Η Θεσσαλία συγκαταλέγεται στις περιοχές της χώρας που θα πληγούν τα επόμενα χρόνια περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει για άλλη μια φορά, ο χημικός περιβαλλοντολόγος Ζήσης Αργυρόπουλος.

Η μέση θερμοκρασία στη Θεσσαλία θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς σε 27 χρόνια από τώρα, αν όχι περισσότερο, με δυσμενείς συνέπειες για την αγροτική παραγωγή αλλά και την κατανάλωση ενέργειας και νερού.

Το περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής της Θεσσαλίας στην κλιματική αλλαγή, που εκπονήθηκε από την Περιφέρεια με βάση σχετική μελέτη, προβλέπει τρία σενάρια για τη μείωση των εκπομπών CO2, με το τρίτο και δυσμενέστερο να επικρατεί σήμερα, δηλαδή την παντελή απουσία μέτρων, λόγω της ενεργειακής κρίσης, όπως ανέφερε ο κ. Αργυρόπουλος.

Το μοντέλο που έτρεξε ο ίδιος το 2005 στο Αστεροσκοπείο Αθηνών προβλέπει αύξηση της μέσης ελάχιστης θερμοκρασίας (νυχτερινή θερμοκρασία) στη Λάρισα τους θερινούς μήνες κατα 10 βαθμούς!

Απέναντι στο εφιαλτικό αυτό σενάριο, σύμφωνα με τον καθηγητή, “είμαστε απροετοίμαστοι και πρακτικά και ψυχολογικά.

Οι δράσεις ακόμη δεν έχουν μπει σε εφαρμογή, και όσες μπήκαν , όπως η μείωση των εκπομπών co2 πήγαν πίσω λόγω ενεργειακής κρίσης”.

Στη διαβούλευση του Πράσινου Ινστιτούτου για το Σχέδιο προσαρμογής της Θεσσαλίας στην κλιματική αλλαγή, που έγινε με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, ο Νίκος Πουτσιάκας, μέλος του δικτύου πράσινων αυτοδιοικητικών συνεργάτης του Πράσινου Ινστιτούτου, επισήμανε ότι σκοπό έχει αυτή η διαβούλευση να εντοπιστούν και να βελτιωθούν τα αδύναμα σημεία του σχεδίου και να ενισχυθούν περισσότερο τα ισχυρά.

ertnews.gr