Σε δύσκολη... καμπή βρίσκεται η καρυδοκαλλιέργεια στη χώρα μας, με τους παραγωγούς να διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να διαθέσουν την παραγωγή τους -ούτε λίγο πριν τις γιορτές- και τις τιμές πεσμένες σε σχέση με πέρσι.

Από το κτήμα Γκανέτσιου στην Ελασσόνα, ο κ. Κώστας Γκανέτσιος, που καλλιεργεί 14 στρέμματα με ποικιλία Τσάντλερ δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ότι φέτος η χρονιά είχε μειωμένη παραγωγή, τόσο για τον ίδιο, όσο και τους υπόλοιπους παραγωγούς της περιοχής κι αυτό γιατί έγιναν ζημιές από τον καιρό, το χαλάζι κ.λπ.

Η ποιότητα ήταν καλή και ο ίδιος διέθεσε ήδη την παραγωγή του. Σε σχέση με άλλες χρονιές η διάθεση του προϊόντος ήταν πιο δύσκολη, τονίζιε ο κ. Γκανέτσιος, κάτι που οφείλεται ως επί το πλείστον σε εμπορικά παιχνίδια. Όσο για τις τιμές, ο κ. Γκανέτσιος έδωσε προϊόν με 4 ευρώ μέσο όρο το άσπαστο και 10 την πεταλούδα.

Πιο άσχημη από... πότε χαρακτηρίζει την εφετινή χρονιά στο καρύδι ο κ. Βάιος Λιάνος, που καλλιεργεί καρυδιές στο δήμο Ελασσόνας και διαθέτει στην αγορά, εκτός από καρύδι και βούτυρο καρυδιού, έλαιο από καρύδι κ.λπ. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά του καρυδιού κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τα φαινόμενα έχουν γίνει αθρόες εισαγωγές σε εξευτελιστικές τιμές.

«Τα λιπάσματα πήραν πάνω, το ρεύμα το ίδιο, τα πετρέλαια, τα εργατικά, όμως η τιμή στο καρύδι είναι εξευτελιστική κι εκτός αυτού δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ζήτηση, ειδικά από το χονδρεμπόριο που επίσης έχει πρόβλημα.

Πέρσι πουλάγαμε στα 4 ευρώ και φέτος μας ζητάνε να πουλήσουμε με 2,50 και 2,70. Αν αυτό το φαινόμενο συνεχιστεί για μια-δυο χρονιές ακόμα και με τις αποθήκες γεμάτες, θεωρώ πως ειδικά στην Ελασσόνα, το 80% των καλλιεργητών, θα εγκαταλείψουν. Τέλος, όσον αγορά στην παραγωγή εδώ, μαζεύτηκε λιγότερο καρύδι λόγω ζημιών από ανθράκωση αλλά και από χαλάζι. Όσο όμως προϊόν μαζεύτηκε είναι ποιοτικό», καταλήγει.

Με πληροφορίες από agrotypos.gr (Aλέξανδρος Μπίκας)