Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε ο  Μαθητικός Διαγωνισμός έκφρασης και δημιουργίας, με θέμα: «Γράφω και Καλλιτεχνώ για το περιβάλλον που αγαπώ», ο οποίος διοργανώθηκε σε συνεργασία με την  Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων, τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και απευθυνόταν στους μαθητές και στις μαθήτριες των Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Λάρισας,  του Δήμου Λαρισαίων. Ο ανωτέρω Μαθητικός Διαγωνισμός υλοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και αφορούσε στην καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών με δύο τρόπους: εικαστικά έργα και κείμενα γραπτού και ποιητικού λόγου. Στόχος του ήταν η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, η ανάδειξη νέων ταλέντων και η παροχή κινήτρων για έκφραση, δημιουργία και επικοινωνία.

Στο Διαγωνισμό έλαβαν μέρος εκατόν τριάντα έξι (136) έργα ζωγραφικής  και εξήντα (60) έργα Γραπτού και Ποιητικού λόγου από τις εξής Σχολικές Μονάδες: 9ο Νηπιαγωγείο Λάρισας,  35ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, 27ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, 48ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Μπόμπολου Χρυσάνθης «Ντι-Ντιτ», Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Unikids», 1ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας,  2ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 18ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας,  14ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 15ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 32ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 36ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη, 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης και 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης.

Προκειμένου να επιλεγούν οι μαθητικές δημιουργίες, οι οποίες θα βραβευθούν, συγκροτήθηκε Επιτροπή, αποτελούμενη από:τη Διευθύντρια Π.Ε. Λάρισας, κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, ως πρόεδρο, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού,  κ. Γερογιώκα Ηρακλή, ως μέλος, την Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, την κ. Κόσσυβα Αικατερίνη, ως μέλος, τον καθηγητή ζωγραφικής του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, κ. Χριστάκη Γιάννη, ως μέλος, την Αν. Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Π.Ε. Λάρισας, κ. Αποστολάκη Μαρία, ως μέλος,το μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας και εκπαιδευτικό Θεατρικής Αγωγής ΠΕ91.01, κ. Τσιαντούλα Ελένη Ελεονώρα, ως μέλος και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας, κ. Χατζημίχου Κων/να, ως μέλος,

Η Επιτροπή συνεδρίασε τη Δευτέρα 3/06/2024, καιέχοντας ως κριτήρια αξιολόγησης των έργων, τη συνάφεια με το θέμα, τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία του παραγόμενου έργου, το βαθμό συναισθηματικής εμπλοκής του δημιουργού με το θέμα, την αισθητική του προϊόντος, την τεχνική αρτιότητα κ.λπ., με μεγάλη δυσκολία -λόγω της εξαιρετικής ποιότητας όλων των έργων- απένειμε τα Βραβεία, ως ακολούθως:

Α. Διαγωνισμός έργων Ζωγραφικής:

- 1ο Βραβείο απονέμεται στο 15ο Δ. Σχολείο Λάρισας και στον μαθητή Σωτηρίου Ιωάννη. Δώρο: ποδήλατο.

- 2ο Βραβείο απονέμεται στο 48ο Ν/Γ Λάρισας και στη μαθήτρια Κοτσώνη Βασιλική. Δώρο: βιβλίο.

Ειδικός Έπαινος: απονέμεται στην Γ’ Τάξη των Ιδιωτικών Εκπ/ρίων Μπακογιάννη για το Ομαδικό έργο τους. Δώρο: βιβλίο

Ειδικός Έπαινος: απονέμεται στο 35ο Ν/Γ Λάρισας και στον μαθητή Κολοκάθη Τρίτωνα. Δώρο: βιβλίο.

Β. Διαγωνισμός Γραπτού και Ποιητικού λόγου:

1ο Βραβείο απονέμεται στο 18ο Δ. Σχολείο Λάρισας και στη μαθήτρια Παλάσκα Σοφία. Δώρο: ποδήλατο.

2ο Βραβείο απονέμεται στο 32ο Δ. Σχολείο και στον μαθητή Παύλου Σπύρο. Δώρο: βιβλίο.

Ειδικός Έπαινος: απονέμεται στο  1ο Δ. Σχολείο Γιάννουλης και στη μαθήτρια Γιαννούλα Βικτωρία. Δώρο: βιβλίο.

Ειδικός Έπαινος: απονέμεται στο  2ο Δημ. Σχολείο Λάρισας και στο μαθητή Τσικόπουλο Σταμάτη. Δώρο: βιβλίο.

Επίσης, θα απονεμηθούν  Διπλώματα Συμμετοχής -εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τα συγχαρητήριά της- σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες συμμετείχαν στο Διαγωνισμό, καθώς και στους/στις υπεύθυνους/ες εκπαιδευτικούς.

Τα βραβευθέντα έργα θα παρουσιαστούν, την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, στο χώρο που θα λάβουν χώρα οι δράσεις που προγραμματίζονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κατά την οποίαθα απονεμηθούν τα Βραβεία, οι Έπαινοι, τα δώρα και τα  αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν δράσεις για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην κοίτη του Πηνειού ποταμού, στη διοργάνωση των οποίων συμμετέχουν η Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού και η Αντιδημαρχία Πολιτισμούτου Δήμου Λαρισαίων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, η  Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Η συμμετοχή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας στη διοργάνωση των ανωτέρω δράσεων, ύστερα από πρόταση του Δήμου Λάρισαίων, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προτεινόμενης από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.  κεντρικής θεματικής ενότητα για το σχολικό έτος 2023-2024: «Φυσικές καταστροφές: Πρόληψη, αντιμετώπιση και οι επιπτώσεις τους στο Περιβάλλον, την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Εργασία», ενώ εντάσσεται και στο πλαίσιο δράσεων του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα: «Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους», με φορέα – ιδρυτή τη Δ/νση Π.Ε. Λάρισας και του Διεθνούς Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση», το οποίο έχει Εθνικό Χειριστή την  Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.) και Συντονιστή Φορέα τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν, θα περιλαμβάνουν τους εξής άξονες:

Α. Δράσεις στις Σχολικές Μονάδες: Έκθεση των μαθητικών έργων και απονομή βραβείων και Επαίνων, του προαναφερθέντος Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού, με τίτλο: «Καλλιτεχνώ για το περιβάλλον που αγαπώ».

Β. Δράσεις στον Πηνειό: 1. Παρουσιάσεις Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα το Περιβάλλον Συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών των Σχολικών Μονάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή σε παρουσιάσεις Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα το Περιβάλλον και την Αγωγή Υγείας που υλοποιήθηκαν στα Δημοτικά Σχολεία της Λάρισας το Σχολ. Έτος 2023-24, 2. Βιωματικά Εργαστήρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που θα οργανωθούν στην κοίτη του Πηνειού και θα περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές δράσεις και παιχνίδια.

Γ. Απογευματινές Δράσεις στον Πηνειό: Πολιτιστικά δρώμενα για το Περιβάλλον: Μουσική, Θέατρο, Χορός. Συμμετέχουν: εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες Σχολικές Μονάδες Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας.

Στο πλαίσιο των δράσεων θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα εργαστήρια:

1ο Εργαστήριο: «Γνωρίζουμε το δάσος, το αγαπάμε και το προστατεύουμε», Υπεύθυνη εργαστηρίου: κ. Φτίκα Ζωή, Επιθεωρήτρια Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

2ο Εργαστήριο: «Ανακυκλώνω σωστά στους πολύχρωμους κάδους», Υπεύθυνες εργαστηρίου: κ. Χαυτίκη Ελένη, Χημικός, αν. Προϊσταμένη Τμήμα Εναλλακτικής Διαχείρισης &Πράσινων Σημείων Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Δήμου Λαρισαίων και κ. Χατζηαβραάμ Χρύσα, Περιβαλλοντολόγος.

3ο Εργαστήριο: «Συνεργάζομαι, Εμπνέομαι και Γράφω το δικό μου μήνυμα για την προστασία του Περιβάλλοντος», Υπεύθυνη Εργαστηρίου: κ.ΧατζημίχουΚων/να, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ. Π. Ε. Λάρισας.

4ο Εργαστήριο: «Ο Πηνειός είναι στη …φύση μου - Βιωματικό Εργαστήρι του ΚΠΕ Κισσάβου - Ελασσόνας», Υπεύθυνος εργαστηρίου: Σπανός Κωνσταντίνος, Αν. Υπεύθυνος  του ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας.

5ο Εργαστήριο: «Μην ψάχνετε αλλού το φυλαχτό του Πηνειού!», Υπεύθυνη εργαστηρίου: κ. Μουσουλή Ελένη, Μουσειοπαιδαγωγός της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

6ο Εργαστήριο: «Πλάθω τα δέντρα και τα φυτά του Πηνειού»,  Υπεύθυνη εργαστηρίου: κ. Γκουντουβά Μαρίνα, κεραμίστρια  της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

7ο Εργαστήριο: «Συμμετέχουμε ενεργά! Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας», Υπεύθυνος εργαστηρίου: κ. Μανούσιος Χρήστος, Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Αστικού και Περιαστικού Πρασίνου, Δ/νσης Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων.

8ο Εργαστήριο: «Μικροί περίπατοι» Θεατρικό παιχνίδι, Υπεύθυνες Εργαστηρίου: κ. Καραγεώργου Βασιλική, κ. Ντιβέρη Παναγιώτα, κ. Δανιήλ Μαρία, κ. Δανιήλ Κατερίνα, μέλη της ομάδας «Έκφραση-Θεατρικό Παιχνίδι».

9ο Εργαστήριο: «Νερό, Πηγή ζωής», Υπεύθυνος εργαστηρίου, κ. Γκουγκουλιάς Νίκος, Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας.

10ο Εργαστήριο: «Το ποτάμι τρέχει να συναντήσει τη θάλασσα», Υπεύθυνες/οι Εργαστηρίου, κ. Μποντικούλη Εύη, κ. Στεργιούλη Κατερίνα, κ.Ροδοβίτης Γιάννης, 32ο Δ. Σχολείο Λάρισας.

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Καραγιώργου Αικατερίνη συγχαίρει θερμά το σύνολο των μαθητών και των μαθητριών που συμμετείχαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό με τις εξαιρετικές γραπτές και εικαστικές δημιουργίες τους και ιδιαίτερα όσους και όσες λαμβάνουν βραβείο ή ειδικό έπαινο. Συγχαίρει, επίσης, και ευχαριστεί τους Δ/ντές-Δ/ντριες, Προϊσταμένους/ες και τους/τις υπεύθυνους/ες εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων που συμμετείχαν για τη συνεισφορά τους στην υλοποίηση του διαγωνισμού. Ευχαριστεί, ακόμη, τα εκλεκτά μέλη της Επιτροπής του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού, τον Δήμο Λαρισαίων, καθώς  και το σύνολο των φορέων και των προσώπων που συνεργάστηκαν για την διοργάνωση και υλοποίηση των περιβαλλοντικών δράσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.