Μηνύματα αισιοδοξίας και προοπτικής εξέπεμψε η 16η Γιορτή Ακτινιδίου που διοργανώθηκε την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, από το Δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες Πυργετού και Αιγάνης, το Σύλλογο Γυναικών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πυργετού και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πρόποδες Ολύμπου Αιγάνης.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο διήμερο των εκδηλώσεων που είχε ως στόχο να φέρει στο προσκήνιο ένα υψηλής προστιθέμενης αξίας τοπικό προϊόν που αποτελεί σήμα- κατατεθέν της περιοχής του Κάτω Ολύμπου και ξεχωρίζει για τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Στο χαιρετισμό του, το βράδυ του Σαββάτου ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Απόστολος Μπίλλης, αναφέρθηκε στα έργα και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προσωπικά του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για την προώθηση του προϊόντος στην εγχώρια και διεθνή αγορά και στις προσπάθειές που καταβάλλονται για πρόσβαση σε νέες αγορές.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 οι εξαγωγές ακτινιδίου ήταν 22 φορτία με 360.000 κιλά, το 2016 οι αποστολές ήταν 210 φορτία με 2.130.000 κιλά και το 2022, 350 φορτία με 5.362.900 κιλά. Επιπροσθέτως, μετά την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, ενεργοποιείται εκ νέου το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού και Νοτιοκορεατικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο είχε υπογραφεί χάρη στις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής.

Η μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα αποφέρει σημαντική οικονομική πρόσοδο στους παραγωγούς, ενισχύει την τοπική οικονομία και δίνει την επιθυμητή προστιθέμενη αξία στην εργασία και το μόχθο του παραγωγού».

Ακόμη ο κ. Μπίλλης αναφέρθηκε στα έργα και δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικά στον πρωτογενή τομέα και την περιοχή: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των ανθρώπων της παραγωγής, στηρίζει τον πρωτογενή τομέα στην πράξη με έργα και δράσεις ουσίας και δίνει τη δυνατότητα στο τοπικό ακτινίδιο να αποκτήσει σήμα ποιότητας, μέσα από το νέο πρόγραμμα
που χρηματοδοτούμε, υποστηρίζοντας την κατάρτιση, τεκμηρίωση και υποβολή φακέλων για την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ. Ιδιαίτερα στο ακτινίδιο καταρτίζουμε φάκελο για την πιστοποίηση του, ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης.

Ταυτόχρονα υλοποιούμε σημαντικά έργα αγροτικής οδοποιίας, άρδευσης και αντιπλημμυρικά, τα οποία συμβάλουν στην ομαλή διακίνηση και προώθηση των προϊόντος του δήμου Τεμπών. Σημαντική και η συνεισφορά των γεωπόνων της ΔΑΟΚ, οι οποίοι σε μόνιμη συνεργασία και επιστημονική καθοδήγηση με τους παραγωγούς, έχουν βοηθήσει στην αποτελεσματική καταπολέμηση των ασθενειών του ακτινιδίου με ωφέλιμα έντομα, ώστε να μην χρειάζεται να παρεμβαίνουν οι παραγωγοί με φάρμακα. Κι όσοι γνωρίζουν την οικονομική επιβάρυνση του παραγωγού από την προμήθεια φαρμάκων, κατανοούν την σπουδαιότητα της παροχής γεωργικών συμβουλών».

Στην Αιγάνη

Να σημειωθεί ότι και στη Γιορτή Ακτινιδίου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αιγάνη, η Περιφερειακή Αρχή εκπροσωπήθηκε από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Γ. Λαδόπουλο, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την άρτια εκδήλωση, τους Συνεταιρισμούς για την δυναμική παρουσία τους στην αγορά και την στήριξη που παρέχουν στους αγρότες, αλλά και τους ίδιους τους παραγωγούς ακτινιδίου για το ποιοτικό προϊόν που παράγουν, περιζήτητο στην εγχώρια και διεθνή αγορά.