Με μια ημέρα καθυστέρηση, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, ξεκινάει φέτος το δικαστικό έτος στη Λάρισα καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης αποφάσισε την αποχή των μελών του την πρώτη μέρα συντασσόμενος με την πρόταση της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για αποχή των δικηγόρων ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο δικαστικό χάρτη.
Η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την μετατροπή τους σε Περιφερειακά Πρωτοδικεία, είναι μια από τις αλλαγές του φετινού δικαστικού έτους στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρος μιλώντας στην εφημερίδα Larissanet και στον Κωνσταντίνο Κοντοκώστα.
Αναφερόμενος στα Ειρηνοδικεία Ελασσόνας και Φαρσάλων τα οποία από τις 16/9 καταργούνται ως Ειρηνοδικεία και θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας, με αρμοδιότητα Μονομελούς Πρωτοδικείου επισημαίνει. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην αρμοδιότητά τους θα υπάγονται περισσότερες πλέον αστικές υποθέσεις, πολλές από τις οποίες θα είναι σοβαρότερες από άποψη αντικειμένου από αυτές που δίκαζαν μέχρι σήμερα ως Ειρηνοδικεία (πχ. με πολύ μεγαλύτερο οικονομικό αντικείμενο).
Όπως αντιλαμβάνεσθε, για να μπορέσουν οι δικαστικοί αυτοί σχηματισμοί να ανταποκριθούν στις νέες αυξημένες αρμοδιότητές τους, απαιτείται να προηγηθεί εγκαίρως η υλικοτεχνική αναβάθμισή τους, καθώς και η βελτίωση και ενίσχυση κατά περίπτωση των υποδομών τους και του έμψυχου δυναμικού τους. Δοθέντος ότι στα πλαίσια της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας υπήρξαν Ειρηνοδικεία που καταργήθηκαν ως δικαστικοί σχηματισμοί (δηλ. δεν μετατράπηκαν σε περιφερειακές έδρες κάποιου κεντρικού Πρωτοδικείου), νιώθω ευτυχής για την διατήρησή τους, καθώς τούτο αποτελούσε και τη θέση του ΔΣΛ.
Νιώθω όμως ταυτόχρονα εξαιρετικά ανήσυχος για την έγκαιρη ενίσχυσή τους σύμφωνα με όσα προείπα, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες ώστε να ανταποκριθούν προσηκόντως στον νέο τους αναβαθμισμένο ρόλο».

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr