Από το Γραφείο Δημάρχου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας για τη χορήγηση ειδικής ποσόστωσης εισαγωγής σε υποψηφίους των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel:

«Θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω τους συμπολίτες μου και ιδιαίτερα τις οικογένειες των υποψηφίων της Γ' Λυκείου ότι ο Δήμος Ελασσόνας αποτύπωσε από τις πρώτες κιόλας μέρες της θεομηνίας Daniel τις καταστροφές που υπέστη η περιοχή, τις οποίες απέστειλε στα αρμόδια υπουργεία και κατέθεσε αιτήματα για επιχορήγηση και αποκατάσταση. Πολλές από αυτές διαπιστώθηκαν το επόμενο διάστημα, μετά από αυτοψίες και ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η κακοκαιρία Daniel έπληξε τη Θεσσαλία στο σύνολό της και η κατάσταση που διαμορφώθηκε επηρέασε το σύνολο των κατοίκων της και τη ζωή τους. Ειδικά για τα σχολεία της Θεσσαλίας είναι γνωστή σε όλους η απόφαση του τότε Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να αναστείλει τη λειτουργία τους για εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια η αδυναμία μετακίνησης των εκπαιδευτικών λόγω των πλημμυρών προκάλεσε δυσλειτουργίες και μεγάλα κενά στα σχολεία της περιοχής.

Είναι προφανές ότι υπήρξαν γειτονιές ή ολόκληρες κοινότητες που δεν επηρεάστηκαν άμεσα από το γεγονός καθεαυτό, ωστόσο οι δυσλειτουργίες που προκλήθηκαν επηρέασαν σημαντικά το σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Και μ' αυτό συνδέεται η υποχρέωση της Πολιτείας και της Κυβέρνησης να στηρίξει την πληγείσα Θεσσαλία στο σύνολό της χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Μάλιστα, ο αποκλεισμός υποψηφίων από την ποσόστωση εισαγωγής στο Δήμο Ελασσόνας εγείρει θέματα αξιοπιστίας του συστήματος και θέματα ισότητας των υποψηφίων ακόμη και στην ίδια σχολική μονάδα. Ήδη από τον Φεβρουάριο είχα ζητήσει με επιστολή μου στον Υπουργό Παιδείας την ένταξη όλων των υποψηφίων φοιτητών του Δήμου Ελασσόνας στην ειδική ποσόστωση εισαγωγής. Το Υπουργείο Παιδείας εγνώριζε ήδη από την αρχή την κατάσταση που επικρατούσε στα σχολεία της Θεσσαλίας και είχε τη δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας, καθώς και χρονικό περιθώριο 12 μηνών, για να αποκαταστήσει την αδικία.

Είναι, επομένως, υποκριτικό να επικαλούνται κάποιοι την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, η οποία εκδόθηκε βάσει των εισηγήσεων της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας τις πρώτες κιόλας μέρες από τη θεομηνία και αφορά κυρίως τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας και τη χορήγηση επιδομάτων πρώτης ανάγκης.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη προσπεράσει την απόφαση και θα χορηγήσει χρηματικές ενισχύσεις σε πληγείσες επιχειρήσεις που βρίσκονται και σε κοινότητες που δεν κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη προσπεράσει την απόφαση και θα εγκρίνει επιχορηγήσεις για την αποκατάσταση ζημιών σε κοινότητες που δεν κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη. Το Υπουργείο Υποδομών έχει ήδη προσπεράσει την απόφαση και θα υλοποιήσει έργα αποκατάστασης και σε κοινότητες που δεν κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη.

Το ίδιο πρέπει να κάνει και το Υπουργείο Παιδείας, για τους υποψήφιους των κοινοτήτων που δεν κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες που περιγράψαμε παραπάνω. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει τη δυνατότητα ακόμη και σήμερα να το κάνει και την καλούμε να αποκαταστήσει την αδικία».