Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και η Ένωση Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, επαναφέρουν την πρόταση της ίδρυσης Ογκολογικού Νοσοκομείου στην Λάρισα με Ογκολογικό Παιδιατρικό Τμήμα. Όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους η ανάγκη ενός Ογκολογικού Νοσοκομείου προκύπτει από την ραγδαία αύξηση των περιστατικών καρκίνου στον γενικό πληθυσμό παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους:
"Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά, για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.
Ο καρκίνος στα παιδιά είναι πολύ σπάνιος και με ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις. ωστόσο, παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα. Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά και αγγίζουν ακόμα και το 90% σε κάποιες μορφές και στάδια της νόσου. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.
Τα παιδιά με καρκίνο πρέπει να θεραπεύονται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα τα φροντίζουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στην περίοδο της επανένταξης.
Στον καρκίνο η έγκαιρη διάγνωση είναι πρωταρχικής σημασίας. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Το 2018, ο ΠΟΥ, με την υποστήριξη του Ερευνητικού Νοσοκομείου Παίδων St. Jude Children’s Research Hospital, εγκαινίασε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τον Παιδικό Καρκίνο, προκειμένου να παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες και τεχνική βοήθεια στις εθνικές κυβερνήσεις για τη δημιουργία και τη διατήρηση υψηλής ποιότητας προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου. Τον Δεκέμβριο του 2021, η ίδια Πρωτοβουλία εγκαινίασε Παγκόσμια Πλατφόρμα για την Πρόσβαση σε Αντικαρκινικά Φάρμακα για παιδιά και εφήβους, την πρώτη του είδους της, για την εξασφάλιση αδιάλειπτης παροχής ποιοτικών και σύμφωνα με τα βέλτιστα πρότυπα φροντίδας υγείας φαρμάκων ανά τον κόσμο. Στόχος του όλου εγχειρήματος είναι να επιτευχθεί τουλάχιστον 60% επιβίωση για όλα τα παιδιά του κόσμου με καρκίνο έως το 2030.
Όλα τα παιδιά στον κόσμο αξίζουν να ελπίζουν στη θεραπεία, ασχέτως πού μένουν. Τα παιδιά είναι το μέλλον κάθε χώρας. Η ζωντάνια και η ζωτικότητά τους δίνει παλμό στον πλανήτη. Γι’ αυτό και η επιτυχής αντιμετώπιση όλων των μορφών παιδικού καρκίνου πρέπει να αναδειχθεί σε παγκόσμια προτεραιότητα, να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για την παροχή θεραπείας και να επιτευχθεί πρόοδος στις θεραπείες και μεταρρύθμιση της περίθαλψης για όλα τα παιδιά με καρκίνο στον κόσμο.
Τέλος, λόγω της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών καρκίνου στον γενικό πληθυσμό παγκοσμίως, προβάλλει αδήριτα η ανάγκη άμεσης υλοποίησης της πρότασης του Προέδρου του ΙΣΛ Κ. Γιαννακόπουλου για την ίδρυση και λειτουργία Ογκολογικού Νοσοκομείου στην πόλη μας, με ιδιαίτερο φυσικά Ογκολογικό Παιδιατρικό Τμήμα".