Μια σπάνια ευκαιρία είχαν όσοι φιλότεχνοι βρέθηκαν την Πέμπτη 18 Μαΐου στη Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα, ημέρα κατά την οποία τα μουσεία, ως φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, τιμούν ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και επιμελήτρια της συλλογής Κατσίγρα, Συραγώ Τσιάρα, ξενάγησε του επισκέπτες στα έργα του σπουδαίου Λαρισαίου δωρητή τα οποία εκτίθενται στο ομώνυμο μουσείο. Το θέμα του φετινού εορτασμού είχε τίτλο «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». (φωτό κάτω)
Η Λαρισαία ιστορικός τέχνης αναφέρθηκε στα έργα αλλά και στη δική της ματιά με την οποία επιμελήθηκε την συλλογή Κατσίγρα, μια αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Άλλωστε, όπως επισήμανε η ίδια, «τα έργα τέχνης δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως φορείς αισθητικής αξίας, αλλά και ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών, κάτι που το συναντάμε και στη λογοτεχνία».
Η συλλογή Κατσίγρα δημιουργήθηκε στο διάστημα 1950-1965 από τον Λαρισαίο γιατρό Γεώργιο Κατσίγρα (1914 – 1998) και περιλαμβάνει 780 έργα – ζωγραφικά, χαρακτικά και σχέδια – από τον 19ο μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.
Ο συλλέκτης αποφάσισε να δωρίσει τη συλλογή του στο Δήμο Λαρισαίων το 1981 με μοναδικό όρο την ανέγερση ειδικού κτηρίου για τη στέγασή της.

Η συλλογή Παπαθεοδώρου

Λίγη ώρα αργότερα το κοινό είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην έκθεση «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα» εντός του μουσείου Κατσίγρα.
Πρόκειται για την έκθεση της μοναδικής συλλογής του Λαρισαίου γιατρού και λόγιου Νίκου Παπαθεοδώρου, που αποτελείται από εκατοντάδες αντικείμενα διαφόρων κατηγοριών, τα περισσότερα των οποίων έχουν σχέση με τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και σπάνια τεκμήρια, όπως παλαίτυπα, περιηγητικές εκδόσεις, έργα λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ιστορικά, θρησκευτικά, Θεσσαλών λογοτεχνών, κλπ.), χαρακτικά και παλιές φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια (κάρτες), εικόνες και διάφορα εκκλησιαστικά είδη, κειμήλια οικογενειών της πόλης. Τα αντικείμενα αυτά καλύπτουν μια περίοδο τετρακοσίων και πλέον ετών, από τον 16ο αι. (1523) μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα (1950).

Κώστας Τόλης kosmoslarissa.gr