Το κυβερνητικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα στην πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία είναι το αντικείμενο της πρώτης ερώτησης που κατέθεσε στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σχεδόν δέκα μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς στις Θεσσαλίας μετρούν τις πληγές τους. Οι αποζημιώσεις ΔΕΝ έχουν ολοκληρωθεί, ενώ κάποια μέτρα που εξαγγέλθηκαν, είτε δεν έχουν την ανταπόκριση στους δικαιούχους λόγω αυστηρών κριτηρίων (πχ αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου), είτε έχουν μεν εξαγγελθεί αλλά δεν ξεκίνησε η υλοποίηση τους (μέτρο αποζημίωσης χωραφιών από φερτά υλικά).

Η ημέρα κατάθεσης της παρούσης, συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας (17 Ιουνίου). Η Θεσσαλία μας έχει ήδη ερημώσει και έχει υποστεί τις συνέπειες της ερημοποίησης. Παρ’ όλα αυτά δέκα σχεδόν μήνες μέχρι σήμερα ΔΕΝ υφίσταται κυβερνητικό σχέδιο με δομή, άξονες και με χρονικούς ορίζοντες για βασικά θέματα της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης όπως το έδαφος, το νερό, οι καλλιέργειες και η χρηματοδοτική στήριξη.

Συγκεκριμένα:

- Έδαφος: Είναι αναγκαία όσο ποτέ η επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη της Θεσσαλίας, με την ταυτόχρονη οριοθέτηση και προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας.

- Νερό: Το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας υπολογίζεται στα 465 εκατ. κυβικά μέτρα και η ανάσχεση του υδατικού της ισοζυγίου απαιτεί την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων, κοστολογημένων και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας - Ο.Δ.Υ.Θ που πρόσφατα συστάθηκε (ν.5106/2024-ΦΕΚ Α 63/1.5.2024) εμφανίζει ανεπάρκεια ως προς την επίλυση αυτού του ζητήματος καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή του αλλά και ο προγραμματισμός τόσο των άμεσων όσο και των μακροπρόθεσμων αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων.

- Καλλιέργειες: Είναι επιτακτική η ανάγκη για δημιουργία αγροικολογικών ζωνών (σε συνάρτηση με την επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη), η αναδιάρθρωση (όχι απαραίτητα η αντικατάσταση) καλλιεργειών με προσαρμοσμένες ποικιλίες, όπου θα απαιτηθεί, καθώς και η πλήρη και καθολική επέκταση της στάγδην άρδευσης. Επίσης η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων θα συμβάλει στην προστασία του αγροτικού εισοδήματος όπως και την προστασία του καταναλωτή από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

- Χρηματοδοτική στήριξη: Το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας απαιτεί ξεχωριστή χρηματοδοτική στήριξη (ΚΑΠ, ΠΑΑ) η οποία μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει εξασφαλισθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός: Ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ανά τομέα όπως περιγράφεται ανωτέρω;»