Στην οριστική επίλυση του ζητήματος, απέναντι σε χρόνιες παθογένειες και προβληματικές καταστάσεις, προερχόμενες από την συνεχιζόμενη λειτουργία -επί έξι χρόνια- της λυθείσης από το 2018 Διαδημοτικής Επιχείρησης Σφαγείων Περιοχής Τυρνάβου- Αμπελώνα, προχωρά η Δημοτική αρχή, δρομολογώντας ήδη τις σχετικές διαδικασίες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής: 

"Η ΔΕΣΠΤΑ συστάθηκε με τη μορφή διαδημοτικής επιχείρησης με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ οι χειρισμοί των προηγούμενων Καλλικρατικών Δημοτικών αρχών και οι πολιτικές που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να συσσωρευθούν χρέη, προς ασφαλιστικά ταμεία, ελληνικό δημόσιο και τράπεζες.

Φτάνουμε στο 2018 που με την με αριθμ. 09/2018 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διαδημοτικής Επιχείρησης, το τότε Δ.Σ. εισηγήθηκε προς τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Λαρισαίων και Τυρνάβου κατά το ποσοστό συμμετοχής τους στο Μετοχικό της Κεφάλαιο (ήτοι ο Δήμος Τυρνάβου κατά 90,775% και ο Δήμος Λαρισαίων κατά 9,225%): α) τη διάλυση και εκκαθάριση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Σφαγείων Περιοχής Τυρνάβου - Αμπελώνα, Ν. Λάρισας, β) τη μεταφορά του προσωπικού της με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ. με την ίδια σχέση εργασίας σε έναν από τους δύο ανωτέρω Δήμους και γ) την ανάληψη των οικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τρίτους (συμπεριλαμβανομένων των δεδουλευμένων αποδοχών του μεταφερόμενου προσωπικού) από τους δύο ανωτέρω Δήμους.

Η εισήγηση έγινε δεκτή από τα δύο δημοτικά συμβούλια, η επιχείρηση λύθηκε με την με αριθ. οικ. 17384/174547 από 25.10.2018 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4838/30.10.2018 τεύχος Β΄, και τέθηκε σε εκκαθάριση.

Παρ’ όλα αυτά συνέχισε έκτοτε να λειτουργεί αδιάκοπα μέχρι σήμερα, ενώ τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης ουδέποτε περιήλθαν στα δύο δημοτικά συμβούλια από τον εκκαθαριστή, όπως προβλεπόταν από το νόμο και την παραπάνω απόφαση.

Όλη αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούσαν να έχουν πλήρη και ολοκληρωμένα στοιχεία από την οικονομική τους διαχείριση, ούτε να περιληφθούν στους προϋπολογισμούς και ισολογισμούς του Δήμου των συγκεκριμένων διαχειριστικών περιόδων.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η Δημοτική αρχή Τυρνάβου ξεκίνησε όλες τις διαδικασίες, ενημερώνοντας παράλληλα τη Δημοτική αρχή της Λάρισας, πραγματοποιώντας διαδοχικές παράλληλα συναντήσεις τόσο στο αρμόδιο υπουργείο, όσο και με τον εκκαθαριστή, τους εργαζόμενους και τους εκδοροσφαγείς, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση.

Κατόπιν αυτών, και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια, αναγκαζόμαστε να πάρουμε την απόφαση, από σήμερα να ανασταλεί η λειτουργία των σφαγείων, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, ενώ ζητήθηκε από τον εκκαθαριστή να παραδώσει άμεσα τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης, με το χρέος σήμερα να παραμένει σε ένα ποσό της τάξης τους 1 εκ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή εξετάζει την επίλυση της πραγματικής μεταφοράς όλου του προσωπικού της Διαδημοτικής Επιχείρησης στο Δήμο Τυρνάβου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να τελειώσει και γι’ αυτούς μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας, διασφαλίζοντας καλύτερα τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Ως δημοτική αρχή, αναμένουμε τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης και για το θέμα θα ακολουθήσει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα ενημερώσουμε αναλυτικά τους δημοτικούς συμβούλους και τους δημότες του Δήμου."