Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για την ιδιωτική ασφάλιση και την κρατική αρωγή.

Πριν από την ψήφισή του, το νομοσχέδιο με τίτλο «ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις», συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, από 25 έως 28 Ιουνίου.

Την Δευτέρα, 1η Ιουλίου, στη συζήτηση της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, για την κρατική αρωγή πως «από τις 218 περιπτώσεις πληρωμών το 2018, το 2022 οι περιπτώσεις των διεκπεραιωμένων πληρωμών ήταν 4.526. Και στο τέλος του 2024 ο αριθμός των πληρωμών θα είναι, επίσης, πολύ μεγάλος».

Αναφέρθηκε στη δημιουργία της πλατφόρμας της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, η οποία, «σε στενή συνεργασία με την ΑΑΔΕ, ανοίγει σε 2-3 ημέρες μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Και μέσα σε λίγες μέρες –μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις– είναι σε θέση να χορηγεί τις πρώτες ενισχύσεις, που έχουν φτάσει έως και τις 14.000 ευρώ ανά περίπτωση».

«Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί συνολικά 303 εκατ. ευρώ μόνο από το σχήμα της πρώτης αρωγής. Αθροιστικά, από την υπηρεσία της Κρατικής Αρωγής έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα 490 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αγρότες, είτε ως πρώτη αρωγή, είτε ως προκαταβολή, είτε ως ειδικό σχήμα, είτε ως τελική επιχορήγηση, είτε ως αποζημίωση για το φυτικό κεφάλαιο», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ο κ. Τριαντόπουλος είπε πως «αυξήθηκαν οι οργανικές θέσεις στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας, ώστε να καλύπτουν το εύρος των συμβασιούχων εργαζομένων.

Θεσπίστηκε μηνιαίο επίδομα έως 300 ευρώ, για τη συμμετοχή σε αυτοψίες μεγάλων φυσικών καταστροφών. Θεσπίζεται η παροχή προκαταβολής έως 1.500 ευρώ για κάθε στέλεχος της Γενικής Γραμματείας που θα εργάζεται εκτός έδρας για αυτοψίες.

Ορίζονται νέα χιλιομετρικά όρια αναφορικά με τις μετακινήσεις των στελεχών για αυτοψίες, διευκολύνοντας το έργο διαδοχικών αυτοψιών σε περιοχές κοντά στην έδρα της υπηρεσίας».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ