Παρουσία πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 15η Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα. Ένα τριήμερο όπου η πόλη έσφυζε από ζωή, με σειρά εκδηλώσεων και δράσεων οι οποίες αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες Φαρσαλινών και επισκεπτών.

Η Γιορτή άνοιξε της πύλες της την Παρασκευή, με την 8η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και το ανοιχτό εργαστήρι χαλβά, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να γνωρίσουν από κοντά πως παρασκευάζεται το διάσημο τοπικό γλύκισμα και φυσικά να το δοκιμάσουν.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε το 19ο Χορωδιακό Φεστιβάλ όπου το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει γνωστά χορωδιακά τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου από τη Χορωδία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λάρισας «η Ευεστώ», τη Χορωδία Ενηλίκων «Βελβεντινές φωνές» του συλλόγου Φίλων της Μουσικής Βελβεντού Κοζάνης, τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Μεγαρέων Αττικής και τη Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων.

Το Σάββατο, έλαβε χώρα η μεγάλη συναυλία με τους Νίκο Κουρκούλη, Κέλλυ Κελεκίδου, και Γιώργο Παπαδόπουλο με τους δημοφιλείς τραγουδιστές να αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό που συνέρρευσε στην πλατεία Δημαρχείου για να τους απολαύσει. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν οι χαιρετισμοί των επισήμων, με τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, να εστιάζει στις προσπάθειες για την ανάδειξη του Χαλβά Φαρσάλων.

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Εσκίογλου, «ως δημοτική αρχή καταβάλλουμε σειρά προσπαθειών ανάδειξης αυτού του γλυκίσματος που για την περιοχή μας είναι «χρυσός», με πιο σημαντική αυτή της αναγνώρισης ως «εγγυημένου ιδιότυπου παραδοσιακού προϊόντος». Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε σε διαδικασία σύναψης σύμβασης με το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και με τον καθηγητή κ. Γεώργιο Ζακυνθινό, με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την συμπλήρωση αίτησης προς υποβολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φακέλου προς έγκριση για την αναγνώριση του τοπικού μας προϊόντος. Προϊόντος του χρόνου θα σας ενημερώσουμε για τις περαιτέρω εξελίξεις σ’ αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.

Επιπρόσθετα, είμαστε σε διαβούλευση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συζητώντας τη δυνατότητα ο χαλβάς Φαρσάλων να ονομαστεί προϊόν άυλης πολιτιστικήςκληρονομιάς. Όπως καταλαβαίνετε, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να κατοχυρωθεί με κάθε δυνατό τρόπο το τοπικό μας προϊόν».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι βουλευτές Λάρισας κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Στέλλα Μπίζιου και Ευαγγελία Λιακούλη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος και εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με τη μουσική πανδαισία που προσέφερε το 12ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο οποίο εμφανίστηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλικίου – Ασπροποτάμου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Επαρχίας Φαρσάλων «Τα Τζουμέρκα», του χορευτικού τμήματος του ΟΠΑΚΠΑ του Δήμου Φαρσάλων καθώς και το φιλοξενούμενο χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας.