Ένα ακόμη βήμα στην επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ» κάνει η κυβέρνηση, με το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, χρησιμοποιώντας ως «Δούρειο Ίππο» τις «χορηγίες» των ιδρυμάτων των καπιταλιστών.
Το σχέδιο νόμου που ήρθε για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της «σύμβασης δωρεάς» με το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» προβλέπει τη δημιουργία νέου Νοσοκομείου στη Σπάρτη, το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό.
Το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα «πρότυπο Νοσοκομείο».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος με το νομοσχέδιο. Αφού υπενθύμισε τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει το ΚΚΕ στην αρχική σύμβαση με το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», που είχε φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως το σχέδιο νόμου έχει σαφή προσανατολισμό τη γενίκευση του εμπορευματικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα της Υγείας, μέσα από την ίδρυση ενός Νοσοκομείου - επιχείρησης, όπου οι παροχές θα εξαρτώνται από τις πληρωμές του λαού, είτε έμμεσες μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, είτε άμεσες μέσα από την τσέπη των ασθενών.
«Γίνεται φανερό πως δεν πρόκειται απλά για μια δωρεά που κάνουν κατά διαστήματα οι καπιταλιστές, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα διάφορα κοινωφελή ιδρύματα που στήνουν», αλλά η συγκεκριμένη σύμβαση «εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό προώθησης της πολιτικής των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στον τομέα της Υγείας, της περαιτέρω εμπορευματοποίησης των παροχών και ενίσχυσης των επιχειρηματικών κριτηρίων λειτουργίας των μονάδων Υγείας», σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης, προσθέτοντας πως επιβεβαιώνεται πως αυτού του είδους οι προσφορές «όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, αλλά τα επιδεινώνουν».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις θέσεις του Κόμματος για πλήρη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων από τον κρατικό μηχανισμό, στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, προμήθεια όλου του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού.
Το νομοσχέδιο συνεχίζει τις αναστολές εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, χρησιμοποιώντας δηλαδή το εμβόλιο «ως μέσο κοινωνικού αυτοματισμού και επιβολής αντιδραστικών μέτρων, ενώ δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση», όπως σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης.
Επίσης, υπογράμμισε πως αντί για μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και των συμβασιούχων, άρση αναστολών η
κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια τακτική των ληξιπρόθεσμων συμβάσεων.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση ιδιωτών στο ΕΣΥ και τα απογευματινά ιατρεία, σημείωσε πως κινούνται στη λογική της επέκτασης της λειτουργίας των δημόσιων Νοσοκομείων ως επιχειρήσεων.