Σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής βρίσκεται η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την υπό εξέλιξη κακοκαιρία Genesis, μαζί με όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, βάσει του σχεδιασμού τους.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά μοντέλα, αναμένεται ύφεση των φαινομένων μέχρι τις απογευματινές ώρες σήμερα Παρασκευή. Από αργά το απόγευμα η κακοκαιρία επανακάμπτει με πρόβλεψη για ιδιαιτέρως έντονα φαινόμενα από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Από το μεσημέρι του Σαββάτου τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας εφιστά την προσοχή όλων των πολιτών, καλώντας τους να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας και να ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές για τυχόν εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων ή άλλων προβλημάτων.

Επίσης, συνιστάται ο περιορισμός των μετακινήσεων κατά το δυνατόν, ειδικά κατά τη διάρκεια της μεγάλης έντασης των καιρικών φαινομένων. Οι οδηγοί που είναι αναγκασμένοι να κυκλοφορήσουν στους δρόμους παρακαλούνται να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και με ιδιαίτερη προσοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες της Τροχαίας και τηρώντας πιστά τις οδηγίες σήμανσης και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.