Ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Τεμπών κ. Χρήστος Κακαγιάννης σε ανακοίνωσή του απαντά στην παράταξη του κ. Κολλάτου.

“Θεωρώ ότι η ηττηθείσα παράταξη του πρώην Δημάρχου και Πρόεδρου της ΔΕΥΑ Τεμπών κ. Κολλάτου δεν έχει καταλάβει ακόμη, τον λόγο για τον οποίο οι συνδημότες μας τους έστειλαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Είναι γεγονός πως τα τέσσερα τελευταία χρόνια προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες για την ήττα τους. Το θράσος και η αλαζονεία τους συνεχίζεται, σα να μην πέρασε ούτε μία μέρα.

Και τώρα στο δια ταύτα, σχετικά με το παραλήρημα που δημοσίευσε η παράταξη του κ. Κολλάτου.

Παραφράζοντας τον στίχο του Ανδρέα Κάλβου, θα δηλώσω το εξής: «Θέλει τόλμη και αρετή να βρίσκεσαι στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, από οποιαδήποτε θέση».

Απαντώντας λοιπόν στην ανακοίνωση, αναφέρω τα εξής:

Το 2019 η ΔΕΥΑ Τεμπών μας παραδόθηκε από την απερχόμενη διοίκηση του κ. Κολλάτου «βουλιαγμένη» με χρέος 2.500.000,00 ευρώ και όχι όπως ψευδώς αναφέρεται, με χρέος 1.300.000,00 ευρώ. Μάλιστα σε μια εποχή όπου το κόστος της ενέργειας ήταν κατά 50% φθηνότερο, σε σχέση με αυτό που σημειώνεται τα τελευταία 2 χρόνια και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άμεσα διεκδικήσαμε και καταφέραμε να χρηματοδοτηθούμε από το Υπουργείο Εσωτερικών με το ποσό των 1.300.000,00 ευρώ, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των χρεών που κληρονομήσαμε. Εκτός αυτού μας παρέδωσαν δεκάδες κατεστραμμένες γεωτρήσεις υδρευτικές και αρδευτικές, με αποτέλεσμα οι επισκευές τους και η διάνοιξη νέας αρδευτικής γεώτρησης να μας κοστίσουν 200.000,00 ευρώ, ποσό το οποίο πληρώθηκε από τα έσοδα της ΔΕΥΑ. Βέβαια δεν είναι τα μοναδικά χρέη που παραλάβαμε, είναι τα χρέη των Σχολικών Επιτροπών, τα χρέη προς επαγγελματίες κ.α. πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ευθαρσώς, μας κουνάνε το δάκτυλο δηλώνοντας ότι θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου, μεταφέροντας εκεί την υπηρεσία άρδευσης από τη ΔΕΥΑ. Σκοπίμως, αποκρύπτουν ότι μεγάλο μέρος των αρδευτών-δημοτών μας θα έχει μείωση κατά 13% στα τέλη άρδευσης, λόγω μη επιβολής του ΦΠΑ με το οποίο επιβαρύνονταν στους λογαριασμούς που εξέδιδε η ΔΕΥΑ. Φυσικά, να μην ξεχνάμε την αύξηση 28% με το ΦΠΑ, η οποία επεβλήθη επί θητείας του κ. Κολλάτου. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί πως το κυριότερο όλων, το έλλειμμα που υπήρχε στην άρδευση, η ΔΕΥΑ το κάλυπτε από τα έσοδα της ύδρευσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι δημότες, ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιούσαν την υπηρεσία της άρδευσης, να καλύπτουν το έλλειμμα. Φυσικά, αυτό εμείς το θεωρήσαμε άδικο και το διορθώσαμε. Επιπλέον, αποκρύπτουν πως πλέον η ΔΕΥΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα δημοπρατεί έργο κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου 1 μεγαβάτ, από το οποίο θα παράγονται 1.500.000 κιλοβατώρες, καλύπτοντας τη μισή κατανάλωση ρεύματος της ύδρευσης και της άρδευσης.

Θυμίζουμε, ότι η ΔΕΥΑ τα τέσσερα τελευταία χρόνια πλήρωσε από ιδία της τα έσοδα 500.000,00 ευρώ για επεκτάσεις αγωγών, για πληρωμή του ΦΠΑ της Τηλεμετρίας και για την κάλυψη του κόστους επιπλέον εργασιών που αφορούσαν την κατασκευή του αποχετευτικού αγωγού Συκουρίου.

Επιπρόσθετα, έχουμε καταθέσει σε προσκλήσεις Υπουργείων, που καλύπτονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διεκδικώντας έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, συνολικού προϋπολογισμού 8.000.000,00 ευρώ.

Τέλος, δε δεσμεύουμε την επόμενη δημοτική Αρχή, διότι η τρέχουσα αρδευτική περίοδο θα έχει τελειώσει τον Σεπτέμβριο του 2023. Έτσι, η δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023, θα έχει τον χρόνο μέχρι την επόμενη αρδευτική περίοδο να διορθώσει οτιδήποτε.

Κύριε Κολλάτε, αποδεχθείτε ως ηττημένος και πρώην Δήμαρχος δεν μπορείτε να συνεχίσετε και να πείσετε με ψέματα. Εννέα χρόνια επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής Τεμπών ηττηθήκατε και επανέρχεστε ζητώντας την ψήφο των δημοτών μας για να αποδείξετε, τι; Κάντε την αυτοκριτική σας, πείτε ευχαριστώ, ζητήστε συγνώμη και αποχωρήστε με ψηλά το κεφάλι.

Κύριοι της παράταξης «Συνεργασία για πορεία Ανάπτυξης», δε θα επανέλθουμε στο θέμα της ΔΕΥΑ, κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά για να την κρατήσουμε ζωντανή και να την θέσουμε σε τροχιά ανάπτυξης. Πρέπει να καταλάβετε ότι όποια μέσα και αν χρησιμοποιήσετε δεν θα πείσετε τους συνδημότες μας”.