«Η αύξηση συμμετοχής του ασφαλισμένου στην δαπάνη για την εκτέλεση εξετάσεων θα σημαίνει άλλη μια κλειστή πόρτα του ΕΣΥ στους πολίτες» τονίζει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Σωκράτη Φάμελλο, με τη διοίκηση της Ένωσης Ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Ύστερα από μεγάλη περίοδο απεργίας των μικροβιολογικών κέντρων από την εκτέλεση παραπεμπτικών εξετάσεων, διαφάνηκε έντονα η αδυναμία και η απροθυμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δυσθεώρητου clawback που έχει «γονατίσει» τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα, όχι με τα ουσιαστικά μέτρα της αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης και με έλεγχο της συνταγογράφησης.

Αλλά για άλλη μια φορά, απεκδύεται της ευθύνης του και επιμερίζει το βάρος μεταξύ των μικροβιολόγων και των ασφαλισμένων, αφού για τους μεν πρώτους το Υπουργείο Υγείας δεν βρήκε τα 30 εκ ευρώ για να πληρώσει την δαπάνη, που οφείλει, και για τους δεύτερους, δηλαδή τους ασφαλισμένους, κατά την πάγια τακτική της, αποφασίζει να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου στην δαπάνη, προκαλώντας οικονομική επιβάρυνση σε αυτούς.

Η απόφαση αυτή σε μια περίοδο έντονης οικονομικής δυσχέρειας των πολιτών, ακρίβειας, πρόσβασης σε βασικά είδη, αυξημένων εισφορών για υγειονομική περίθαλψη χαρακτηρίζεται επιεικώς ανάλγητη και ενδεικτική της πολιτικής της Κυβέρνησης, οδηγώντας σε αποκλεισμό τους πολίτες από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Αλλά και για τους ίδιους τους μικροβιολόγους, το μέτρο αυτό , της αύξησης της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων ανά παραπεμπτικό στις μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, είναι «ασπιρίνη», που δεν λύνει ούτε το δικό τους πρόβλημα.

Λίγο πριν την κάλπη των ευρωεκλογών, οι πολίτες βλέπουν καθημερινά την ζωή τους να δυσκολεύει και την Κυβέρνηση να βρίσκεται στην δική της τροχιά της αναλγησίας. Την Κυριακή όμως πρέπει οι πολίτες να αλλάξουν τροχιά για να αλλάξουν την καθημερινότητά τους, και να ανακτήσουν τα δικαιώματά τους στην υγεία και στην αξιοπρέπεια».