Την παράσταση F*ck Strindberg, βασισμένη στο έργο “Δανειστές” του Αυγ. Στρίντμπεργκ, ανεβάζει η Πειραματική Σκηνή του “Θεσσαλικού Θεάτρου” με την πρεμιέρα να έχει προγραμματιστεί, για μεθαύριο, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, στις 9.00μ.μ. στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος».

Εν όψει της πρεμιέρα οι συντελεστές της παράστασης, με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Π. Σάπκα και την καλλιτεχνική διευθύντρια του “Θεσσαλικού” κ. Κ. Σπανού, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση στο θεατρόφιλο κοινό και όχι μόνο της πόλης να την παρακολουθήσει.

Οπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού “φιλοσοφία και στόχος της Πειραματικής Σκηνής, είναι ένα θέατρο που να επιδρά στην κοινωνία, να αντανακλά το σήμερα, να συνομιλεί με ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας.

Σε μια Πειραματική Σκηνή, το κλασικό μπολιάζεται με το σύγχρονο, εμπλουτίζεται με νέα αισθητικά ρεύματα του εγχώριου αλλά και του διεθνούς θεάτρου, δίνει βήμα σε νέους ανθρώπους να εκφραστούν με νέους τρόπους, όχι τους καθιερωμένους, μιλά πρόσωπο με πρόσωπο με την εποχή μας, γίνεται πεδίο αλληλεπίδρασης για ό,τι μας ταλανίζει, για ό,τι μας απασχολεί”.

Έτσι και τώρα, πρόσθεσε ο κ. Σάπκας “δεν θα δούμε έναν Στρίντμπεργκ όπως θα τον έκανε ο Αλέξης Μινωτής, αλλά όπως τον έκανε ο Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Λαρισαίος ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης, που έχει ξανασυνεργαστεί με το Θεσσαλικό θέατρο, με την Παιδική του Σκηνή, σε μια υπέροχη παράσταση “Ο κύριος Τιμόθεος και το χαμένο πετράδι της γνώσης”.

Αυτή τη φορά θα αναμετρηθεί με ένα έργο της κλασικής δραματουργίας, με μια νέα ματιά, για τους αξιακούς κώδικες των ανθρώπων που αφορούν τις έμφυλες κατηγοριοποιήσεις οι οποίες αμφισβητούν και ισοπεδώνουν τον σεβασμό στο πρόσωπο, στην υπόσταση του κάθε ανθρώπου.
Αναστοχασμός, επαναπροσδιορισμός, κριτική στάση, ανατρεπτική διάθεση, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της παράστασης, τόσο στη φόρμα όσο στο νόημα, προσφέροντας καινούριες σκέψεις για το θέατρο και τον ρόλο του στην κοινωνία”.

Ελπίζουμε, κατέληξε ο κ. Σάπκας “να γίνει αφορμή για όσμωση και να προσελκύσει και νεανικό κοινό που είναι το κατεξοχήν κοινό για μια πειραματική ανάγνωση, εκδοχή, εμπειρία”.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η παράσταση F*ck Strindberg εντάσσεται στον αναστοχασμό της κλασικής δραματουργίας, του Στρίντμπεργκ στην περίπτωσή μας, μέσα από την οπτική γωνία του σύγχρονου οικολογικού φεμινισμού που διερευνά τις έμφυλες ταυτότητες. Το κίνημα #metoo έδειξε την αναγκαιότητα αυτού του προβληματισμού

Οι Δανειστές, έργο του 1888, είναι ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ μιας γυναίκας και δύο αντρών, όπου οι τρεις χαρακτήρες αναλώνονται σε έναν αγώνα επικράτησης και εξόντωσης. Στο έργο παρακολουθούμε τις σχέσεις τους και την προσπάθεια επικράτησης και κυριαρχίας του ενός πάνω στον άλλο. Ορατή γίνεται σε κάθε περίπτωση η άποψη του συγγραφέα σχετικά με την κατωτερότητα των γυναικών.

Στην παράσταση δύο άντρες αναλαμβάνουν και τους αντρικούς αλλά και τον μοναδικό γυναικείο χαρακτήρα της Θέκλας. Πρόκειται για μια σύλληψη του σκηνοθέτη μέσω της οποίας καταρρίπτονται τα στερεότυπα και οι κοινωνικοί ρόλοι.

Κεντρικός άξονας της παράστασης είναι ο σχολιασμός των αντιφάσεων των ιδεών του Στρίντμπεργκ σχετικά με το γυναικείο φύλο και την κατωτερότητα του. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παράσταση χρησιμοποιεί ατόφιο το κείμενο του συγγραφέα και ο σκηνοθέτης φωτίζει σκηνικά και σχολιάζει τα σκοτάδια της πατριαρχίας. Πως λοιπόν το κοινό σήμερα θα συλλάβει ένα κλασικό και ταυτόχρονα τόσο επίκαιρο έργο;

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Elio Pearlman
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Πρωτότυπη μουσική και ηχητικός σχεδιασμός: Ευριπίδης Μπέκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τζένη Μαράβα
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Φωτισμοί: Μάκης Παπατριανταφύλλου – Ανδρονίκη Τσαγκαράκου
Ήχος – Φώτα – Live εικόνα: Μάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας
Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση
Κατασκευή Σκηνικού: Χρήστος Καράκης – Νίκος Ανδριανόπουλος
Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηαντωνίου
Τρέιλερ: Δημήτρης Βάλλας life of Film production
Επεξεργασία live εικόνας: Βαγγέλης Αντωνόπουλος
Αφίσα – Πρόγραμμα: Μουτζούρα
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Γιώργης Βασιλόπουλος – Γκούσταβ, Θέκλα
Αντώνης Κυριακάκης – Άντολφ, Θέκλα
Διάρκεια παράστασης 80 λεπτά.
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 17 ετών.
Παραστάσεις: Παρασκευή – Σάββατο στις 9μ.μ., Πέμπτη και Κυριακή στις 7μ.μ.
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων τις ημέρες των παραστάσεων στο 2410533417 10:00-13:00 και 18:00-21:00. Τιμές εισιτηρίων: 12 γενική είσοδος, προπώληση 10 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό-ομαδικό- άνω των 65) 5 ευρώ Άνεργοι- ΑΜΕΑ.

ertnews.gr