Ανάκαμψη του κύκλου εργασιών στον κλάδο της εστίασης καταγράφηκε το α’ τρίμηνο του έτους, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι ο τζίρος θα ξεπεράσει φέτος τις περυσινές επιδόσεις.

Tourix

17.000 επιχειρήσεις εστίασης στην Αττική

Όπως προκύπτει από ανάλυση της Tourix για τον αριθμό επιχειρήσεων και τον κύκλο εργασιών στην εστίαση, με βάσει και στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων εστίασης είναι στην Αττική με παραπάνω από 17.000 επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης, και έπονται η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία. Όπως διευκρινίζει η Tourix, τα νούμερα αφορούν το 2020, από όπου υπήρξε η τελευταία ενημέρωση αριθμού επιχειρήσεων ανά περιοχή με βάση το Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων.

Η Μύκονος στην κορυφή με βάση τον τζίρο ανά επιχείρηση για το 2022

Tourix

Παρά τον μικρό αριθμό επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες μεγαλύτερες περιοχές, η έντονη δραστηριότητα ειδικότερα την θερινή σεζόν στην περιοχή της Μυκόνου, έφερε το νησί στην πρώτη θέση όσον αφορά τις περιοχές στην Ελλάδα τον μέσο όρο τζίρου ανά επιχείρηση, που έφτανε περίπου τις 170.000 ευρώ για το 2020. Ακολουθούσε στη δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη με περίπου 85.000 ευρώ ανά επιχείρηση και η Αττική με περίπου 82.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Η Σύρος εμφανίστηκε επίσης υψηλά στην κατάταξη με περίπου 81.000 ευρώ τζίρο ανά επιχείρηση.

Η κατάταξη περιφερειών και επιμέρους περιοχών βάσει τζίρου

Για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η κατάταξη διαμορφώνεται ως εξής: από την Αττική προέρχεται το 50% του συνολικού τζίρου της εστίασης στην Ελλάδα, με την Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη να παραμένουν στην 2η και 3η θέση. Όσον αφορά συγκεκριμένες περιοχές, την Αττική και την Θεσσαλονίκη ακολουθούν στο top-5 το Ηράκλειο, η Αχαΐα, η Λάρισα και τα Ιωάννινα με λιγότερο από μισό δισεκατομμύριο τζίρο.

Tourix

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τζίρου το α΄ τρίμηνο

Συγκρίνοντας αποκλειστικά τις κορυφαίες 10 περιοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο το 2023, η Εύβοια (+37%), η Μεσσηνία (+31%), η Αττική (29%), το Ηράκλειο (+28%) και η Λάρισα (+27%) είναι η περιοχές με την μεγαλύτερη αύξηση τζίρου σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2022 στον κλάδο της εστίασης.

Συγκρίνοντας γενικότερα το πρώτο τρίμηνο του 2023 με το πρώτο τρίμηνο του 2022 βλέπουμε ότι έχουμε συνολικά αύξηση του τζίρου από 1,19 δισ. σε 1,50 δισ. ευρώ. Εξετάζοντας όμως την μεταβολή του τζίρου 2023 έναντι του 2022 για το α’ τρίμηνο κάθε έτους, βλέπουμε ότι στην κατάταξη την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Κάλυμνος, η Λακωνία, η Νάξος, η Θήρα, και η Ζάκυνθος με αυξήσεις τζίρου μεγαλύτερες του 40%. Μάλιστα η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που παρουσίασε μείωση τζίρου σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2022 είναι η Κάρπαθος με σχεδόν 10% μείωση τζίρου.

naftemporiki.gr