Για µετά τις ευρωεκλογές µετατίθενται οι πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες για την υπόθεση των Τεµπών, µε επίκεντρο τα νέα δεδοµένα από τις δικαστικές διαδικασίες και τις απολήξεις τους στη Βουλή.

Η δικογραφία που σχηµατίστηκε έπειτα από µήνυση των συγγενών των θυµάτων για το «µπάζωµα» στο σηµείο της τραγωδίας και αφορά τον πρώην υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, τον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τους πρώην υφυπουργούς Ζωή Ράπτη και Μιχάλη Παπαδόπουλο και διαβιβάστηκε στη Βουλή την Πέµπτη, είναι από χθες στη διάθεση των κοµµάτων για να µελετήσουν το περιεχόµενό της.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε ότι το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα προχωρήσει στην πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Σύµφωνα µε πληροφορίες, από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είδαν τη δικογραφία και επιφυλάχθηκαν να µελετήσουν το περιεχόµενό της διεξοδικά τις επόµενες ηµέρες. Στη Βουλή χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάµελλος, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα δεχθεί την προανακριτική επιτροπή.

Πηγές της Ν.∆. ανέφεραν ότι η µεταβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή είναι µια τυπική διαδικασία µε βάση το άρθρο 86 του Συντάγµατος, χωρίς καµιά αξιολόγηση από τις δικαστικές αρχές, όπως συµβαίνει κάθε φορά όταν µεταξύ των µηνυοµένων είναι πολιτικά πρόσωπα. Αναφορικά µε την προαναγγελθείσα πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, οι ίδιες πηγές ανέφεραν, «ας καταθέσουν την πρόταση και εδώ είµαστε να τα συζητήσουµε όλα».

Η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι το κόµµα θα κινηθεί µε σοβαρότητα και θεσµικά, όπως κινήθηκε και µε την εξεταστική επιτροπή και θα προχωρήσει µε βάση τα στοιχεία και τις ενδείξεις, αφού πρώτα µελετήσει αναλυτικά τη δικογραφία. Στη Χαριλάου Τρικούπη περιµένουν ότι το αµέσως προσεχές διάστηµα θα έρθουν στη Βουλή και επιπλέον στοιχεία που αφορούν την έρευνα για το φορτίο της εµπορικής αµαξοστοιχίας.

Με βάση όσα έγιναν γνωστά για το περιεχόµενο της δικογραφίας, εκτός από τη µήνυση των συγγενών των θυµάτων περιλαµβάνει τις καταθέσεις υπηρεσιακών στελεχών που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της κρίσης µετά το τραγικό δυστύχηµα.

Ο εισαγγελέας Λάρισας είχε θέσει την υπόθεση στο αρχείο και ύστερα από παρέµβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, ανασύρθηκε για να φθάσει στη Βουλή. Πάντως, ο χρόνος που ήρθε η δικογραφία στη Βουλή, µία µόλις ηµέρα πριν κλείσει ενόψει ευρωεκλογών, προκάλεσε την αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Δ.Α. Καθημερινή