«Δέκα μήνες από τη θεομηνία και ακόμη παραμένει ελλιπής η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και κενές οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Θεσσαλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους» τονίζει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου στο οποίο φιλοξενείται  το υπόμνημα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) προς τον Πρωθυπουργό, στο οποίο εκφράζονται η αγωνία και οι έντονες ανησυχίες της καθώς «παραμένουν τα προβλήματα στην Θεσσαλία, 10 μήνες από θεομηνία και ακόμη υποσχέσεις.»

Σύμφωνα με το υπόμνημα «Την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση δυσχεραίνουν η ελλιπής ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και οι κενές υποσχέσεις που δόθηκαν στους Θεσσαλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους. Οι προβληματικές και ελλιπείς πληρωμές, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων λόγω γραφειοκρατίας, η ελλιπής στελέχωση των αρμόδιων Επιτροπών, αλλά κυρίως το γεγονός πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους Θεσσαλούς αγρότες και Συνεταιρισμούς δεν φαίνεται να εισακούστηκαν, έχουν δημιουργήσει ανασφάλεια και απογοήτευση.»

Αναφέρεται ότι «Κραυγαλέα είναι η έλλειψη χάραξης μιας στρατηγικής για τη διάσωση της αγροτικής οικονομίας της Θεσσαλίας και του παραγωγικού της μοντέλου, ενώ ανύπαρκτα είναι και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή από αντίστοιχα κλιματικά φαινόμενα στο μέλλον. Αγανάκτηση και έντονος προβληματισμός επικρατούν για το μέλλον της υπαίθρου και τις οικογένειες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.»

Επισημαίνεται ότι «Για τη δυσοίωνη αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αναμφίβολα το μεγαλύτερο βάρος φέρει η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων και των συναρμόδιων φορέων, καθώς οι ιθύνοντες κωφεύουν στις συνεχείς εκκλήσεις των πληγέντων. Σημειωτέον ότι ακόμη εκκρεμούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Ιανός» που συνέβη τρία χρόνια πριν.»

Ζητείται από τον Πρωθυπουργό «η άμεση παρέμβαση και ανταπόκριση στα κρίσιμα ζητήματα» που θίγονται και αναμένεται πρόσκλησή του προς την ΕΘΕΑΣ «για τη συμμετοχή σε διάλογο που θα φέρει ουσιαστικές λύσεις και δέσμευση σε δράσεις».