Με μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνει τα εξής:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών είναι μια ευκαιρία για να επανεστιάσουμε την προσοχή μας στη σημασία της Πρόληψης, της αντιμετώπισης των συνεπειών χρήσης, αλλά και της υγιούς επανένταξης στις τάξεις της κοινωνίας, όλων όσοι ανεβαίνουν τον ‘’Γολγοθά’’ των ναρκωτικών.

Το βασικό μήνυμα είναι ότι υπάρχει ελπίδα και διαθέσιμη βοήθεια για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση, πρωτίστως των επαγγελματιών του χώρου της απεξάρτησης, αλλά και συνολικά όλων μας, αποτελούν κλειδιά για την πρόληψη, με στόχο τη δημιουργία υγιών και ασφαλών κοινοτήτων.

Σε δεύτερο στάδιο είναι σημαντικό όλοι να υποστηρίξουμε ενεργά την αποκατάσταση και την αποτοξίνωση αυτών που έχουν επηρεαστεί από τη χρήση ναρκωτικών, προσφέροντας τους τη σωστή στήριξη, την αμέριστη αλληλεγγύη μας, αλλά και δωρεάν περίθαλψη.

Εκκινώντας από το γεγονός ότι ‘’ο τοξικομανής είναι ασθενής, όχι εγκληματίας’’ είναι πλέον καιρός να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο και ενιαίο σχέδιο, για την υιοθέτηση ενός λειτουργικού τρόπου ζωής των ασθενών, με απώτερο σκοπό έναν κόσμο χωρίς εξαρτήσεις και εξαρτητικές συμπεριφορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ανάγκη η Πολιτεία να εκσυγχρονιστεί θεσμικά και με γρηγορότερα βήματα να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των Δικαστηρίων Θεραπείας Ναρκωτικών, που έχουν κριθεί ως εξαιρετικά πετυχημένα σε άλλες δυτικές χώρες και που έχω ήδη προτείνει στη Βουλή.

Πρόκειται για μια νέα, σύγχρονη πολιτική, η οποία οφείλει να ενταχθεί στο δικαιικό μας σύστημα, μετατρέποντας, το Δικαστήριο σε θεραπευτικό εργαλείο, αφού θα ‘’ενώσει’’ την Ποινική Δικαιοσύνη με τις Υπηρεσίες Υγείας, για την επίτευξη του κοινού σκοπού που δεν είναι άλλος από τη μείωση και την εξάλειψη του κινδύνου της υποτροπής των ασθενών, αλλά και την οριστική τουςεπανένταξη στην υγιή ζωή.

Στη Λάρισα πριν από λίγα χρόνια κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα μέσα από το πρότυπο και βραβευμένο απο το Συμβούλιο της Ευρώπης πρόγραμμα του Εργαστηρίου Ζωής του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και την αξιοποίηση της Τέχνης, ως εργαλείου δημιουργίας και κάλυψης του ‘’κενού’’ που οδηγεί πολλούς στη χρήση των ναρκωτικών.

Κρατάμε το Κέντρο Πρόληψης και το Εργαστήρι Ζωής, σαν πολύτιμο φυλαχτό στο νομό μας και μεταλαμπαδεύουμε την γνώση και την εμπειρία μας σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σήμερα, οφείλουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους σε εθνικό επίπεδο με απώτερο στόχο ένα μέλλον όπου τα ναρκωτικά δεν θα έχουν καμία θέση, γιατί δεν θα είναι χρήσιμα για κανέναν και καμία.

Στη μάχη για ζωή χωρίς εξαρτήσεις, είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και #ΚανείςΜόνος».