Σε ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων με στόχο την εξοικονόμηση σχεδόν 100 εκατ. τον χρόνο προχωρεί η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» που περιλαμβάνει 500 κτίρια συνολικής έκτασης 2,5 εκατ. τ.μ., χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να κινητοποιήσει κεφάλαια άνω των 900 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα ξεκινάει το καλοκαίρι και θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δράση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της δημόσιας διοίκησης, με τον συνολικό προϋπολογισμό του νέου προγράμματος να ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ. Με την υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια άνω των 900 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το σημαντικότερο όλων ωστόσο είναι πως τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από την εξοικονόμηση ενέργειας θα αγγίξουν τα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει την ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 500 κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και καταλαμβάνουν έκταση περί τα 2,5 εκατ. τ.μ. Η εξοικονόμηση που θα προκύψει εφόσον το πρόγραμμα ολοκληρωθεί όπως σχεδιάζεται, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, ο οποίος προβλέπει ετήσια ενεργειακή ανακαίνιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης έως το 2030.
Ποια κτίρια αφορά
Τα κτίρια που θα μπουν στο πρόγραμμα είναι πέντε κατηγοριών: α) Κτίρια της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, των φορέων της γενικής κυβέρνησης και των ΝΠΔΔ, β) Υγείας και κοινωνικής πρόνοιας όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία, κ.λπ. γ) Εκπαίδευσης, δηλαδή ΑΕΙ, σχολεία, κ.λπ., δ) Εγκαταστάσεις γραφείων, διοικητήρια, επισκοπεία και ε) Λοιπά κτίρια που εντάσσονται στο μητρώο φορέων της γενικής κυβέρνησης, ή είναι ΝΠΔΔ, όπως κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Για την επιλογή των κτιρίων βασικό κριτήριο είναι σε αυτή την πρώτη φάση να ανήκουν σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης από Γ΄ και κάτω, να είναι δηλαδή ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Τελικός στόχος είναι όλα τα κτίρια να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ετήσιας ενέργειας το λιγότερο κατά 30% και παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2.
Η εξοικονόμηση ενέργειας με το πέρας του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει σε 600 εκατ. kwh ετησίως, ενώ οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα που θα μειωθούν, θα αγγίξουν τις 360.000 τόνους τον χρόνο, κάτι που ισοδυναμεί με 36 πύργους του Αϊφελ σε ρύπους CO2 κάθε χρόνο.