Τις ευθύνες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, γάλακτος, την απουσία ελέγχων και τον εμπαιγμό των αγροτών και κτηνοτρόφων σύμφωνα με τις καταγγελίες του Προέδρου του ΕΛΓΟ, επεσήμανε με δημόσια δήλωσή της πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία.

Ειδικότερα, η Βουλευτής Λάρισας τονίζει τα εξής:

«Οι καταγγελίες του Προέδρου του ΕΛΓΟ για το «πάρτυ» ελληνοποιήσεων στην αγορά με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σοκαριστικές.

Το ψηφιακό σύστημα Άρτεμις 2.0 που θα καταπολεμούσε τις παράνομες ελληνοποιήσεις του γάλακτος με δυνατότητα επέκτασης στο κρέας και σε άλλα προϊόντα, ένα σύστημα που δοκιμάστηκε με επιτυχία επί 8 μήνες στην Ελασσόνα, παραμένει στα χαρτιά λόγω μη έκδοσης μιας Υπουργικής Απόφασης! Την ίδια στιγμή, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς του γάλακτος, οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, δρουν ανεξέλεγκτα, με υποτυπώδεις ελέγχους εκ μέρους του κράτους, που “κλείνει τα μάτια” και δεν εφαρμόζει ούτε ουσιώδεις ελέγχους ούτε δικλείδες ασφαλείας, όπως η ηλεκτρονική έκδοση δελτίων αποστολής και η επιβολή κανόνων και ορίων για τη χρήση του γάλακτος στην παρασκευή της φέτας.

Τις συνέπειες φυσικά υφίστανται οι κτηνοτρόφοι μας που έχουν αφεθεί στην “τύχη” τους και βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλούν. Κτηνοτρόφοι που δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης απέναντι στις αθέμιτες πρακτικές της αγοράς.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην αγορά του μελιού, με το Υπουργείο να αρνείται να υπάγει το υψηλής ποιότητας εθνικό μας προϊόν στο ελληνικό σήμα, προς όφελος προϊόντων αμφισβητούμενης προέλευσης και ποιότητας, αλλά και στα προϊόντα ορεινής γεωργίας, για τα οποία η Ελλάδα δεν έχει καν θεσμοθετήσει ειδικό σήμα.

Από την άλλη, οι δενδροκαλλιεργητές, στερούνται τη δυνατότητα να εισέλθουν στην αγορά ρύπων για τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα από τις καλλιέργειές τους, ένα “υπερόπλο” που μπορεί να τους αποφέρει εισόδημα έως και 150 εκ. ευρώ ετησίως. Παρότι η τεχνογνωσία υπάρχει, το Υπουργείο υποβαθμίζει το θέμα!

Όσο για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, έρχεται ακόμα και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ να επιβεβαιώσει όσα τονίζουμε από την πρώτη στιγμή : Την απουσία και αδιαφορία του Υπουργείου απέναντι στους Θεσσαλούς αγρότες, που αντί για στήριξη εισέπραξαν μεγάλα λόγια και μηδέν ουσία.

Κι όλα αυτά, ενώ στο Υπουργείο παραμένουν όλοι στις θέσεις τους!

Η κοντόφθαλμη, καταστροφική πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οδηγεί τον αγροτικό κόσμο σε αδιέξοδο και την καταποντισμένη Θεσσαλία μας στο περιθώριο.

Καλώ τον κ. Αυγενάκη να αναλάβει τις ευθύνες του!»