Ανεξίτηλο αποτύπωμα στον πρωτογενή τομέα αφήνουν οι γυναίκες της υπαίθρου, οι Ελληνίδες αγρότισσες, οι οποίες αποτελούν τον στυλοβάτη των τοπικών κοινωνιών και των αγροτικών οικογενειών.
Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΌΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας
Η θεσσαλή Ματούλα Αϋφαντή, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων Γη το 2014 και έκτοτε κατέχει τη θέση της προέδρου.
«Η Ελληνίδα αγρότισσα είναι μια πολυδιάστατη προσωπικότητα που συνδυάζει πολλούς ρόλους στην καθημερινότητά της: είναι μητέρα, αγρότισσα και επιχειρηματίας. Αυτή η συνθετότητα όχι μόνο ενισχύει την οικογένεια και την τοπική κοινωνία, αλλά συμβάλλει και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», εξηγεί στον ΟΤ (ρεπορτάζ Ανθή Γεωργίου) η κ. Αϋφαντή, τονίζοντας ότι η Εληνίδα αγρότισσα, ως μητέρα, αγρότισσα και επιχειρηματίας, ενσωματώνει τις αξίες της παράδοσης και της καινοτομίας.
«Η συμβολή της είναι καθοριστική για την οικογένεια, την κοινότητα και την οικονομία, και η στήριξή της μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. Η αναγνώριση και η ενίσχυση των προσπαθειών της θα δημιουργήσει ένα πιο δυναμικό και ανθεκτικό μέλλον για την ελληνική γεωργία», σημειώνει.
Αναπτύσσοντας τους ρόλους της Ελληνίδας αγρότισσας, τονίζει ότι «η αγρότισσα συχνά αναλαμβάνει τον ρόλο της μητέρας με μεγάλο πάθος και αφοσίωση. Εκτός από την ανατροφή των παιδιών, φροντίζει να τους μεταδώσει τις αξίες της σκληρής δουλειάς, της αυτονομίας και της αγάπης για τη γη. Τα παιδιά της μαθαίνουν από νωρίς τη σημασία της παραγωγής τροφίμων και της φροντίδας της φύσης, αποκτώντας έτσι έναν ισχυρό δεσμό με την αγροτική παράδοση. Η μητέρα αγρότισσα είναι συχνά η καρδιά της οικογένειας, οργανώνοντας τις καθημερινές δουλειές και φροντίζοντας για την ευημερία όλων».
Ως Αγρότισσα; «Στον ρόλο της αγρότισσας, οι γυναίκες συμβάλλουν σημαντικά στην αγροτική παραγωγή. Αναλαμβάνουν τη φροντίδα των χωραφιών, την καλλιέργεια φυτών και την εκτροφή ζώων. Η δουλειά τους είναι συχνά σωματική και απαιτητική, αλλά η αγάπη για τη γη και τα προϊόντα της τους δίνει δύναμη. Πολλές Ελληνίδες αγρότισσες έχουν υιοθετήσει σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και βιώσιμες πρακτικές, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για καινοτομία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα της γεωργίας», τονίζει.
Ως Επιχειρηματίας; «Η Ελληνίδα αγρότισσα συχνά διευρύνει τον ρόλο της και γίνεται επιχειρηματίας. Με τη συμμετοχή της σε συνεταιρισμούς ή την ίδρυση δικών της επιχειρήσεων, αξιοποιεί τα αγροτικά προϊόντα και τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής για να δημιουργήσει αξία. Η δημιουργία τοπικών προϊόντων, όπως βιολογικά τρόφιμα, ελαιόλαδο, κρασί και παραδοσιακά γλυκά, προάγει όχι μόνο την οικονομική της ανεξαρτησία, αλλά και την τοπική οικονομία».
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα είναι κρίσιμη. Όπως επισημαίνει η κ. Αϋφαντή «προγράμματα κατάρτισης, επιδοτήσεις και ευκαιρίες δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν τις ελληνίδες αγρότισσες να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να επενδύσουν στην επιχείρησή τους. Επιπλέον, η κοινωνική αναγνώριση της συνεισφοράς τους είναι απαραίτητη για την προώθηση της ισότητας των φύλων στον αγροτικό τομέα».