Τη θεατρική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου», στην οποία πρωταγωνιστεί η γνωστή ηθοποιός Άννα Βαγενά, θα παρουσιάσει ο Δήμος Ελασσόνας αυτή την Κυριακή 28 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο Ανοιχτό Θέατρο Ελασσόνας με ελεύθερη είσοδο.
Την παράσταση προσφέρει η Άννα Βαγενά με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας και είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η «Αγγέλα Παπάζογλου», είναι μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων, που έχει παιχτεί σε σχεδόν όλες τις πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Βρυξέλλες, Νότια Ιταλία, Βελιγράδι, Γερμανία και Σουηδία) και αγαπήθηκε όσο λίγες παραστάσεις στον τόπο μας. Ένα «μάθημα ιστορικής μνήμης», μία παράσταση που ξεδιπλώνει την καθημερινή ζωή και την καταστροφή της Σμύρνης, τα καραβάνια των προσφύγων, την κατοχή και τον Εμφύλιο.
Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της παράστασης έχει παίξει ο Εθνομουσικολόγος καθηγητής του ΕΚΠΑ Λάμπρος Λιάβας, που έκανε την επιλογή των κειμένων από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου, καθώς και την επιλογή της μουσικής από Σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια. Επίσης, σημαντικό για την επιτυχία της παράστασης είναι το λιτό σκηνικό του ζωγράφου και Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Μάριου Σπηλιόπουλου, ως αναφορά στο προσφυγικό καμαράκι και το ρεμπέτικο πάλκο.
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι ‘Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωής της, με τις μαγευτικές ομορφιές της. Στη συνέχεια η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τις δυσκολίες που πέρασαν, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό και την ψυχή της. Οι αφηγήσεις αυτές έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά, που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.
Ας σημειωθεί ότι η ‘’Αγγέλα Παπάζογλου’’ είναι η μακροβιότερη παράσταση στην Ελλάδα με τον ίδιο ηθοποιό. Παίζεται 23 χρόνια. Πρωτοανέβηκε τον Σεπτέμβρη του 1999 στην μάντρα στη Κοκκινιάς. Από τότε έχουν δοθεί χιλιάδες παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Την έχουν παρακολουθήσεις χιλιάδες θεατές. ‘Έχουν γραφτεί συγκλονιστικές κριτικές από τους δημοσιογράφους αλλά και από τους απλούς θεατές.
Ταυτότητα παράστασης:
Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά.
Στο ρόλο της αναγνώστριας η Ασπασία Μπατατόλη.
Επιλογή κειμένου από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου ‘’Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης’’ και μουσική επιμέλεια : Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά
Σκηνικά – Κοστούμια : Μάριος Σπηλιώπουλος
Διάρκεια παράστασης : 90 λεπτά
Παραγωγή : Θέατρο Μεταξουργείο