Τα πρώτα πενήντα πέντε (55) κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα μαζί με (8) οκτώ σταθμούς φόρτισης έρχονται στη Λάρισα για χρήση από κατοίκους και επισκέπτες, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από το δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και το εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας BrainBox Πληροφορική Α.Ε., Γιώργο Βουλγαρούδη.

Τα ποδήλατα θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία στην πόλη περίπου στα τέλη Φθινοπώρου, ενώ κατά τη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας τους, η οποία αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο, η χρήση τους θα είναι δωρεάν.

Η χωροθέτηση των σταθμών θα οριστικοποιηθεί με τη μελέτη εφαρμογής που ο ανάδοχος οφείλει εντός μηνός να καταθέσει στη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Λαρισαίων, θεωρείται ωστόσο βέβαιο πως κάποια από τα σημεία που θα εγκατασταθούν οι σταθμού θα είναι στην Κεντρική Πλατεία, στο χώρο Αλκαζάρ, κοντά στο παρκινγκ που δημιουργείται, στην πλατεία Φιλιππούπολης ή Νεάπολης και αλλού.

Η χρήση του συστήματος γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση mobile εφαρμογής, η οποία θα είναι διαθέσιμη για iOS και Android συσκευές το προσεχές διάστημα.

Στους επιλεγμένους σταθμούς μίσθωσης ποδηλάτων θα είναι εγκατεστημένο ένα τερματικό για τη χρήση των ποδηλάτων. Μέσω του τερματικού, θα είναι δυνατή η χρήση τους τόσο από εγγεγραμμένους χρήστες, , όσο και από μη εγγεγραμμένους στο σύστημα χρήστες (π.χ. τουρίστες, επισκέπτες).

Οι μη εγγεγραμμένοι (περιστασιακοί) χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ποδήλατο, κάνοντας χρήση της πιστωτικής/χρεωστικής τους κάρτας για λόγους ταυτοπροσωπίας και εγγύησης ορθής χρήσης.

Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων είναι μια υπηρεσία καθημερινής αστικής μετακίνησης που απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες πολίτες, μόνιμους κατοίκους, καθώς και επισκέπτες του Δήμου Λαρισαίων.

Κύριος στόχος της υπηρεσίας αυτής τίθεται η προώθηση του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου οικονομικής και οικολογικής μετακίνησης, έχοντας ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της υγείας των πολιτών.

Σημειώνεται ότι και στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το Open Mall προβλέπεται η προμήθεια συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, συμβατικών και ηλεκτρικών.

Παρών στην υπογραφή της σύμβασης ήταν και ο αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας και συστημάτων Έξυπνης Πόλης κ. Ντ. Διαμάντος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Λάρισα με τα νέα έργα υποδομών και την επιτυχημένη διοργάνωση σπουδαίων ενισχύει την εικόνα της στην Ελλαδα και τα εξωτερικό ως πόλης του ποδηλάτου, διαμορφώνοντας ποδηλατική κουλτούρα που αλλάζει σημαντικά τις μετακινήσεις.

Στην προσπάθεια αυτή μπαίνουν και τα κοινόχρηστα ποδήλατα Τα κοινόχρηστα Συστήματα Αυτόματης Μίσθωσης Δημόσιας Χρήσης Ποδηλάτων είναι συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων, τα οποία τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από πολίτες πόλεων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και αποτελούν μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό.