Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2024, και ώρα 9μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Φαλάνης από την Αντιδημαρχία Αγροτικής & Περιαστικής Ανάπτυξης, το Γεωτεχνικό Τμήμα του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων και την ΑΜΚΕ «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα, ΤΥΤΩ», για την φυσική καταπολέμηση των τρωκτικών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, με το αρπακτικό πτηνό Τυτώ.

Στόχος της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και η γνωριμία με το ωφέλιμο αρπακτικό Τυτώ, δίνοντας λύση σε συγκεκριμένα αγροτικά προβλήματα. Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται, θα τοποθετηθούν νέοι τεχνητοί κλωβοί (φωλιές) σε κατάλληλα σημεία, ενώ ήδη, στη Θεσσαλία έχουν τοποθετηθεί 120 τεχνητοί τέτοιοι κλωβοί.

Υπενθυμίζεται ότι, το νυκτόβιο αρπακτικό πτηνό Τυτώ (Tyto alba), είναι ένα είδος κουκουβάγιας / μπούφου άμεσα συνυφασμένο με την αγροτική ζωή, το οποίο ζει, φωλιάζει και αναπαράγεται εδώ και αιώνες σε παλαιά κτίρια, αποκλειστικά στα αγροτικά οικοσυστήματα. Τρέφεται αποκλειστικά με μικρά θηλαστικά (τρωκτικά και ποντίκια), και συνεπώς αποτελεί την καλύτερη φυσική λύση ως ελεγκτής, θηρευτής των επιβλαβών τρωκτικών στα αγροτικά οικοσυστήματα.

Να σημειωθεί ότι, θα ακολουθήσουν μια σειρά ενημερωτικών δράσεων ενημέρωσης σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων.