Τον κομβικό ρόλο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (πρώην ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε) στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών καλλιέργειας σε συνδυασμό με τις νέες ποικιλίες βελτιωμένου γενετικού υλικού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν την εξασφάλιση επάρκειας τροφίμων και τις αλλαγές στην βιοποικιλότητα και στα γεωργικά εδάφη, συζήτησαν ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλειος Κόκκαλης και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (πρώην ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Δημήτρης Βλαχοστέργιος κατά την επίσκεψη του βουλευτή στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου.

Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία του Ειδικού Προγράμματος Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών (ΦΕΚ 950/Β’/20.03.2019), το οποίο για πρώτη φορά στην Ελλάδα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί ημερών του κ. Κόκκαλη και υλοποιείται από τα Ινστιτούτα  Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Η σποροπαραγωγή των ποικιλιών κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (πρώην ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε) εξασφαλίζει την κυκλοφορία πιστοποιημένου σπόρου, που αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την αύξηση της παραγωγικότητας και διατήρηση υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων. Η αξιοποίηση των εγχώριων ποικιλιών ενισχύει την αυτονομία της χώρας μας σε επάρκεια φυτογενετικού υλικού με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, που σχετίζονται με την απόδοση, την υψηλή ποιότητα τελικών προϊόντων καθώς και την αντοχή σε βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες.

Αναπτύχθηκε το θέμα της βιώσιμης γεωργίας που αποτελεί το νέο πρότυπο για την γεωργία του μέλλοντος καθώς στοχεύει στην παραγωγή υγιεινών και ασφαλών  τροφίμων προστατεύοντας το έδαφος, το νερό, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη καλύπτοντας παράλληλα με ασφάλεια τις απαιτήσεις διατροφής του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού ταυτόχρονα με τις συνέπειες και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον τονίστηκε η συμβολή του Τμήματος Εδαφοϋδατικών Πόρων του Ινστιτούτου στην υποστήριξη των παραγωγών με  αξιόπιστες και πιστοποιημένες αναλύσεις δειγμάτων εδάφους, νερού και φυτικών ιστών (Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών Φυτικών Ιστών και Νερών), καθώς και ανάλυση και ψηφιακή επεξεργασία όλων των χωρικών δεδομένων με σύγχρονα τεχνολογικά και καινοτόμα μέσα  καθώς και την παροχή επιπλέον  συμβουλευτικών υπηρεσιών από ερευνητές του Ινστιτούτου για τη θρέψη και τη λίπανση του εδάφους.

«Δεδομένου ότι η σύγχρονη γεωργία καλείται να αναπτυχθεί σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, το έργο και η παρουσία του Ινστιτούτου είναι καταλύτης για την επιβίωση και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Τα στοχευμένα προγράμματα που σχεδιάζει και υλοποιεί εφαρμόζονται στην παραγωγή ικανοποιώντας όχι μόνο τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών για ποιοτικά προϊόντα με συγκεκριμένο γενετικό προφίλ (ποικιλιακή ταυτότητα), αλλά και τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ για  την εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών και ελάχιστων δυνατών εισροών πόρων και κεφαλαίων στην πρωτογενή παραγωγή» σημείωσε ο Κόκκαλης.