Όσον αφορά στις περιφέρειες στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει έντεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες, χάνοντας μόνο την Κρήτη (εκλέχθηκε ο Σταύρος Αρναουτάκης) και το Βόρειο Αιγαίο (όπου εκλέχθηκε ο Κώστας Μουντζούρης που είχε κατέβει ως ανεξάρτητος). Στις εννιά από τις περιφέρειες που είχαν εκλεγεί «γαλάζιοι» υποψήφιοι έχει κλειδώσει πως θα στηριχτούν εκ νέου τα ίδια πρόσωπα, δηλαδή ο Γιώργος Πατούλης στην Αττική, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ήπειρο, ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ο Γιώργος Κασαπίδης στη Δυτική Μακεδονία, και ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο.
Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα την Πειραιώς είναι τι θα γίνει με την περιφέρεια Πελοποννήσου και μεταξύ άλλων είχαν συζητηθεί τα ονόματα του νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα αλλά και του βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση. Ωστόσο, τελικά προκρίνεται η υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού, που να σημειωθεί εδώ πως διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται άλλωστε για μια δύσκολη περιφέρεια για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς εκεί υπάρχει και η υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη που θα κατέβει εκ νέου ως ανεξάρτητος με ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο.
Όσον αφορά στους δήμους στην πλειοψηφία τους η Πειραιώς – όπως έκανε και το 2019 – δεν θα δώσει χρίσμα, καθώς εκτιμά πως είναι ένα θέμα που αφορά στις τοπικές κοινωνίες (ενώ στις περιφέρειες η ψήφος έχει πιο πολιτικά χαρακτηριστικά). Στην Αθήνα εκ νέου θα είναι υποψήφιος ο Κώστας Μπακογιάννης και η Νέα Δημοκρατία έχει πει πως θα στηρίξει τον κ. Μπακογιάννη στις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΚΕΔΕ. Επίσης, θα στηριχτούν από το κυβερνών κόμμα πρόσωπα στους πολύ μεγάλους δήμους, πιθανότατα σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα.
Ο σχεδιασμός για τις ευρωεκλογές
Στην προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές. «Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα, να επιστρέψουμε στη λίστα στις ευρωεκλογές. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου μετά τις εκλογές» είχε χαρακτηριστικά σημειώσει τον Απρίλιο σε συνέντευξη του.
Υπενθυμίζεται πως η λίστα ίσχυε από το 1981 έως το 2009 αλλά οι ευρωεκλογές το 2014 και το 2019 έγιναν με σταυρό. Ωστόσο το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις πήραν προβάδισμα πρόσωπα αναγνωρίσιμα και μπορεί να έμειναν πίσω υποψήφιοι που είχαν περισσότερα προσόντα για την ευρωβουλή προκάλεσε δεύτερες σκέψεις. Και επανέφερε το θέμα της λίστας.
Ένα άλλο θέμα που είναι στο τραπέζι είναι η αύξηση στο 5% – από το 3% – του ορίου που πρέπει να πιάνουν τα κόμματα για να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί, καθώς ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά. Αυτό που κυρίως προβληματίζει είναι πως μία τέτοια κίνηση μπορεί να συσπειρώσει ψηφοφόρους μικρότερων κομμάτων και στην πράξη να οδηγήσει στην αύξηση της δύναμης τους. Σε περίπτωση πάντως που τελικά περάσει αυτή η ρύθμιση πιθανότατα θα ανοίξει η συζήτηση για επέκταση της και στις εθνικές εκλογές (ωστόσο απαιτούνται 200 ψήφοι για να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση).
Πηγή: ethnos.gr