«Παράταση των συμβάσεων των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ) και δυνατότητα παραμονής τους στο στράτευμα» ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στην ερώτηση ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρει τα εξής:

«Οι οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ), αναλαμβάνουν υπηρεσία για συγκεκριμένη στελέχωση στις ένοπλες δυνάμεις, ορισμένου χρόνου και κατά την διάρκεια της θητείας τους αποκτούν εξειδικευμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Εκπαιδεύονται, ως επαγγελματίες οπλίτες, προκειμένου να καλυφθούν τόσο υπηρεσιακές ανάγκες του στρατού όσο και να καταστούν αξιόμαχοι σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής της πατρίδας μας.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ), έτοιμα στελέχη πλήρως ικανά για όλες τις υπηρεσιακές και επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων, πρόκειται να απολυθούν από τις θέσεις που έχουν υπηρετήσει εδώ και 6 χρόνια και θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Η απομάκρυνση τους από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων καταργεί κάθε δυνατότητα προσφοράς της εκπαίδευσης και εμπειρίας τους προς την Πολιτεία, την οποία μάλιστα έχουν αποκτήσει ως επαγγελματίες του στρατού με δαπάνες της ίδιας.

Επειδή οι οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ) θα βρεθούν άνεργοι στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε, παρόλο που η παρουσία τους είναι επιβεβλημένη και κρίνεται απαραίτητη στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επειδή η τακτική αυτή οδηγεί στη «δημιουργία μοντέλου συμβασιούχων ορισμένου χρόνου» με μονόδρομο την ανεργία.

Επειδή οι οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ) αποτελούν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο έμπειρων στελεχών για τις ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες σέβονται και τιμούν.

Επειδή η Πολιτεία δαπανά σημαντικούς πόρους για την εκπαίδευση και κατάρτιση των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ) και με την απόλυση τους στερείται κάθε δυνατότητα παροχής ανταποδοτικού οφέλους.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Προτίθεται να παρατείνει τις συμβάσεις των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ) και να τους παράσχει τη δυνατότητα παραμονής στο στράτευμα για όσους το επιθυμούν;»