«Σε ανακοίνωση του Οδηγικού Προγράμματος επισημαίνονται τα παρακάτω:
Το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ηλικίας και ολοκληρώνεται το καλοκαίρι με την πραγματοποίηση των κατασκηνώσεων. Οι κατασκηνώσεις του Κλάδου Μεγάλων Οδηγών, που αφορά στους εφήβους ηλικίας 14-18 ετών, ονομάζονται Κατασκηνώσεις Κοινοτικής Ανάπτυξης. Η Κοινοτική Ανάπτυξη είναι ένα πρόγραμμα Κοινωνικής Προσφοράς, που αποβλέπει στην αλληλεπίδραση των κατασκηνωτών με τους ανθρώπους του τόπου και βρίσκεται υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Μία από τις κατασκηνώσεις του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού πραγματοποιήθηκε φέτος στην Καλλιπεύκη του Δήμου Τεμπών από τις 31 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου, υπό την Αρχηγό κ. Μυρτώ Βλαχοπούλου. Εξήντα συμμετέχοντες, παιδιά και ενήλικες χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες και παρόλο που είχαν διαφορετικό έργο η κάθε μία, ο στόχος ήταν ένας: η προσφορά και η αλληλεπίδραση. Οι ομάδες που συγκροτήθηκαν κάλυπταν τόσο τις ανάγκες και τις δεξιότητες των κατασκηνωτών όσο και τις ανάγκες του χωριού.
Η ομάδα Θεάτρου ανέβασε στη γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της κατασκήνωσης το έργο «Οι Τρελοί της Βαλένθια». Η ομάδα Λευκώματος και Φωτογραφίας έφτιαξε ένα λεύκωμα με φωτογραφίες και ιστορίες των κατοίκων του χωριού και πραγματοποίησε στο τέλος μία έκθεση φωτογραφίας, που είχε ως στόχο να αναδείξει αφενός μεν το βίωμα μέσω της αλληλεπίδρασης κατασκήνωσης και χωριού,αφετέρου δε τη σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους. Η φροντίδα βασικών σημείων συνάντησης των κατοίκων αλλά και η ανάδειξη της ομορφιάς τους ήταν το έργο της ομάδας Ανάπλασης Χωριού, ενώ η ομάδα Τοιχογραφίας ασχολήθηκε με το να δώσει χρώμα και να ομορφύνει δύο σημεία του χωριού, την πλατεία και την κοινότητα, δημιουργώντας τοιχογραφίες. Τέλος, η ομάδα Πολιτιστικών Δρώμενων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιπεύκης: Μ.Ε.Σ.Α.Κ “Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ” ασχολήθηκε με τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων. Οργάνωσε θερινό σινεμά και διαγωνισμό γευσιγνωσίας, συμμετείχε σε δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου και γνώρισε τις παραδόσεις του χωριού.
Η Καλλιπεύκη από την πρώτη κιόλας στιγμή αγκάλιασε την κατασκήνωση και βοήθησε να γίνει πράξη το κοινό όραμα εξήντα διαφορετικών ανθρώπων, αποδεικνύοντας ότι στην εποχή της πανδημίας, η επαφή, το νοιάξιμο και ο σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων δεν έχουν εξαφανιστεί, αλλά καλλιεργούνται και ακμάζουν στις πλατείες.
Για όλους τους παραπάνω σημαντικούς λόγους, ευχαριστούμε το Δήμο Τεμπών, τον Αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Σίμο, τον Πρόεδρο του χωριού κ. Φάνη Γκουντουβά, την κα. Παρασκευή Παπαδόντα και τον κ. Παναγιώτη Παπαϊωάννου-Πρόεδρο και ταμία αντίστοιχα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιπεύκης: ‘’Μ.Ε.Σ.Α.Κ “Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ” , για την πολύτιμη βοήθεια και τη στήριξή τους, καθώς και τον κ. Κωνσταντίνο Λαμπρούλη για την παραχώρηση του Προσκοπικού Κέντρου «Ελευθερία», που φιλοξένησε την κατασκήνωσή μας».