H Ελληνική πολιτεία παρενέβη , έστω και αργά για να αναδείξει τα προβλήματα που υπέστησαν πολλοί επιβάτες του τρένου, ανάμεσά τους και πολλοί θεσσαλοί, σε δρομολόγια της Hellenic Train.

Η ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων) επέβαλε πρόστιμο 300.000 ευρώ στην Hellenic Train για σοβαρές παραβάσεις του ευρωπαϊκού κανονισμού (Ε.Κ. 1371/2007) που θίγουν τα δικαιώματα των επιβατών.

Η απόφαση της ΡΑΣ ελήφθη κατόπιν αυτεπάγγελτης έρευνας της Αρχής για την απίστευτη ταλαιπωρία 820 επιβατών, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν εντός των συρμών ή εκτός των σταθμών στις 24 Ιανουαρίου εν μέσω του χιονιά «Ελπίδα», χωρίς παράλληλα να έχουν έγκαιρη, πλήρη και σαφή ενημέρωση για την εκτέλεση των δρομολογίων τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις προέκυψε πως οι επιβάτες, που δεν έχουν μέχρι σήμερα αποζημιωθεί, έχουν στερηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση για το δικαίωμά τους να αποζημιωθούν.

Η Αρχή διαπιστώνει σοβαρές παραβάσεις των κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα των επιβατών κατά την ακινητοποίηση πέντε αμαξοστοιχιών (885 / Καλαμπάκα - Αθήνα, IC54 / Αθήνα - Θεσσαλονίκη, IC55 / Θεσσαλονίκη - Αθήνα, IC56 / Αθήνα - Θεσσαλονίκη και IC57 / Θεσσαλονίκη - Αθήνα) στα τέλη Ιανουαρίου. 

Λευτέρης Ευαγγέλου thessaliaeconomy.gr