Στο αγιασμό επανέναρξης λειτουργίας της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ που επέστρεψε «στο σπίτι της» μετά τις πλημμύρες που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεών της, συμμετείχε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία δήλωσε τα εξής:

«Ο περασμένος Σεπτέμβριος και οι θεομηνίες των Daniel & Elias μας αποστέρησαν μεγάλο κομμάτι των όσων θεωρούσαμε δεδομένα για χρόνια, αφού άλλαξαν ακόμη και το γεωγραφικό ανάγλυφο του Θεσσαλικού χάρτη.

Κοντά στις χαμένες ζωές 17 συνανθρώπων μας, τις κατεστραμμένες οικίες, σοδειές και επιχειρήσεις αναρίθμητων άλλων συμπολιτών μας, η τοπική μας κοινωνία στερήθηκε και ένα ακόμη ‘’αποκούμπι’’ της, το οποίο απευθυνόταν στον εξαρτημένο, στον αδύναμο, στον ευάλωτο Συνάνθρωπό μας: το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ.

Μια κοινωνική δομή, απολύτως, αναγκαία που πρόσφερε αφιλοκερδώς αποτελεσματική επιστημονική βοήθεια σε όλους όσοι την είχαν ανάγκη και που στην πάροδο των ετών, δεν ήταν καθόλου λίγοι.

Μέσα σε μερικά, μόλις, βράδια ακατάσχετης νεροποντής, η εκδικούμενη -όλους μας- φύση ‘’έπνιξε’’ στα λασπόνερα, τις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ, τις οποίες οι εργαζόμενοι είχαν χρειαστεί δεκαετίες να ολοκληρώσουν, από το μακρινό 1989.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από εννιά μήνες, οι προσπάθειες αποκατάστασης όλων όσοι ασχολούνται ενεργά με την καταπολέμηση των εξαρτήσεων, ‘’έπιασαν τόπο’’.

Ο χώρος του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, ένας χώρος τον οποίον σέβομαι και τιμώ ιδιαίτερα, είναι πάλι έτοιμος να λειτουργήσει και να βοηθήσει Ανθρώπινες Ψυχές.

Και σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να υπογραμμίσω δύο πράγματα.

Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι όταν είχα αναλάβει το 2011 την προεδρία του Κέντρου Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, που όπως γνωρίζετε, ασχολείται με ένα πιο πρώιμο στάδιο της εξάρτησης, αυτό της πρόληψης, είχα κληθεί να αντιμετωπίσω έναν πολύ κοινό ‘’μύθο’’.

Ο ‘’μύθος’’ αυτός λέει, πως οι φορείς που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις βρίσκονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Όπως όλοι οι μύθοι με ‘’δράκο’’, ωστόσο, και αυτός με τη σειρά του δεν αποδείχτηκε αληθινός, αφού όλες αυτές οι δομές λειτουργούν καθαρά συμπληρωματικά.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την ανάγκη εφαρμογής και στην Ελλάδα, της νέας συζήτησης που έχει ανοίξει σε παγκόσμιο επίπεδο και αναγνωρίζει πως η παραβατικότητα των εξαρτημένων Ανθρώπων αποτελεί μέρος της ασθένειάς τους και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο κλασικό ποινικό πλαίσιο που διέπει τις άλλες μορφές παραβατικότητας.

Αντιθέτως, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσω μίας σύμπραξης της νομικής κοινότητας, με την κοινότητα των κοινωνικών επιστημών που ασχολούνται με την εξάρτηση σε ένα νέο, ενιαίο ‘’όλο’’.

Και σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η προσπάθεια την οποίαν έχω αναλάβει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο -και στη Βουλή- για την ίδρυση στη χώρα μας του θεσμού
των Θεραπευτικών Δικαστηρίων.

Είναι αδήριτη ανάγκη, όλοι όσοι ασχολούμαστε είτε με την πρόληψη, είτε με την καταπολέμηση των εξαρτήσεων, να συζητήσουμε πάνω σε αυτό το ζήτημα, το οποίο θα αποτελέσει τομή για όλους μας και πρωτίστως για τους εξαρτημένους, προκειμένου να επανενταχθούν θεραπευμένοι στην κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια που αξίζουν σε όλους και σε όλες σας και κυρίως στους Ανθρώπους που δίνουν τον ‘’καλό, όσο και τιτάνιο αγώνα’’ της απεξάρτησης, όπως και τις οικογένειές τους.

Το γεγονός ότι η ΕΞΟΔΟΣ επανέρχεται δυναμικά στον Τόπο μας είναι ένας λόγος που πραγματικά μας δίνει χαρά και αισιοδοξία, αφού σιγά – σιγά αρχίζει η επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα για όλους και όλες μας.

Θα είμαι πάντα δίπλα σας, μέρος της μεγάλης Αγκαλιάς σας και της μεγάλης προσπάθειάς σας.

#Κανείς Μόνος/η».