Την εγκληματική πολιτική της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την εμπορευματοποίηση της Υγείας με τη λειτουργία των δημόσιων δομών με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και την ταυτόχρονη γιγάντωση των ιδιωτικών ομίλων, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Λαμπρούλης βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024.
Οπως τόνισε, «το ΚΚΕ εκτιμά πως τα ζητήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και της πρόληψης, χρειάζεται ν’ αποτελέσουν προτεραιότητα της διεκδίκησης του λαϊκού κινήματος, όπως επίσης η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ο απαραίτητος σύγχρονος κι επαρκής ιατρικός εξοπλισμός.
Το ΚΚΕ στηρίζει τις μαζικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις των υγειονομικών και τις διεκδικήσεις τους μαζί με άλλα σωματεία και φορείς του μαζικού κινήματος», σημείωσε προσθέτοντας ότι «αυτό άλλωστε απαιτούν τα αποδεκατισμένα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, το γερασμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, οι τραγικές ελλείψεις σε τεχνικό ιατρικό εξοπλισμό», και μάλιστα στην εποχή της “καινοτομίας” και της “ψηφιακής επανάστασης” που διαφημίζει η κυβέρνηση.
Ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι η ασκούμενη πολιτική στον τομέα της Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, δεν αντιστρατεύεται τα κριτήρια της καπιταλιστικής οικονομίας για κέρδη κι έχει ως βασική προϋπόθεση τη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης. Στόχος όλων των κυβερνήσεων, συμπλήρωσε, είναι η ελαχιστοποίηση των δωρεάν παροχών στα λεγόμενα βασικά πακέτα και η ενίσχυση της ατομικής ευθύνης για την κάλυψη των αναγκών Υγείας.
Αυτό άλλωστε, σημείωσε, αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία για την κατανομή της δαπάνης για την Υγεία, όπου το κράτος συμμετέχει με 30% ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες, αυτά δηλαδή που πληρώνει από την τσέπη του ο λαός, είτε άμεσα είτε έμμεσα, είναι σε ποσοστό 70%. «Αυτή η κατανομή αντανακλά την πολιτική περιορισμού της κρατικής δαπάνης και την ανάληψη μεγαλύτερου βάρους από τον λαό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως αυτές «οι αυξημένες δαπάνες του λαού οφείλονται στις περιορισμένες παροχές του ΕΟΠΠΥ (διαγνωστικές εξετάσεις, φυσικοθεραπείες, προγεννητικός έλεγχος) ενώ οι θεσμοθετημένες παροχές του ΕΟΠΠΥ που δεν ικανοποιούνται στις δημόσιες δομές, εξαναγκάζουν τον λαό να πληρώνει επιπλέον χρήματα στον ιδιωτικό τομέα για αποκατάσταση, διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργεία, θεραπείες κλπ.
Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επικαλούμενη τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας, περικόπτει συνεχώς τις παροχές υγείας ενώ την ίδια ώρα, δίνει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας και του φαρμάκου, για να ενισχύσει τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητά τους.
Υπογράμμισε ότι με βάση τον προϋπολογισμό, η υποστελέχωση στα δημόσια νοσοκομεία θα συνεχιστεί, όπως και η αξιοποίηση των ιδιωτών και συνταξιούχων γιατρών, η παράταση του εργάσιμου βίου, με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους όρους δουλειάς των εργαζομένων στην υγεία.
Ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε πως ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο χώρο του φαρμάκου με τη μεγάλη «αιμορραγία» των ασφαλισμένων, που πληρώνουν από την τσέπη τους ενώ προειδοποίησε πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την ένταξη νέων καινοτόμων, απαραίτητων, φαρμάκων, καθώς θα συνδυαστεί είτε με απένταξη παλιών φαρμάκων από τις λίστα είτε με αλλαγή αυτής.
Καταλήγοντας, τόνισε πως ο λαός έχει μπροστά του δύο δρόμους, είτε να διεκδικήσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, είτε να δεχθεί το σημερινό σύστημα όπου υγεία και φάρμακο είναι εμπόρευμα.