησε το Υπουργείο. Κατά συνέπεια, από το αρχικό ποσοστό του 4% για το εξάμηνο του 2021 που εν συνεχεία μειώθηκε στο 2% για όλο το 2021, τα μικρά ποσά που προκύπτουν αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των ζωοτροφών. Με τον τρόπο αυτό, εύλογα συνάγεται ότι η ενίσχυση των 45 εκατ. ευρώ που έχει αποφασιστεί από την Κυβέρνηση, δεν αρκεί για να στηρίξει ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους.
Περαιτέρω, όσοι ασχολούνται με την σταβλική κτηνοτροφία, σε αντίθεση με τους ορεινούς και εκτατικούς κτηνοτρόφους που εκμεταλλεύονται την ελεύθερη βόσκηση, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αναγκάζονται να διπλασιάσουν τις ποσότητες ζωοτροφών που δίνουν στα ζώα τους, προκειμένου να επιτύχουν τις προσδοκώμενες αποδόσεις στο γάλα. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μείωσης στην παραγωγή της φέτας και των εξαγωγών.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η ενίσχυση του Υπουργείου ύψους 45 εκατ. ευρώ προς τους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών, θα εξανεμιστεί πριν καν καταβληθεί, αφού δεν επαρκεί για να καλύψει το υψηλό κόστος.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να μου απαντήσει εάν προτίθεται να τροποποιήσει τον τρόπο που υπολογίζεται η καταβολή της ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών καθώς και εάν σκοπεύει να εισάγει ειδική ρύθμιση για όσους εκ των κτηνοτρόφων ασχολούνται με την σταβλική κτηνοτροφία».