«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι είμαστε σε «πόλεμο» με τις πυρκαγιές, για να καλύψει λάθη και παραλείψεις» σημείωσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου.
Ο Λαρισαίος πολιτικός εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι ώρες και οι ημέρες είναι κρίσιμες.
Απαιτείται να δείξουμε σεβασμό και σε αυτούς που χάθηκαν, που έπεσαν στο καθήκον, στον συμπολίτη μας που πήγε να σώσει την περιουσία του. Με το να μαλώνουμε δεν προσφέρουμε έργο».
Συνέχισε λέγοντας ότι «σίγουρα οι άνδρες και οι γυναίκες της πυροσβεστικής κάνουν τα πάντα και στη ρόδο και στην Εύβοια, αυτό είναι δεδομένο. Αλλά δεν έπρεπε να γίνει κάτι ουσιαστικό στον τομέα της πρόληψης; Η μάχη της φωτιάς δυστυχώς χάνεται πριν ξεκινήσει».
Για την ανεξέλεγκτη βόσκηση που θεωρείται ως ένας από τους παράγοντες κινδύνου πυρκαγιάς αναρωτήθηκε «τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης γιατί δεν έχουν επιτέλους εφαρμοστεί από το 2019 έως σήμερα;
Δεύτερον, οι αγρότες εγκαταλείπουν τα χωράφια και λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και λόγω γιατί εγκαθίστανται σε αγροτικές γαίες παραγωγικά χωράφια, φωτοβολταϊκά. Καλές είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αλλά με μέτρο, όχι εις βάρος της παραγωγικής διαδικασίας και να μη συντελούν στην ερημοποίηση της υπαίθρου.
Γιατί ανεστάλη το χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το Νοέμβρη του 2019 έως και σήμερα; Πέρασαν τόσα χρόνια. Δεν υπάρχουν οι δασοπυροσβέστες που αν θυμάμαι καλά το 2020 τους χτυπούσαν τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο. Οι δασοπυροσβέστες ξέρουν καλύτερα απ’ όλους.
Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε – όχι τυχαία – τη λέξη πόλεμος. Την είχε χρησιμοποιήσει και στην πανδημία. Εξυψώνεται ως μείζον – και είναι μείζον – η προστασία της ανθρώπινης ζωής και όλα τα υπόλοιπα αφήνονται στο έλεος του Θεού.
Αυτό το κάνει η κυβέρνηση για να αποφύγει την κριτική. Να συσπειρώσειαφενός την κοινή γνώμη. Δε μπορεί να μην υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο πρόληψης. Οι δασοπυροσβέστες, η εφαρμογή επιτήρησης με drones στα δάση…
Έχουν κατατεθεί προτάσεις. Οι 5.000 πυροσβέστες απολύθηκαν το 2019 γιατί ήταν μέσω κοινωφελούς προγράμματος. Δεν έχουν προσληφθεί άλλοι στη θέση τους.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι σίγουρα προέχει η ανθρώπινη ζωή, για να καλύψει λάθη και παραλείψεις» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.