Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη



Τι κοινό μπορεί να έχουν μια Μάρω, μια Μεταξία, μια Jenny, ένας Γιάννης κι ένας Γιώργος με τις Μαρίες, τους Μάριους, τις Δέσποινες,τους Παναγιώτηδες και τις Παναγιώτες; Τα έργα των πρώτων είναι η καλύτερη πρόταση για δώρο στη γιορτή των δεύτερων! Πιο αναλυτικά, για τη βδομάδα αυτή προτείνω τα ακόλουθα βιβλία. Ας τα απολαύσουμε παρέα.

1- «Να είχα, λέει, μια τρομπέτα» είναι το νέο βιβλίο της πολυγραφότατης συγγραφέως Μάρως Δούκα και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Παιγνιώδης, παθιασμένη, τρυφερή, γλυκόπικρη, μια αφήγηση ποταμός, μια χειμαρρώδης εξομολόγηση για τη διαχρονική γυναικεία εμπειρία και το αναπόδραστο της μοίρας. Παραμιλητό κι ονειροπόλημα, εικόνες, σκέψεις, εμμονές, περιπλανήσεις... Μα κι έρωτες, γάμοι, φονικά, πανηγύρια και γεννητούρια, η ορμή του χρόνου, το βουητό της Ιστορίας, πόλεμοι, έχθρες, αδικίες, ρατσισμός, κακοποίηση, πατριαρχία, βάσανα, κακουχίες, ο μόχθος των ανθρώπων. Γεύσεις και μυρωδιές χωριού και παρελθόντος...

Η παρεμβατική συγγραφέας Μάρω Δούκα πάντα μέσω των βιωμάτων της επιλέγει να γράφει με αγάπη προς τον άνθρωπο. Η ηρωίδα διψά για ζωή και ύπαρξη σε παρελθόν, παρόν και μέλλον, φευ, δίχως να μπορεί να ξεφύγει του θανάτου. Περιπλανιέται από μνήμης στα περασμένα υποτάσσοντάς τα, στην επινόηση και στη φαντασία, καλώντας τα να υπηρετήσουν τα βιώματα και τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας σε συνομιλία με το παρόν της ενήλικης πλέον ζωής στην Αθήνα, παρατηρώντας και διερευνώντας το «σύμπαν», από πλατεία σε πλατεία και από παγκάκι σε παγκάκι, σε διαρκές κουβεντολόι με τις προ πολλού πεθαμένες γιαγιάδες της. 

Περιπλάνηση από την Αθήνα του σήµερα στην Κρήτη των παιδικών της χρόνων. Ασφαλής μέσα στις φαντασιώσεις της, βέβαιη ότι η ζωή της εξαρτάται από τα μικρά και τα ταπεινά, παίρνει τους δρόμους με τις τρεις πεθαμένες γιαγιάδες της για συντροφιά: την όμορφη Αφροδίτη, με τα παραμύθια και τις γητειές, τη Σφακιανή Εργινιά, τη βουνίσια αρχόντισσα με τα δώρα, την περίλυπη Φιλαρέτη, τη σπουδαγμένη, με τα ιταλικά και το μαντολίνο της.

Αυτοβιογραφία πλάι πλάι με τη μυθοπλασία.

Με ρεαλιστικό ύφος, με άναρχη κι απαράμιλλη ροή γινόμαστε μάρτυρες σκέψεων, αναλύσεων και τοποθετήσεων για τον άνθρωπο σε μια υπέρβαση και διεύρυνση του παρελθόντος. Η προτροπή της; Πάντα να προσπαθείς να ξεφύγεις απ’ το πεπρωμένο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Παραµιλητό, ονειροπόληµα, η χειµαρρώδηςεξοµολόγηση µιας γυναίκας από πλατεία σε πλατεία, από γειτονιά σε γειτονιά, από παγκάκι σε παγκάκι. Από το εδώ στο εκεί, από την Αθήνα του σήµερα στην Κρήτη των παιδικών της χρόνων. Ασφαλής µέσα στις φαντασιώσεις της, βέβαιη ότι η ζωή της εξαρτάται από τα µικρά και τα ταπεινά, παίρνει τους δρόµους µε τις τρεις πεθαµένες γιαγιάδες της για συντροφιά: την όµορφη Αφροδίτη, µε τα παραµύθια και τις γητειές• τη ΣφακιανήΕργινιά, τη βουνίσια αρχόντισσα µε τα δώρα• την περίλυπη Φιλαρέτη, τη σπουδαγµένη, µε τα ιταλικά και το µαντολίνο της. Εικόνες, σκέψεις, εµµονές, περιπλανήσεις, στόµαταπεινασµένα για ιστορίες, καθείς και το παγκάκι του. Έρωτες, γάµοι, φονικά, πανηγύρια και γεννητούρια, η ορµή του χρόνου, το βουητό της Ιστορίας, πόλεµοι, κακουχίες, ο µόχθος των ανθρώπων. Κατίνα-Κάτια-Κατίγκω, η αµετανόητη Κάκια που ονειρευόταν ότι τρέχει µε το έλκηθρο στο χιονισµένο άγνωστο. Από ένα δυάρι στην Πατησίων, µ’ ένα παγκάκι ορµητήριο, γεννήθηκε ή δεν γεννήθηκε ακόµη, όλα έχει την τέχνη να τα επινοεί. Παιγνιώδης, παθιασµένη, τρυφερή, γλυκόπικρη, µια αφήγηση ποταµός για τη διαχρονική γυναικεία εµπειρία. 

Συγγραφέας: Μάρω Δούκα

ISBN:9786180700503

Αρ. σελίδων:384

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Πατάκης

https://www.patakis.gr/product/659084/prota-se-polhseis/Na-eixa-leei-mia-trompeta/?gclid=Cj0KCQjw852XBhC6ARIsAJsFPN0pr0P3SpYjuzZjOxlYL2s0j6AdMXjs3Z0nYPc_LfQ2uj4Sh9JfiXUaAqBlEALw_wcB&fbclid=IwAR3nSddS50HvnNzCkJB0utwmDqX5YWsGWK8Xn3ifF9onbFIcEK_uAryOcvw

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: HMάρω Δούκα γεννήθηκε το 1947 στα Xανιά. Aπό το 1966 ζει στην Aθήνα. Έχει τελειώσει το Iστορικό και AρχαιολογικόTµήµα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΠανεπιστηµίουAθηνών. Έχει τιµηθεί µε το Bραβείο «NίκοςKαζαντζάκης» του ΔήµουHρακλείου για το µυθιστόρηµα H αρχαία σκουριά, µε το B΄ KρατικόBραβείο για το µυθιστόρηµα H πλωτή πόλη και µε το Bραβείο Πεζογραφίας KώσταOυράνη της AκαδηµίαςAθηνών για το µυθιστόρηµαAθώοι και φταίχτες. Για το ίδιο µυθιστόρηµατιµήθηκε επίσης µε το BραβείοBalkanika και το Βραβείο Καβάφη. Για το µυθιστόρηµα Έλα να πούµεψέµατα έχει τιµηθεί µε το βραβείο «Νίκος Θέµελης» του ηλεκτρονικού περιοδικού Αναγνώστης. Επίσης, έχει βραβευτεί για το σύνολο του έργου της με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2019 (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων). Διηγήµατα και µυθιστορήµατά της έχουν µεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Σήμερα, τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη.

2- «Σύρα Σάκρα» λέγεται το νέο βιβλίο της συγγραφέως Μεταξίας Κράλλη και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Σύρα η ιερή. Με την Απάνω Χώρα και την Ερμούπολη τις χιώτικες καταβολές της, τον πλούτο της και τον πολιτισμό της, την τεράστια ακμή της τον 19ο αιώνα.

Στην θαλάσσια καστροπολιτεία της Σύρου ενάμιση αιώνα πριν μας μεταφέρει το τελευταίο ιστορικό μυθιστόρημα της Μεταξίας Κράλλη. Παραμονές ενός καταστροφικού πολέμου, πρόσφυγες και ντόπιοι παλεύουν για μερίδια ζωής. Νέοι αγωνίζονται να χαράξουν την πορεία τους με όσα τους υπαγορεύει η καρδιά τους, πράγμα δύσκολο σε μια κοινωνία που δεν επιτρέπει ούτε συγχωρεί εύκολα κάθε είδους παρεκκλίσεις…

Ανδροκρατία κι ανεκπλήρωτοι έρωτες.

Στην Σύρο ξεκινάει η ιστορία, το 1895 και τελειώνει πάλι στην Σύρο το 1906. Μια δεκαετία που η Ελλάδα διαμορφώνεται σε ένα σωρό επίπεδα, γλωσσικά, εθνικά και οικονομικά και μπαίνουν οι βάσεις για ό, τι θ’ ακολουθήσει στον 20ο αιώνα.

Καλογραμμένο βιβλίο, με γρήγορες αναλλαγές, έξυπνους διαλόγους, ωραία χρήση της γλώσσας και πολυδιάστατους χαρακτήρες για τη ζωή στο νησί, για τα χρώματα κι αρώματα της Ερμούπολης. Για τα ήθη και τα έθιμα της Αρχόντισσας των Κυκλάδων. Διαφορετικές ιστορίες που γεννούν χιλιάδες συναισθήματα στον αναγνώστη-συνταξιδιώτη στα λάθη και στα πάθη των ηρώων. Ξεχώρισα την έξοχη απεικόνιση των ηθών κι εθίμων της εποχής στο διαχρονικό κυνήγι της ευτυχίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:Στο λυκόφως του 19ου αιώνα η Ερμούπολη είναι μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ελλάδας. Το χρωστά στους πρόσφυγες από τα καμένα νησιά της Επανάστασης, κυρίως Χιώτες αλλά και Κασιώτες και Ψαριανούς, που βρήκαν στη Σύρο καταφύγιο. Οι ίδιοι οι Συριανοί, κατά βάση άνθρωποι φτωχοί, καθολικοί στο θρήσκευμα, βρίσκονται μαζεμένοι στην καστροπολιτεία τους, στην Απάνω Χώρα, και στα γύρω χωριά.

Χιώτικης καταγωγής είναι ο πλοιοκτήτης Γιάννης Περσελής και ο καπετάνιος του, Στρατής Σορώπος· Απανωχωρίτισσα είναι η Καρμελίνα Ρούσσου που κατεβαίνει στο λιμάνι για να μείνει στους θείους της. Εκεί θα γνωρίσει τον αδελφό του Στρατή, τον Νικόλα, που αγαπά τα βιβλία και τους στίχους, δε στεριώνει εύκολα σε δουλειές και του αρέσουν οι γυναίκες και τα γλέντια. Στην άλλη άκρη ο Στρατής, πειθαρχημένος, πρόωρα φορτωμένος με ευθύνες και αρραβωνιασμένος με τη Μέλπω, θα γνωρίσει την Ιουλία Περσελή τη μέρα που θα το σκάσει από την Ερμούπολη και τον γάμο που της έχουν κανονίσει, αναζητώντας καταφύγιο στο πλοίο του πατέρα της.

Παραμονές ενός καταστροφικού πολέμου, ο Στρατής, η Ιουλία, ο Νικόλας κι η Καρμελίνα αγωνίζονται να χαράξουν την πορεία τους με όσα τους υπαγορεύει η καρδιά τους. Πράγμα δύσκολο σε μια κοινωνία που δεν επιτρέπει ούτε συγχωρεί εύκολα κάθε είδους παρεκκλίσεις… 

Συγγραφέας: Μεταξία Κράλλη

ISBN:978-618-01-4320-1

Αρ. σελίδων:736

Έτος έκδοσης:2022

Εκδόσεις: Ψυχογιός

https://www.psichogios.gr/el/syra-sakra.html?fbclid=IwAR0y09yrVx0e-jD6UlH0IQU16k-6hWwEn06Kq2cGCQRo2aUWiyx8hfZtHWI

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: ΗΜεταξία Κράλλη(ψευδώνυμο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι. Ζει μόνιμα στην Αθήνα κι εργάζεται ως νομικός. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία τα μυθιστορήματά της ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, Η ΑΓΑΠΗ ΦΟΒΟ ΦΕΡΝΕΙ, ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΑΞΗ και ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ.

3- «Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφα» είναι το πρώτο βιβλίο της ομώνυμηςσειράς της συγγραφέως Han Jenny και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Μια δροσερή ιστορία για ένα κορίτσι, δύο αγόρια, το καλοκαίρι που όλα αλλάζουν.Ένα ανάλαφρο εφηβικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης, νοσταλγικό, ρομαντικό και τρυφερό, συγκινητικά δραματικό, το πρώτο μέρος της ομώνυμης τριλογίας. Καλοκαιρινές στιγμές ξεγνοιασιάς, διασκέδασης και υπέροχων στιγμών αγάπης.

Σ’ ένα συναισθηματικό ορμονικό αλαλούμ ενός κοριτσιού στο μεταίχμιο της εφηβείας, η συγγραφέας Jenny Han καταφέρνει με απλή γραφή περιγράφει τη μετάβαση από την παιδικότητα στην ωρίμανση και βρίσκει με ρεαλιστικό τρόπο τις ισορροπίες ανάμεσα στην αθωότητα της Μπέλυ και την επίγνωση της αλλαγής που έφεραν τα χρόνια. 

Πραγματεύεται θέματα οικογένειας, αλληλοϋποστήριξης, ασθένειας, φιλίας, μικροεγωισμού κι εναλλαγής διαθέσεων, νεανικών σκιρτημάτων. Αγάπης σε όλες τις εκφάνσεις της.

Λάτρεψα τις μικρολεπτομέρειες. Μυρωδιές, γεύσεις και χρώματα...

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ένα κορίτσι, δύο αγόρια, το καλοκαίρι που όλα αλλάζουν.Η Μπέλυ μετράει τη ζωή της με καλοκαίρια. Οτιδήποτε όμορφο, οτιδήποτε μαγικό συμβαίνει στη ζωή της γίνεται το καλοκαίρι. Τους χειμώνες απλώς μετράει τον χρόνο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Κάθε χρόνο περνά τις διακοπές της με την οικογένειά της, στο εξοχικό σπίτι στην παραλία της Σουζάνας, της καλύτερης φίλης της μητέρας της, παρέα με τους δυο γιους της, τον Κόνραντ και τον Τζεραμάια. Η Μπέλυ ήταν από πάντα ερωτευμένη με τον Κόνραντ, τον μεγαλύτερο από τους δυο, όμως εκείνος την έβλεπε πάντα σαν την ενοχλητική μικρή αδερφή του. Αντίθετα, ο Τζερεμάια ήταν πάντα φιλικός μαζί της. Ίσως ο μόνος που της έδινε σημασία. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, όλα αλλάζουν. Η Μπέλυ συνειδητοποιεί ότι μεταμορφώνεται από κορίτσι σε μια γοητευτική κοπέλα η οποία ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη έλξη στα αγόρια που την περιστοιχίζουν. Ο ήρεμος και πράος Τζερεμάια πέφτει γρήγορα στη γοητεία της, όπως και ο Καμ, το «καλό» παιδί που θα μπορούσε εύκολα να ερωτευτεί η Μπέλυ, αλλά δεν το κάνει. Μόνο ο απόμακρος Κόνραντ δείχνει αδιάφορος στη γοητεία της. Παράλληλα, η μητέρα των αγοριών αντιμετωπίζει προβλήματα που η Μπέλυ δυσκολεύεται να κατανοήσει.

Το μυθιστόρημα συνδυάζει έξοχα το ερωτικό ειδύλλιο και το οικογενειακό δράμα με μια δυνατή ιστορία ενηλικίωσης. Και παρόλο που η ιστορία ενηλικίωσης αποτελεί την πιο ουσιαστική πλευρά του, δεν παύει να ικανοποιεί και όσους επιζητούν να διαβάσουν μια ανάλαφρη, ερωτική καλοκαιρινή ιστορία. Οι αναγνώστες θα γοητευτούν από τη δεκαπεντάχρονη Μπέλυ, η οποία ανακαλύπτει ότι δεν μπορείς πάντα να διαλέγεις αυτόν που θα αγαπήσεις, καθώς και από τον μαγικό κόσμο των καλοκαιρινών διακοπών που αριστοτεχνικά ζωντανεύει η συγγραφέας. Έναν κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν...

Το Καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες και έχει αποσπάσει παντού ενθουσιώδεις κριτικές.Τον Ιούνιο του 2022 έκανε πρεμιέρα η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου στο AmazonPrimeVideo.

«Το όνειρο κάθε κοριτσιού για το καλοκαίρι». Sarah Dessen, συγγραφέας

Συγγραφέας: HanJenny

ISBN:9789601637143

Αρ. σελίδων:248

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Πατάκη

https://www.patakis.gr/product/499124/vivlia-paidika--efhvika-efhvikh-logotexnia/To-kalokairi-pou-ksupnhsa-omorfh-vivlio-1/?gclid=Cj0KCQjw852XBhC6ARIsAJsFPN1vWFvuEJ8reMAz7Cm79fHyweickESaVZaXB-ws7LRCHAZ2a14my20aAgIFEALw_wcB&fbclid=IwAR0h3LiBZkq-qdMvm2g5Cl9PUn-vQQVqmh-2zfj0arIDZ5edNLhKvrcopBc

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Από όταν ακόμα σπούδαζε δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο, η Τζέννυ Χαν έγραψε τα πρώτα της λογοτεχνικά κείμενα. Πολύ σύντομα δημοσίευσε την τριλογία «Tο καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη», που σκαρφάλωσε στις πρώτες θέσεις στις λίστες μπεστσέλερ των NEW YORK TIMES. Ακολούθησαν και άλλα μυθιστορήματα για εφήβους και για παιδιά, μεταξύ των οποίων η πετυχημένη τριλογία «Προς όλα τα αγόρια που αγάπησα» που έχει μεταφερθεί στην οθόνη και προβάλλεται από το NETFLIX. Η Τζέννυ Χαν ζει στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης. Μπορείτε να την επισκεφτείτε στο jennyhan.com και να την ακολουθήσετε στο Twitter και στο Instagram (@JennyHan).Τον Ιούνιο του 2022 έκανε πρεμιέρα η τηλεοπτική μεταφορά του πρώτου βιβλίου της τριλογίας στο AmazonPrimeVideo. 

4- «Ραγιάς σε κανέναν και τίποτα» η νέα έκδοση του βιβλίου «Ραγιάς. Μέρες και νύχτες 1821» του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Νέο εξώφυλλο, ίδιο περιεχόμενο. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα διαχρονικό και συγκινητικό από το 1816 ως το 1829, ένας ύμνος στην ελευθερία. Ένας φόρος τιμής στον αγώνα του 1821.

Γινόμαστε μάρτυρες στις περιπέτειες του πατριώτη Αγγελή και σε όλα τα γεγονότα της εποχής στις τέσσερις πόλεις προπύργια: Πάτρα, Τριπολιτσά, Ναύπλιο και Μεσολόγγι. Όλη η ατμόσφαιρα που επικρατούσε λίγο πριν από το 1821 μέσα απ’ τα απομνημονεύματα ενός απλού αγωνιστή, τις συνθήκες ζωής κατά τα προεπαναστατικά χρόνια, τον κατατρεγμό και τον εξευτελισμό των ραγιάδων από τους Οθωμανούς αλλά και από τους κοτζαμπάσηδες. Η προεπαναστατική εποχή, το μεγαλείο του ξεσηκωμού, η σκοτεινή του πλευρά και οι καταχωνιασμένες αλήθειες. Πού χτίστηκε το ελεύθερο ελληνικό κράτος μέσα στο οποίο ζούμε σήμερα.

Η πλούσια γλώσσα που επιλέγει ο συγγραφέας μοιάζει σκληρή μα αυθεντική και λυρική, με πολλές λαϊκές εκφράσεις και αιχμηρές λέξεις. Γλαφυρή, ρεαλιστική, γεμάτη ιδιωματισμούς.

Η ιστορία στα μυθιστορήματα του Γιάννη Καλπούζου μπλέκεται μαεστρικά με τη μυθοπλασία κι ο έρωτας, η δύναμη ψυχής με τους στοχασμούς (στο συγκεκριμένο ανάγνωσμα).

Ο Αγγελής βιώνει το μεγαλείο και τη σκοτεινή πλευρά του ματοβαμμένου Εικοσιένα, γκρεμίζοντας μυθεύματα και φανερώνοντας καταχωνιασμένες αλήθειες. Σφιχταγκαλιάζεται με τη φωτιά του ξεσηκωμού, μεταβολίζει την αγριότητα σε ελπίδα, λύτρωση και γλυκασμό, και βροντοφωνάζει: «Θέλω να μην είμαι ραγιάς σε κανέναν. Ραγιάς σε τίποτα!»

Ο ραγιάς ξεσηκώθηκε, διεκδίκησε την ελευθερία του και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στους σημερινούς ανθρώπους. Έτσι, ο αναγνώστης μπαίνει μέσα στη φωτιά των γεγονότων κι αισθάνεται ότι ζει εκεί. Πολεμά μαζί με τους αγωνιστές, νιώθει τις ίδιες αγωνίες, τους ίδιους φόβους και τα ίδια διλήμματα, σκέφτεται όπως εκείνοι κι ενστερνίζεται τα ήθη, τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές τους, ώστε να είναι σε θέση να κρίνει και να αναλύσει με βάση τα μέτρα και τα σταθμά που ίσχυαν τότε κι όχι με τον τρόπο που σκεφτόμαστε σήμερα και βλέποντας την Ιστορία προς το άγνωστο μέλλον.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 1816-1829. Πάτρα, Τριπολιτσά, Ναύπλιο, Μεσολόγγι…

Αφότου ο Αγγελής βρέθηκε φυλακισμένος στο κοτέτσι του Σαχίν Αγά, το μίσος φώλιασε στην ψυχή του σαν φαρμακερό φίδι.Κατά την εκρηκτική και συγχρόνως σαγηνευτική πορεία του μπαίνει στη δούλεψη ενός στρυφνού και τσιγκούνη πραματευτή, που σου πουλά κωλοφωτιά για καντήλι. Τον ζώνει το μολυβένιο σύγνεφο της σκλαβιάς και του εξευτελισμού των ραγιάδων. Σμίγει με την Κερασία, όπου στο πρόσωπό της βουτάνε και κολυμπούν τα όνειρα. Απαντιέται με κοτζαμπάσηδες, κολίγους και συμπολεμιστές, που είναι πιότερο από αδέρφια και γυναίκα την ώρα της μάχης, ενώ ένα τρομαγμένο Τουρκόπουλο γαντζώνεται πάνω του.

Στον δρόμο του και δύο γέροντες, οι οποίοι ξεψαχνίζουν το κίνητρο για καθετί μα και τη γλυκιά και φαρμακερή ουσία του «εγώ», η πλανεύτρα Ασπασία, διαβολικοί ξένοι, ντόπιοι τυχοδιώκτες, ο επί τριάντα έξι χρόνια αμίλητος Συμεών, ένας καβαλάρης που σώζει αιχμάλωτες Τουρκοπούλες και ο τρανότερος οχτρός του λεύτερου ανθρώπου, ο φόβος.

Ο Αγγελής βιώνει το μεγαλείο και τη σκοτεινή πλευρά του ματοβαμμένου Εικοσιένα, γκρεμίζοντας μυθεύματα και φανερώνοντας καταχωνιασμένες αλήθειες. Σφιχταγκαλιάζεται με τη φωτιά του ξεσηκωμού, μεταβολίζει την αγριότητα σε ελπίδα, λύτρωση και γλυκασμό, και βροντοφωνάζει: «Θέλω να μην είμαι ραγιάς σε κανέναν. Ραγιάς σε τίποτα!» 

Συγγραφέας: Γιάννης Καλπούζος

ISBN:978-618-01-4634-9

Αρ. σελίδων:544

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Ψυχογιός

https://www.psichogios.gr/el/ragias-se-kanenan-kai-se-tipota.html?fbclid=IwAR30Gz7EH2CsfzuG2KfH6_HsBCdOlakWYsItOrdJXeHowdf6RoiLDLtzBbA

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Γιάννης Καλπούζοςγεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, στίχους σε 80 τραγούδια, διηγήματα και μυθιστορήματα. Με την ποιητική συλλογή Έρωτας νυν και αεί ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για το μυθιστόρημά του ΙΜΑΡΕΤ. Η παραλογή «Ο λύκος», που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΤΕ, βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος «Γιώργος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.

5- Ο «Άγγελος Εκδικητής» είναι το τρίτο βιβλίο της δυστοπικής τετραλογίας Ο Κώδικας της Δημιουργίας του συγγραφέα Γιώργου Ζορμπά.Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Anubis.

Στο συγκεκριμένο ανάγνωσμα, βρισκόμαστε σε μία Ελλάδα καταρημαγμένη από κακές πολιτικές, σ’ έναν κόσμο πλεκτάνης. Γεμάτο σασπένς, ανατροπές, ίντριγκα, συνωμοσία, αγωνία και ένταση. Οι χαρακτήρες τόσο ζωντανοί, η πλοκή και η δράση συναρπαστικές. Τα κεφάλαια είναι μικρά, οι σκηνές εναλλάσσονται με ενδιαφέρον και ο λόγος μοιάζει απλός.

Ένα εναλλακτικό σενάριο της σημερινής ελληνικής και παγκόσμιας πραγματικότητας. Που η προφητικότητά του τρομάζει. Το έργο είναι μεγάλο και πολύπλοκο και όσο προχωράει οι ιστορίες μπλέκονται μεταξύ τους, κάνοντας τον αναγνώστη να μη μπορεί να το αφήσει απ’ τα χέρια του.

Η “Θεωρία του Όλου” είναι έτοιμη για εφαρμογή. Θα προλάβει να γίνει η Ελλάδα πρωτοπόρος στην επιστήμη, στην τεχνολογία και τη Δημοκρατία;

Ιδεατά εγκλήματα, έρωτας, φιλοσοφία σε φόντο ανθρωπίνων σχέσεων, επιστημονικής φαντασίας, πολιτικής και δράσης μυστικών υπηρεσιών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: ΜΙΑ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΜΕ ΠΙΟΝΙΑ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

Η ιστορία καλπάζει εκτός ελέγχου. Η αγωνία για το μέλλον κορυφώνεται. Οι αιμοβόροι τζιχαντιστές, με την κλεμμένη τεχνολογία τους, πατάνε πόδι στην Ευρώπη.Πρώτος στόχος, η Ελλάδα. Το αιματοκύλισμα ξεκινά στην Κρήτη.

Ο Βασίλης Ξάνθος οδηγεί τους γενναίους Έλληνες στον άνισο υπέρ πάντων αγώνα. Ο Νίκος Αυγερινός, το παιδί θαύμα της Φυσικής, έχει τη λύση. Η θεωρία του μπορεί να ξεκλειδώσει δυνάμεις αποκαλυπτικές και να ισορροπήσει τη ζυγαριά της μοίρας. Όμως είναι χαμένος στην ατελέσφορη αναζήτηση της Σοφίας που -θαμμένη από τη χούντα σ’ ένα σκοτεινό μπουντρούμι- αντιστέκεται, αγέρωχη και μόνη, στο πεπρωμένο.

Οι μεγάλες δυνάμεις παρακολουθούν από απόσταση. Είναι ασφαλείς, νομίζουν… Ωστόσο το μεγάλο σχέδιο των αθέατων συνωμοτών έχει ήδη μπει σε κίνηση. Ο κόσμος όλος κινδυνεύει. Κι ενώ οι άνθρωποι δολοπλοκούν και σκοτώνουν αλλήλους για βραβεία κάλπικα, κρυμμένο απ’ όλους στα βάθη της τεχνολογίας εκκολάπτεται το απόλυτο κακό.Το τρίτο βιβλίο της συγκλονιστικής σειράς που τόλμησε να προβλέψει ένα μέλλον εξίσου ζοφερό με την πραγματικότητα του 2022. Θα οδηγήσει την αγωνία μας σε νέα ύψη και θα μας προϊδεάσει για την εποχή που έρχεται.

Συγγραφέας: Γιώργος Ζορμπάς

ISBN: 978-960-623-442-2

Αρ. σελίδων:752 

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Anubis

https://anubis.gr/product/aggelos-ekdikitis/?fbclid=IwAR2_sqvuPoCcZty7qGlfpXAg6ECbHRAQkdpgggy_gdbwX54Bw6h4ZLMMMd8

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:Ο Ζορμπάς Γιώργος εγκαινιάζει το νέο του ψευδώνυμο -εμπνευσμένο (από τι άλλο;) απότον ήρωα που ενέπνευσε τον θρυλικό Ζορμπά του Καζαντζάκη- με το νέο του έργο, την τετραλογία «Ο Κώδικας της Δημιουργίας».

Ο Γιώργος Ζορμπάς γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα του εικοστού αιώνα.Την ημέρα ζει μία κανονική ζωή -εργασία ως υψηλόβαθμο στέλεχος, γυμναστική, έξοδοι, κοινωνική και οικογενειακή ζωή-. Τη νύχτα όμως ξυπνάει μέσα του σα βρικόλακας το θηρίο της δημιουργίας, τον αρπάζει με δύναμη ασυγκράτητη, τον καθίζει στο γραφείο του και τον αναγκάζει να ξεράσει στο χαρτί όλες του τις σκέψεις και επιθυμίες. Ο βρικόλακας λατρεύει την νοητική πρόκληση, τους πειρασμούς, τις περιπέτειες και τις δύσκολες ερωτήσεις. Όσο για ύπνο… Οι βρικόλακες δεν κοιμούνται.

Ο Γιώργος Ζορμπάς ξεκίνησε να γράφει στα τέσσερά του χρόνια.Έζησε την ανοδική πορεία της Ελλάδας από την ασημαντότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, το αποκορύφωμα της δόξας με την Ολυμπιάδα του 2004 και τη βάναυση προσγείωση στην πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης και της νέας φτωχής Ελλάδας των μνημονίων.

Εγκατέλειψε την πατρίδα, όπως τόσοι άλλοι, κι αναζήτησε την τύχη του στο εξωτερικό. Έζησε στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ευρώπη, στην Αυστρία και στην Ελβετία και μάζεψε εμπειρίες και παραστάσεις από άλλους λαούς και άλλους πολιτισμούς. Ζει ακόμη στο εξωτερικό.

Ο Κώδικας της Δημιουργίας είναι ένα έργο που βασίστηκε σε αντιφάσεις και αντιθέσεις. Τη διαφορά της σύγχρονης(;), διεφθαρμένης Ελλάδας και της δημιουργικής Αρχαίας Ελλάδας που έδωσε τα φώτα της σε όλον τον κόσμο. Την αλλαγή της συμπεριφοράς του νεοέλληνα όταν βρίσκεται μακριά από την πατρίδα. Την αντίφαση ανάμεσα στην κορυφαία κι επιταχυνόμενη επιστημονική πρόοδο και στην διάδοση και διεύρυνση των ψευδεπιστημών και της κατινιάς στις μάζες. Της ελπίδας για αιώνια ζωή και τον φόβο για ανεξέλεγκτη καταστροφή που γεννάει η πρόοδος της τεχνολογίας. Την ευγένεια του δημοκρατικού πολιτεύματος και την αισχύνη της εκμετάλλευσής του από δημαγωγούς. Τις προθέσεις ευγενικών ανθρώπων και την ξεφτίλα της υπερβολής του politically correct και του φαίνεσθαι. Την αδυναμία της σάρκας αλλά και τη δύναμη της σάρκας.

Οι αντιφάσεις αυτές και η θέση που θα πάρουμε απέναντί τους θα καθορίσουν το μέλλον των παιδιών μας. Για να ανοίξει αυτές τις συζητήσεις, αλλά και για να σας διασκεδάσει γεννήθηκε το ψευδώνυμο Γιώργος Ζορμπάς.