Νωρίτερα έγινε γνωστή η είδηση ότι ένας Έλληνας είναι ανάμεσα στους νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες πρόκειται για 26χρονο Ιωνά Καρούση, γιο του πολύ γνωστού καθηγητή νευρολογίας από τη Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Καρούση.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος»

Η σχέση του Δημήτρη Καρούση με το Ισραήλ

Το 2014 ο Δημήτρης Καρούσης είχε μιλήσει για τον λόγο που είχε βρεθεί στο Ισραήλ.

Όπως γράφει το embassies.gov.il (η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα), στην ερώτηση «Πως βρεθήκατε στο Ισραήλ;», ο Δημήτρης Καρούσης απαντά:

«Ήρθα στο Ισραήλ το 1988 με την γυναίκα μου Ράνια που είναι επίσης γιατρός και επιστήμονας. Αυτό που με παρακίνησε να έρθω σ αυτή τη χώρα είναι η επιστημονική έρευνα, που είναι τόσο ανεπτυγμένη εδώ. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στο Ισραήλ ένιωσα μια περίεργη “οικειότητα” με τον χώρο και τους ανθρώπους, έστω και αν δεν είχα ποτέ μου κάποια σχέση με την χωρά αυτή η τον λαό της.

Είναι από τα μυστήρια που καθοδηγούν μερικές φορές τον άνθρωπο στα σταυροδρόμια της ζωής και που δεν έχουν πάντα λογική εξήγηση. Το “πεπρωμένο” (;), το ένστικτο (;), η εσωτερική φωνή της ψυχής (;), μάς έκανε να μείνουμε και να εγκατασταθούμε εδώ και να κάνουμε οικογένεια (έχουμε πλέον ένα αγόρι που μεγάλωσε εδώ άλλα που κουβάλα και αυτός μέσα του μια «μικρή Ελλάδα» την οποία αντανακλά στους φίλους του τους Ισραηλίτες).

Ίσως, η κοινή, παράλληλη ιστορία των λαών μας (του Ελληνικού και του Εβραϊκού) στο διάβα της Ιστορίας να μας ένωσε ως ανθρώπους με έναν περίεργο και συμπληρωματικό τρόπο. Άλλωστε, η επίδραση του Ελληνικού Πνεύματος είναι ολοφάνερη στο λαό του Ισραήλ, ακόμα και στην κουλτούρα και τη θρησκεία του.

Από την άλλη, κι εμείς ως λαός πήραμε το στοιχείο που ίσως πάντα μας έλειπε (πάρα τη φιλοσοφία και τις επιστήμες ή και τις τέχνες που εμείς διδάξαμε σε όλο τον κόσμο): το στοιχείο της πίστης πέρα από την λογική. Προσωπικά πιστεύω ότι το «πάντρεμα» και η αλληλοσυμπλήρωση αυτών των δυο τάσεων και προσεγγίσεων της ζωής αποτελούν και τους δυο ακρογωνιαίους λίθους του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού γενικότερα. Οι άνθρωποι εδώ μοιάζουν –ως ιδιοσυγκρασια- με εμάς στην Ελλάδα και αγαπούν αφάνταστα τη χωρά μας και την κουλτούρα και τη μουσική μας. Μας αγκάλιασαν λοιπόν με αγάπη και μας δέχθηκαν σαν πραγματικούς φίλους.

Άλλα ας επανέλθουμε στα πιο “γήινα”. Η επιστημονική έρευνα ήταν ο κύριος λόγος για μένα να έρθω εδώ στο Ισραήλ. Ξεκίνησα μέσω υποτροφίας που πήραμε (από τις πρώτες που δόθηκαν όταν βελτιωθήκαν και αναπτύχθηκαν οι πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ) και συνέχισα ολοκληρώνοντας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο τη διδακτορική μου διατριβή και παράλληλα την κλινική εξειδίκευση στη Νευρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χαντάσα. Από τότε εργάζομαι σ αυτό το Νοσοκομείο, και από το 1995 είμαι senior Consulting Neurologist.

Το 2003 έγινα Καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο (το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο στο Ισραήλ). Εδώ και ένα χρόνο είμαι μόνιμος πλήρης Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής -απ ό,τι γνωρίζω αυτή είναι και η μοναδική περίπτωση μη Εβραίου Καθηγητή σε τέτοια θέση από ιδρύσεως του κράτους. Μάλιστα εδώ και 6 χρόνια έχω εκλέγει και πρόεδρος της Ισραηλινής εταιρείας Νευροανοσολογίας. Από το 2007 διατελώ Διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά πλάκας (που είναι και ο ιδιαίτερος τομέας ενδιαφέροντος και έρευνας μου).»

Επίθεση στο Τελ Αβίβ: Στους εφτά οι νεκροί

Ο απολογισμός από τη χθεσινή επίθεση δύο Παλαιστίνιων σε σταθμό τραμ στο Τελ Αβίβ αυξήθηκε σε επτά νεκρούς στη διάρκεια της νύκτας, μετά την ανακοίνωση του θανάτου ενός από τους τραυματίες, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

«Ο τραυματίας έφτασε (στα επείγοντα) σε κρίσιμη κατάσταση (…) και αφού έδωσαν μάχη για να τον σώσουν, οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του», επεσήμανε το νοσοκομείο Ισιλόφ του Τελ Αβίβ.

Προηγουμένως η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση με αυτόματο όπλο και αιχμηρό όπλο την οποία εξαπέλυσαν «δύο τρομοκράτες», οι οποίοι «εξουδετερώθηκαν» από περαστικούς που έκαναν χρήση των προσωπικών τους όπλων.

Η ταυτότητα των νεκρών δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα το πρωί ότι δύο από τους νεκρούς είναι η Σάχαρ Γκόλντμαν, 30 ετών, και η Ινμπάρ Σεγκέβ, 33 ετών, και οι δύο Ισραηλινές. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο Έλληνας 26 ετών.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στη στάση του μετρό Σντερότ- Ιερουσαλήμ, στη συνοικία της Γιάφα.

Οι δύο δράστες άνοιξαν πυρ μέσα στον συρμό προτού κατέβουν από αυτόν και συνεχίσουν πεζή να πυροβολούν στη λεωφόρο Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο ένας από τους δύο δράστες έπεσε νεκρός επιτόπου και ο άλλος τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι δύο άνδρες είναι Παλαιστίνιοι με καταγωγή από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε λίγο μετά τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Πηγή: ieidiseis.gr