Σε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Αυγενάκη, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την αδικαιολόγητη, για ακόμη μια φορά, ‘’απουσία’’ του ΕΛΓΑ από τις δραματικές συνέπειες που δρομολογεί η Κλιματική Αλλαγή, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται και το φετινό εισόδημα των παραγωγών πρώιμου κερασιού του δ. Αγιάς.
Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της η βουλευτής Λάρισας:
«Δυστυχώς, το ‘’γαϊτανάκι’’ των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής για τους πάσης φύσης παραγωγούς του ν. Λάρισας και της Θεσσαλίας ευρύτερα, ολοένα ξετυλίγεται, πλήττοντας με προεξάρχουσες τις καταστροφικές θεομηνίες του περασμένου Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια τον εξαιρετικά θερμό για τα δεδομένα χειμώνα, αυτή τη φορά τους αγρότες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πρώιμων κερασιών στην περιοχή της Αγιάς.
Ειδικότερα και όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανάβρας Αγιάς Λάρισας, κ. Βασίλης Σμυρλής, η Κλιματική Αλλαγή που εδώ και μερικά χρόνια έχει μετεξελιχθεί σε Κλιματική Κρίση, έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην παραγωγή πρώιμων κερασιών, αφού «όλα τα δέντρα χρειάζονται κάποιες περιόδους ψύχους για να κοιμηθούν, ουσιαστικά να πέσουν σε ‘’λήθαργο’’ και να ξυπνήσουν πιο ‘’ξεκούραστα’’ την Άνοιξη, για να ανθίσουν. Επειδή ωστόσο φέτος οι θερμοκρασίες δεν ήταν χαμηλές, τα φυτά δεν έπεσαν σε ‘’λήθαργο’’, οπότε τώρα κατά την πολύ καλή ανθοφορία τους είναι ‘’κουρασμένα’’ και όχι παραγωγικά».
Όπως, ωστόσο, σημειώνει καταληκτικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, όλα τα παραπάνω δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αφού ο πεπερασμένος Κανονισμός του δεν τα θεωρεί «ζημιογόνα αίτια», μη στηρίζοντας κατ’ ουσία αγρότες, οι οποίοι ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη πρώιμη καλλιέργεια, πριν από αρκετές δεκαετίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές, καθώς προηγούνταν έναντι άλλων ανταγωνιστικών ποικιλιών στην αγορά.
Παράλληλα, ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού, ο κ. Γιώργος Ζέικος, στο ίδιο πλαίσιο τονίζει πως επειδή «ο φετινός Χειμώνας ήταν πολύ ζεστός, τα δέντρα δεν ‘’κοιμήθηκαν’’ και έτσι δεν ‘’έδεσαν’’ καρπό, αφού τα άνθη είτε μαράθηκαν, είτε ο καρπός τους ήταν ‘’μαραζωμένος’’, με την παραγωγή να παρουσιάζει μείωση της τάξης του 70% με 90%.
Επιπλέον, σημειώνεται πως μια έντονη βροχή λίγο πριν από την φετινή Πασχαλινή περίοδο ‘’τσάκισε’’ τον καρπό, «σχίζοντας τα κεράσια που βρίσκονταν σε στάδιο της ωρίμανσης», ενώ και πέρυσι η παραγωγή ήταν μειωμένη, εξαιτίας ενός εκτός εποχής παγετού που σημειώθηκε την Άνοιξη».
Όπως τονίζεται σε όλα τα επίπεδα, αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η παραγωγή πρώιμου κερασιού στην Αγιά να είναι, φέτος, μειωμένη κατά 80%, ενώ στις «μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες, στις οποίες η συγκομιδή ξεκίνησε προ ημερών, η ζημιά είναι μικρότερη (μείωση 40%)», ενώ επιπλέον επισημαίνεται πως η έλλειψη εργατικών χεριών εξακολουθεί να ταλανίζει τον κλάδο, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες για εξεύρεση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι όσο ο υποστελεχωμένος ΕΛΓΑ και ο παρωχημένος Κανονισμός του δεν διαφαίνεται ότι θα αλλάξουν στόχευση και πλαίσιο δράσης και φιλοσοφίας, πριν από το 2025, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά μέχρι τότε θα εξακολουθήσει να υπονομεύεται συνολικά η αγροτική παραγωγή του Θεσσαλικού κάμπου και του ν. Λάρισας», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον Λ. Αυγενάκη: Πως σκοπεύει να ενισχύσει τους καλλιεργητές πρώιμου κερασιού του δ. Αγιάς, οι οποίοι αποτελούν και αυτοί ‘’θύματα’’ στη μακρά σειρά πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας από την Κλιματική Κρίση; Αν προσανατολίζεται σε έκτακτες αποζημιώσεις για τους κερασοπαραγωγούς Λάρισας, με ποιους πόρους και με ποιο χρονοδιάγραμμα;»