Τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα ξεπεράσει το συνολικό κόστος της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, μετά τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη με αντικείμενο τις παρεμβάσεις που γίνονται για την αποκατάσταση από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη επίσης της κυβέρνησης και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν ήταν διαφορετική η συγκυρία δεν θα ήταν εύκολο να εξευρεθούν αυτά τα χρήματα, αλλά σήμερα "ο συνδυασμός πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και σημαντικής πρόσθετης απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων μας κάνει αισιόδοξους ότι θα μπορέσουμε να αντέξουμε το κόστος αυτής της ανασυγκρότησης και να ανακατασκευάσουμε αυτά τα οποία καταστράφηκαν και με πολύ καλύτερη ποιότητα από ό,τι είχαν πριν".

Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε την κυβερνητική προσπάθεια στην Ευρώπη προκειμένου να στηριχτούν οι πληγείσες περιοχές. Είπε ότι καταναλώθηκε μεγάλη προσπάθεια και διαπραγματευτική δύναμη, και βοήθησε πολύ επίσης και το κύρος της χώρας, για να μπορεί η Ελλάδα να διεκδικεί τέτοιου είδους στήριξη από την Ευρώπη, έτσι "ώστε να υπάρχει και μια πρόσθετη ευρωπαϊκή ανακούφιση στον πολύ σημαντικό εθνικό λογαριασμό τον οποίο θα χρειαστεί να καταβάλουμε για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις χρηματοδοτικές παρεμβάσεις για την εκτέλεση σημαντικών έργων στην περιοχή και τόνισε με έμφαση ότι όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν είναι καθόλου απλές.

"Αν νομίζουμε, δηλαδή, ότι πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες με ένα αίτημα γραπτό και αμέσως ικανοποιούνται τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, δεν δουλεύει ακριβώς έτσι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία" προσέθεσε ο κ.Μητσοτάκης. Σημείωσε, επίσης, ότι για την επόμενη περίοδο, τον επόμενο πενταετή ευρωπαϊκό κύκλο, έχει προτάξει την ανάγκη να ενισχυθούν σημαντικά τα κονδύλια τα οποία έχουν να κάνουν με την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.

Ανέφερε, τέλος, ότι αύριο θα καταβληθούν 2,5 εκατομμύρια στους λογαριασμούς του Δήμου για να εξοφληθούν οι εργολάβοι, οι οποίοι έχουν δουλέψει για να μπορέσει ο Βόλος να αποκαταστήσει την πολύ μεγάλη ζημιά η οποία έγινε στα δίκτυα της ύδρευσης και επίσης υπογράμμισε το σύνθετο της διαδικασίας της πρώτης αρωγής.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε πως μιλάμε για αριθμούς τους οποίους δεν είχε ποτέ ξαναδιαχειριστεί η ελληνική γραφειοκρατία και εξειδίκευσε λέγοντας ότι "έχουμε ήδη εκταμιεύσει 226 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα στο Χρήστο Τριαντόπουλο και στην υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας να προσλάβει πολλούς περισσότερους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες προκειμένου αυτή η διαδικασία να τρέξει γρήγορα. Είναι, όμως, μια σύνθετη διαδικασία, η οποία πρέπει να γίνει και με ταχύτητα, αλλά, ταυτόχρονα, και με την απαιτούμενη διαφάνεια". Τέλος, ανέφερε ότι οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης ξέρουν ότι η κυβέρνηση είναι κοντά τους, και ότι 270 εκατομμύρια ευρώ ουσιαστικά έχουν προσδιοριστεί ως έκτακτες επιχορηγήσεις, από τα οποία τα 230 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ