Με σταθερότητα προς τον στόχο της ανάδειξή της ως «Ιπποκρατικής Πόλης» κινείται η Λάρισα, μέσα από τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία των τοπικών αρχών και φορέων. Αυτό αναδείχθηκε από τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο της Λάρισας για τις φετινές και αναβαθμισμένες εκδηλώσεις «Ιπποκράτης – η Αέναη Επιστροφή».
Στην συνέντευξη τύπου μίλησαν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Αθ. Γιαννούκας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντ. Γιαννακόπουλος, εκ μέρους του Συλλόγου Ιπποκράτης στην Λάρισα ο κ. Αλ. Καλέσης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Π. Σάπκας και ο δημιουργός κ. Δημήτρης Μαραμής.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Λάρισα συνεχίζει μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια για την ανάδειξη της ως «Ιπποκρατική Πόλη». Σ’ αυτή την προσπάθειας ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Ο Δήμος, η Περιφέρεια, το Ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».
Κάθε χρόνο η προσπάθεια αυτή ενισχύεται. Προχωράμε με σταθερά και σίγουρα βήματα. Θα μιλήσουν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των φορέων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος και στην αδελφοποίηση με την Κω, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνει και η επίσημη υπογραφή των πρωτοκόλλων αδελφοποίησης Λάρισας και Κω. Επίσης αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ιδρυμα και το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών.
«Ενώνουμε και με την Κω τις δυνάμεις μας. Δυο σημαντικές Ιπποκρατικές πόλεις, προχωρούν συντονισμένα για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ιδέας και των πόλεων μας σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης.
Επίσης, επισήμανε ότι ο Δήμος Λαρισαίων έχει καταθέσει πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για την δημιουργία Βοτανικού κήπου στο Αλκαζάρ με φαρμακευτικά φυτά του Ιπποκράτη καθώς και για την αναβάθμιση του χώρου του Μνημείου.
Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην συμβολή και συμμετοχή του δημιουργού κ. Δημ. Μαραμή στις φετινές εκδηλώσεις και στην παρουσίαση του έργου του «Νάματα και Ιάματα (Συμφωνικές Ωδές για την Ίαση)» που θα παρουσιαστεί στη Λάρισα το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, τόνισε τα εξής:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή, που η προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Ιπποκράτης» Ρίζο Χαλιαμπάλια, πριν 6 χρόνια, με στόχο την ανάδειξη της Λάρισας ως Ιπποκρατικής πόλης, διευρύνεται και σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων αποκτά χρόνο με το χρόνο, δυναμική και διαστάσεις. Οι εκδηλώσεις Ιπποκράτεια είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, μιας δημιουργικής συνεργασίας για την οποία ευχαριστώ τον Δήμο Λαρισαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας και ιδιαιτέρως τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», ένα Σύλλογο που αποτελεί προστιθέμενη αξία για την πόλη και συμβάλλει καθοριστικά με τις προτάσεις του και την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στην επίτευξη αποτελέσματος. Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο πολιτισμός και η ιστορία αποτελούν βαθιά αναπτυξιακά εργαλεία για τις πόλεις μας και για όλη των χώρα. Ευχαριστώ τον Λαρισαίο καλλιτέχνη Δημήτρη
Μαραμή, την σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, την χορωδία InDΟΝΝΑtion, την Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας και τους μαέστρους Χρήστο και Δημήτρη Κτιστάκη για τη πρωτότυπη μουσική εκδήλωση Νάματα και Ιάματα που αξίζει να παρακολουθήσουμε όλοι. Ευχαριστώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής και τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Θανάση Γιαννούκα, για τη διοργάνωση του 1 ου Ιπποκράτειου Ιατρικού Συνεδρίου που δίνει προστιθέμενη επιστημονική αξία στις εκδηλώσεις για την αέναη επιστροφή του Ιπποκράτη στη Λάρισα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Αθ. Γιαννούκας, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνέχιση μιας σπουδαίας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και επτά χρόνια, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Ιατρικού τμήματος. Φέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διεξάγεται και το 1ο Ιπποκράτειο Ιατρικό Συνέδριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 εως τις 4 Σεπτεμβρίου στη Βιόπολη. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν Ελληνες γιατροί που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, νυν καθηγητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού που έχουν αποφοιτήσει από το τμήμα Ιατρικής, τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, ο πρόεδρος των Ελλήνων γιατρών της Νέας Υόρκης κ. Μανώλα κ.α.
Ο κ. Γιαννούκας, επισήμανε πως η όλη προσπάθεια βάζει ακόμα ένα λιθαράκι για τη διεθνοποίηση της σχέσης του Ιπποκράτη με την Λάρισα ενώ αναφέρθηκε και στη στενή σχέση που έχει αναπτύξει η Ιατρική Σχολή της Λάρισας με το νησί της Κω, με σειρά δράσεων και προγραμμάτων, μια από την οποία αφορά και την επιδημιολογική καταγραφή στο νησί.
Ο κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος, ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, επισήμανε και αυτός με τη σειρά του την ιδιαίτερη σημασία των εκδηλώσεων, αναφέρθηκε στην ένθερμη και ενεργό συμμετοχή του συλλόγου στην προσπάθεια και κάλεσε όλους τους υγειονομικούς της Λάρισας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.
Και ο κ. Αλέξης Καλέσης, εκ μέρους του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» εξέφρασε τη χαρά του για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, με τη συνεργασία όλων των φορέων στην κατεύθυνση της ανάδειξης της Ιπποκρατικής ιδέας και της σχέσης της Λάρισας με τον Ιπποκράτη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μετά από τα εφτά αυτά χρόνια που ξεκίνησε η προσπάθεια το μνημείο του Ιπποκράτη στο Αλκαζάρ, σημαίνει πολλά περισσότερα απ΄ ότι πριν.
Σε ό,τι αφορά στο πολιτιστικό μέρος των εκδηλώσεων και ειδικότερα στην παρουσία του πρωτότυπου έργου «Νάματα και Ιάματα (Συμφωνικές Ωδές για την Ίαση)» του κ. Δ. Μαραμή, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Π. Σάπκας υπογράμμισε τα εξής:
«Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό, απολύτως συνυφασμένο με το πνεύμα του Ιπποκράτη, στο πλαίσιο των δράσεων που κάνουμε στη Λάρισα εδώ και έξι χρόνια, να αναθέτουμε σε εγνωσμένης αξίας καλλιτέχνη, την παραγωγή πρωτότυπου έργου, εμπνευσμένο από τις ιπποκρατικές ιδέες, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια πολιτιστική κληρονομιά για τη χώρα μας και τον κόσμο.
Δεν αποτίουμε δηλαδή, απλά έναν φόρο τιμής στον πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής, αλλά γνωρίζουμε το τόσο διαχρονικό και επίκαιρο έργο του, χρησιμοποιώντας το ως αφορμή για την παραγωγή έργων τέχνης.
Με τον Δημήτρη Μαραμή, ο πήχης ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά. Γνωρίζουμε τις δυνατότητές του, την ευαισθησία, την ευρηματικότητά του. Τα έργα του, αποτέλεσμα πλούσιας φαντασίας και βαθιάς γνώσης, δημιουργούν κύματα συναισθημάτων στο κοινό. Ανυπομονώ να ακούσω την έμπνευσή του και μάλιστα ερμηνευμένη από τη σπουδαία Λαρισαία σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, την πολυβραβευμένη χορωδία μας indonnation και τη συμφωνική μας ορχήστρα.
Είστε όλοι καλεσμένοι.»
Μεγάλη τιμή, χαρά και ευθύνη χαρακτήρισε ο Δημήτρη Μαραμής τη συμμετοχή του, σ΄ αυτή τη σπουδαία θεσμική δράση. Μιλώντας για το έργο«Νάματα και Ιάματα (Συμφωνικές Ωδές για την Ίαση)” ο κ. Μαραμής τόνισε ότι είναι ένα συμφωνικό έργο με θέμα την υγεία.