Ν. Λυγερός
Στη συνάντηση που έγινε μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και του Πρωθυπουργού της Παλαιστίνης ειπώθηκαν πολλά για την ανθρωπιστική βοήθεια, ειπώθηκαν πολλά για τους τραυματίες, ειπώθηκαν πολλά για το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην ανθρωπιστική βοήθεια και ότι βρίσκεται πάντοτε στο πλαίσιο των δύο κρατών ως επίλυση του όλου θέματος, αλλά ένα πράγμα δεν ειπώθηκε. Είναι ο ρόλος της Χαμάς.
Ή μάλλον, για να το πούμε λίγο πιο ξεκάθαρα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος είπε μ’ έναν πολύ ξεκάθαρο τρόπο ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό. Και αυτό είναι απόλυτα σωστό. Απλώς παρατηρούμε ότι από την πλευρά της Παλαιστίνης και του πρωθυπουργού δεν έγινε καμία αναφορά στη Χαμάς και ουσιαστικά μιλάει μόνο για τους Παλαιστίνιους. Άρα πρέπει να καταλάβουμε σε αυτό το πλαίσιο ότι, μην ξεχνάμε, υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ αυτής της αρχής και της Χαμάς, όπως και με τη Φατάχ, κατά συνέπεια, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, ακόμα και με κυνικό τρόπο, δεν έχει κανένα πρόβλημα και η Παλαιστινιακή Αρχή με την εξόντωση της Χαμάς, γιατί η Χαμάς είναι ένας εχθρός και γι’ αυτούς.
Απλώς δεν κάνει καμία άμεση αναφορά, δεν μιλάει για τον αγώνα, δεν λέει ότι είναι υπέρ της Χαμάς, γιατί πολύ απλά θέλει να μιλήσει γενικά για την Παλαιστίνη. Και πολύ σωστά το τρέχει το θέμα με αυτόν τον τρόπο, γιατί ουσιαστικά η Χαμάς είναι ένα ακραίο στοιχείο, το οποίο σιγά σιγά θα γίνει και χαμένο στοιχείο και η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να δει τι θα κάνει στη συνέχεια.
Άρα θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, βλέπει ότι η τοποθέτησή μας είναι σωστή, εξηγεί βέβαια ότι το Ισραήλ θέλει να πετύχει στόχους με τους οποίους δεν συμφωνεί, αλλ’ αυτό που έχει σημασία επί του πρακτέου, είναι ότι μιλάει για τον εαυτό του, εννοώ σαν αρχή ο Πρωθυπουργός, δεν μιλάει για άλλη παράταξη, δεν έχει γίνει καμία αναφορά για τις εκλογές του 2006 και καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι ουσιαστικά οι άλλοι βγάζουν το φίδι από την τρύπα και αυτό που γίνεται, ακόμα κι αν παρουσιάζεται σαν κάποιος που λυπάται για την όλη διαδικασία σε σχέση με τους τραυματίες, καταλαβαίνουμε ότι κατά βάθος βλέπει ποιο είναι το συμφέρον του το πολιτικό έτσι ώστε να υπάρχει μια σταθεροποίηση της περιοχής και να μπορεί να λειτουργήσει ως παλαιστινιακό κράτος.
Και γιατί έχει ενδιαφέρον επιπλέον; Είναι ότι εδώ μιλάμε για τη Δυτική Όχθη που είχε χάσει το παιχνίδι στη Γάζα, ενώ βλέπει ότι τώρα μπορεί να παίξει διαφορετικά, γιατί μετά από τον αφανισμό της Χαμάς, η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορεί να διεκδικήσει να παίξει και στις δύο περιοχές κι όχι να είναι απομονωμένη μόνο στη Δυτική Όχθη και αυτό έχει σημασία, γιατί αυτό θα γίνει βέβαια, μετά από συμφωνίες με το Ισραήλ, όπου θα εμπλακούν και άλλες χώρες, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αμερική.
Άρα έχει μεγάλη σημασία, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει μια προετοιμασία για το μέλλον κι ότι οι θέσεις από την πλευρά της Ελλάδος είναι εντελώς ξεκάθαρες, από την πλευρά της Παλαιστίνης λίγο λιγότερο, αλλά τουλάχιστον καταλαβαίνουμε το νόημα κι αυτό έχει σημασία.