Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Ελπίζω να σας βρίσκω καλά, σε πείσμα των καιρών. Να έχετε εξασφαλίσει μια γωνιά θαλπωρής με ένα βιβλίο-καταφύγιο από εγκελαδικά χτυπήματα και ψύχος.

1-Από τις Εκδόσεις Αγγελάκη κυκλοφορεί το βιβλίο «Τσέρπη» της συγγραφέως Γιακουμίνας Πέντε-Ματθαίου. Υπό τον πρωτότυπο αυτό τίτλο, η συγγραφέας μας χαρίζει την πρώτη της συλλογή διηγημάτων για ενήλικες. Γεμάτα νοσταλγία κι αλμύρα, γεγονότα και θρύλοι της Πάτμου, όπου οι επιθυμίες μάχονται με τους νόμους της μικρής κλειστής κοινωνίας και τον φόβο του Θεού.

Έντεκα λαογραφικά διηγήματα, με το καθένα να σκιαγραφεί στιγμές από την καθημερινότητα των ανθρώπων μιας πρόσφατης αλλά και τόσο μακρινής εποχής.

Οι πρωταγωνιστές της, πρεσβευτές της αδύναμης ανθρώπινης πλευράς με πάθη, αδυναμίες, διλλήματα, απόγνωση. Παλεύουν εσωτερικά για να αναγνωρίσουν τα δικά τους σφάλματα ή των άλλων ώστε να πάρουν γενναίες, μικρές ή μεγάλες, αποφάσεις ως τη λύτρωση.

Ένα όμορφο ανάγνωσμα με εικόνες μιας άλλης εποχής, με χρώματα των μύχιων πτυχών της ανθρώπινης ψυχής που δεν γνωρίζει εποχές.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Όπως γράφει στον πρόλογο η συγγραφέας, «τσέρπη» λένε στο νησί της το σύννεφο από μικρές σταγόνες θάλασσας που σηκώνονται από τα κύματα στην ατμόσφαιρα όταν φυσάει δυνατός άνεμος.

Μεταφορικά οι έντεκα μικρές ιστορίες αυτού του βιβλίου έρχονται νοσταλγικά σαν τις μικρές θαλασσινές σταγόνες της τσέρπης να αφήσουν στην ψυχή μας την αλμυρή αλλά και δροσιστική γεύση τους.

Με ένα μοναδικό προσωπικό ύφος, η Γιακουμίνα Πέντε αφήνει για λίγο τη βιοποριστική της ασχολία με τη μικρή τουριστική της επιχείρηση και πιάνει το μολύβι για να βγάλει από τη λήθη γεγονότα αλλά και θρύλους, με ερέθισμα τα παιδικά της ακούσματα στις αποσπερίδες τις μεγάλες χειμωνιάτικες νύχτες στο νησί και τις ιστορίες που διηγόντουσαν ηλικιωμένοι που έχουν ήδη φύγει από τη ζωή.

Με παρακαταθήκη το πρωτογενές αυτό υλικό, σμιλεύει τους ήρωές της, με τα πάθη τους, την αθωότητα και τα ελαττώματά τους. Στον μικρόκοσμο του νησιού αυτοί οι απλοί άνθρωποι ταλαντεύονται ανάμεσα στις επιθυμίες τους, τους νόμους της μικρής κλειστής κοινωνίας και τον φόβο του Θεού.

Με την αυθόρμητη αφηγηματική της δεινότητα καταφέρνει να μας παρασύρει να μπούμε για λίγο στη ζωή τους και να ζήσουμε επεισόδια μόλις από το χθες που φαντάζει όμως στις μέρες μας τόσο μακρινό.

Συγγραφέας: Γιακουμίνα Πέντε-Ματθαίου

ISBN: 978-960-616-298-5

Αρ. σελίδων: 215

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Αγγελάκη

2-Από τις Εκδόσεις Πατάκης κυκλοφορεί το βιβλίο «Τα χαρίσματα που μας ενώνουν», δεύτερο της σειράς Όλα μας τα κρυφά χαρίσματα της συγγραφέως Κάρολαϊν Ο’ Ντόνοχιου. Η μετάφραση ανήκει στον Μανώλη Τζιρίτα.

Ιρλανδία. Οι έφηβοι Μέιβ, Γιόνα, Λίλυ και ο Ρόου επιστρέφουν αυτή τη φορά με τα νέα τους χαρίσματα ώστε να εξασκηθούν στις νέες τους δεξιότητες, στην κατανόηση και τη βελτίωσή τους. Μαγεία χάους και πνευματικότητα. Ένα βιβλίο για την ελπίδα, την αυτοαποδοχή και την ελευθερία του να είσαι εσύ.

Η ιστορία κυλάει με αργούς ρυθμούς καθώς επικεντρώνεται περισσότερο σε συναισθηματικές αξίες: της φιλίας, του έρωτα καθώς και στις συγκρούσεις των ηρώων. Οι ήρωες παρουσιάζονται πιο ώριμοι, με βάθος, χωρίς να διστάζουν να προβάλλουν τη διαφορετικότητά τους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η ιστορία των τεσσάρων φίλων συνεχίζεται το καλοκαίρι μετά την αινιγματική τελετή που κάνανε για να σώσουν την Λίλυ, ενώ όλη η πόλη – και κυρίως οι γονείς τους – πιστεύουν ότι η τελετή ήταν κάτι σαν προσπάθεια μαζικής αυτοκτονίας. Η Μέιβ νιώθει να απομακρύνεται από τους φίλους της, καθώς το αγόρι της ο Ρο πηγαίνει στο πανεπιστήμιο στο Δουβλίνο, και η Φιόνα με την Λίλη έχουν αρχίσει να κάνουν περισσότερο παρέα μεταξύ τους παρά μαζί της.

Τα πράγματα περιπλέκει η νέα δύναμη της Μέιβ: μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις των ανθρώπων γύρω της. Η ανασφάλειά της την κάνει να δρα αυθόρμητα, να λέει προσβλητικά πράγματα και να κάνει σκηνές  ζήλιας.

Συγγραφέας: Κάρολαϊν Ο’ Ντόνοχιου

ISBN: 9789601692333

Αρ. σελίδων: 464

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Πατάκης

3-Από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο «Κυνήγι μαγισσών» της συγγραφέως Stacey Halls. Η μετάφραση είναι της Χριστίνας Σωτηροπούλου.

1612. Λάνκασιρ, Βρετανία. Η νεαρή Φλίτγουντ Σάτλγουορθ, μια αρχόντισσα, είναι ξανά έγκυος. Καμία από τις προηγούμενες εγκυμοσύνες της δεν απέδωσε καρπούς και ο σύζυγός της, Ρίτσαρντ, αγωνιά για κληρονόμο.

Τότε η Φλίτγουντ ανακαλύπτει ένα κρυμμένο γράμμα γιατρού που με μια τρομερή πρόβλεψη: δεν θα επιβιώσει από άλλη γέννα. Τυχαία, γνωρίζει μια μαία, την Άλις Γκρέι, η οποία της υπόσχεται να τη βοηθήσει να γεννήσει ένα υγιές μωρό. Αλλά εκείνη σύντομα κατηγορείται για μαγεία...

Διατίθεται να ρισκάρει τα πάντα για να αποδείξει την αθωότητά της;

Καθώς οι ζωές των δύο γυναικών μπλέκονται, οι Δίκες Μαγισσών του 1612 ξεκινούν. Ο χρόνος τελειώνει. Διακυβεύεται η ζωή και των δύο. Εκείνες ξέρουν την αλήθεια. Μπορούν να σώσουν η μια ην άλλη;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σε καιρούς καχυποψίας και διωγµών, το να είσαι γυναίκα είναι ό, τι πιο επικίνδυνo. Η Φλίτγουντ Σάτλγουορθ είναι δεκαεφτά ετών και έχει ήδη χάσει τρία µωρά. Είναι έγκυος για τέταρτη φορά, όταν τυχαία βρίσκει ένα γράµµα του γιατρού της και µαθαίνει ότι δε θα µπορέσει να επιβιώσει από µία ακόµηεγκυµοσύνη.

Συντετριµµένη, συναντά στον δρόµο της τη νεαρή µαία Άλις Γκρέι, που της υπόσχεται ότι θα τη βοηθήσει να φέρει στον κόσµο ένα υγιές µωρό.

Όταν όµως η Άλις παρασύρεται στη δίνη του κυνηγιού µαγισσών που εκτυλίσσεται στα βορειοδυτικά της χώρας, η Φλίτγουντ ρισκάρει τα πάντα για να τη σώσει. Καθώς η δίκη των διαβόητων µαγισσών του Πεντλ πλησιάζει και η κοιλιά της Φλίτγουντ µεγαλώνει, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η ζωή και των δυο βρίσκεται σε κίνδυνο.

Συγγραφέας: Stacey Halls

ISBN: 978-960-645-385-4

Αρ. σελίδων: 432

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

4-Από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη κυκλοφορεί το βιβλίο «Άνεργη με Louis Vuitton» της συγγραφέως Αλέκας Ζωγράφου.

Η Δάφνη Αλεξάνδρου είναι μια γυναίκα με τακτοποιημένη μέχρι την οικονομική κρίση που την αφήνει άνεργη. Πόσο θα αλλάξει η ζωή της από εκείνη την ώρα;

Μια ιστορία για όσους πιστεύουν ότι η ζωή τούς ανήκει αλλά και για αυτούς που μπορεί να μην το πιστεύουν, μα έχουν τη δύναμη να τα αλλάξουν όλα προς το καλύτερο. Που τολμούν, παρά τον φόβο τους, και με θάρρος βαδίζουν προς τα μπροστά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Νομίζω ότι κάπου εδώ θα πρέπει να σας συστηθώ, να σας πω κι εγώ με τη σειρά μου, με χιούμορ και ειλικρίνεια, τη δική μου ιστορία. Δακρύβρεχτη δεν τη λες, γιατί μισώ την υγρασία, χαρούμενη πάλι δεν τη λες, γιατί, όπως στη ζωή του καθενός, έτσι και στη δική μου, υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω, τα εύκολα και τα δύσκολα, η τύχη και η ατυχία… Εγώ, πάντως, θα τη χαρακτήριζα απλώς αληθινή και αισιόδοξη! Στη ζωή, λένε, πρέπει τα πράγματα να τα παίρνεις όπως σου έρχονται.

Aλλά αν δεν σου αρέσει έτσι όπως σου ήρθαν, τότε άλλαξέ τα!» Όλα στη ζωή της Δάφνης μοιάζει να έχουν μια γερή δόση ηρεμίας και σιγουριάς, όταν, ξαφνικά, η ανεργία εισβάλλει στη ζωή της και απότομα της τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια… Τότε όλα ανατρέπονται… Η ηρεμία μετατρέπεται σε μια δυνατή τρικυμία και τα μέχρι τότε δεδομένα βρίσκονται παραδομένα στα κύματα, που πλέον χτυπούν αλύπητα τη ζωή της.

Η Δάφνη αγωνίζεται, ερωτεύεται, απογοητεύεται, πέφτει… Όμως, παραμένει αλώβητη όταν όλα γύρω της στερούνται λογικής και ισορροπίας, όταν δεν υπάρχει πουθενά μια σανίδα σωτηρίας. Δεν είναι βέβαιη ότι μπορεί να κάνει πολλά, δεν είναι σίγουρη αν ξέρει να κολυμπάει στα βαθιά… Όμως, πιστεύει ότι η στεριά δεν βρίσκεται μακριά, και εκεί είναι που ξεκινούν τα θαύματα! «Μην τα παρατάς!» είναι η φράση που τη χαρακτηρίζει και «κλειδώνει» με έναν ανατρεπτικό τρόπο όλα όσα κατακλύζουν τη ζωή της.

Μια ιστορία γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι η ζωή τούς ανήκει, για αυτούς που μπορεί να μην το πιστεύουν, αλλά έχουν τη δύναμη να τα αλλάξουν όλα…κι αυτά τα «όλα» θα είναι καλύτερα! Για όσους τολμούν, παρά τον φόβο τους, και με θάρρος βαδίζουν μπροστά!

Συγγραφέας: Αλέκα Ζωγράφου

ISBN: 9789606212970

Αρ. σελίδων: 448

Έτος έκδοσης: 2019

Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη

5-Από τις Εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο «Το έπος της Λάεεναρ» της σειράς Η Λάεεν και το μεγαλείο της του συγγραφέα Άγγελου Αναγωστόπουλου. Ένας πρόλογος στην τριλογία που έπεται. Σαν ένας οδηγός στον πρωτόγνωρο φανταστικό κόσμο της Λάεεν, που θεμελιώνει κάποιες βασικές έννοιες για τον αναγνώστη, οι οποίες θα τον απασχολήσουν και στα επόμενα βιβλία.

Πρόκειται για ένα βιβλίο κοντινότερο σε αρχαϊκά πρότυπα, όσον αφορά τον τρόπο αφήγησης, σαν ένα Έπος. Κοσμογονία και μάχες. Ένας παντογνώστης αφηγητής εξιστορεί τη δημιουργία του κόσμου της Λάεεν από τον Δημιουργό Γκαράκουε και τους Ημίθεους Άλλοιμε, από τη σμίλευση της γης μέχρι την αφύπνιση των θνητών όντων.

Αρκετά χρόνια εξελικτικής πορείας μετά, γίνεται μάρτυρας ενός αιματηρού πολέμου που διαταράσσει την ισορροπία του κόσμου και τη φυσική τάξη των πραγμάτων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η δημιουργία της Λάεεν αποτελούσε το ύψιστο επίτευγμα του Δημιουργού Γκαράκουε. Ξεκινώντας από το μηδέν, ο Δημιουργός έφτιαξε τον κόσμο της Λάεεν, τα όντα τα οποία θα τον βοηθούσαν να τον κάνει αψεγάδιαστο και ισορροπημένο, καθώς κι εκείνα που θα τον κατοικούσαν. Από τη δημιουργία της, η Λάεεν δεν είχεν γνωρίσει τίποτε άλλο παρά εξέλιξη, ευημερία και ως επί το πλείστον ειρήνη. Οι τρεις λαοί, Ντάνταρον, Μάλλιντορ και Ναράνταρ, ζούσαν φιλήσυχα στα βασίλειά τους κι ο καθένας φρόντιζε για τη δική του ευημερία.

Όλα αυτά όμως αλλάζουν, όταν στην ήπειρο της Λάεεναρ μια αλλαγή στη φυσική τάξη των πραγμάτων θα διαταράξει την ειρήνη μεταξύ των φυλών και θα προκαλέσει έναν αιματηρό πόλεμο. Αυτοί που αποκαλούνταν αδελφοί θα γίνουν αδελφοκτόνοι, ενώ άλλοι θα καταπατήσουν τις αρχές στις οποίες ήταν κάποτε πιστοί.

Μια ιστορία με φαντασία, προδοσία, ανδρεία και μάχες θααλλάξει για πάντα τη Λάεεναρ, αλλά και τη Λάεεν στο σύνολό της, ενώ θα αποδείξει πως, εν τέλει, τίποτα δεν είναι εξ ολοκλήρου άσπρο ή μαύρο. Ποιος τελικά αξίζει να έχει στα χέρια του τη δύναμη για να εξουσιάζει τη Λάεεναρ; Θα επικρατήσει το καλό ή το κακό, το φως ή το σκότος; Το έπος της Λάεεναρ είναι το πρώτο από μια σειρά βιβλίων υπό τον γενικό τίτλο “Η Λάεεν και το μεγαλείο της”.

Συγγραφέας: Άγγελος Αναγνωστόπουλος

ISBN: 978-618-85108-4-5

Αρ. σελίδων: 146

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Παράξενος Ελκυστής

6-Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο «Η φωνή του Τοξότη» της σειράς Αστερισμοί της συγγραφέως Mia Sheridan. Η μετάφραση ανήκει στην Νέλλα Γιατράκου.

Μια γυναίκα αλυσοδεμένη στο παρελθόν... κι ένας άνδρας που κρατά το κλειδί της απελευθέρωσής της. Η ιστορία ενός σιωπηλού άντρα που ζει με έναν ανείπωτο πόνο και μιας γυναίκας που θα τον βοηθήσει να ξαναβρεί τη φωνή του.

Η Μπρι Πρέσκοτ, μετά από μια τραυματική εμπειρία, προσπαθεί να ξεφύγει από τους εφιάλτες της σε ένα νέο περιβάλλον. Ο Άρτσερ Χέιλ, ένας δυστυχισμένος άντρας με τα δικά του φαντάσματα κι ένα άσχημο παρελθόν που του στέρησε τους γονείς του, είναι μαθημένος στη μοναξιά.

Αγάπη και πρωτόγνωρα συναισθήματα κόντρα σε πόνο κι όλων των ειδών τα εμπόδια. Θα βρουν τρόπο να καταλήξουν μαζί; Πόσο δύσκολα θα ξεπεράσουν όσα τους απασχολούν; Θα γίνει η αγάπη τους η λύτρωση που αναζητούν;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Όταν η Μπρι Πρέσκοτ φτάνει στη μικρή παραλίμνια πόλη του Πίλιον, ελπίζει –ενάντια σε κάθε λογική– ότι αυτό θα είναι το μέρος όπου επιτέλους θα βρει την ηρεμία και τη γαλήνη που τόσο απεγνωσμένα αναζητά.

Την πρώτη της ημέρα εκεί, θα συναντήσει τυχαία τον Άρτσερ Χέιλ, έναν απομονωμένο άντρα που τον τρώει η δική του δυστυχία. Έναν άντρα που για όλους τους υπόλοιπους είναι σαν να μην υπάρχει.

Αν και η Μπρι προσπαθεί να τον προσεγγίσει, εκείνος έχει μείνει μόνος τόσο πολύ καιρό, ώστε ακόμα και η παρουσία ενός άλλου ανθρώπου κοντά του τον τρομάζει. Όμως στο νέο ξεκίνημά της η Μπρι δεν πρόκειται να τα παρατήσει τόσο εύκολα.

Η Φωνή του Τοξότη είναι η ιστορία μιας γυναίκας αλυσοδεμένης στην ανάμνηση μιας εφιαλτικής νύχτας και ενός άντρα που κρατά στα χέρια του το κλειδί για την απελευθέρωσή της. Ταυτόχρονα είναι η ιστορία ενός σιωπηλού άντρα που ζει με έναν ανείπωτο πόνο και μιας γυναίκας που θα τον βοηθήσει να ξαναβρεί τη φωνή του.

Συγγραφέας: Mia Sheridan

ISBN: 978-618-5394-10-3

Αρ. σελίδων: 400

Έτος έκδοσης: 2019

Εκδόσεις: Διόπτρα

7-Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο «Θρύλος» της σειράς Κάραβαλ της συγγραφέως Στέφανι Γκάρμπερ. Η μετάφραση είναι της Πηνελόπης Τριαδά.

Το Κάραβαλ τελείωσε με τις δύο αδερφές νικήτριες μέσω τρόμου, ψευδαισθήσεων, γεύσης θανάτου και ιστού δολοπλοκιών. Θα μπορέσουν να τ’ αφήσουν όλα πίσω; Καλώς ήρθες στο ΚΑΡΑΒΑΛ. Το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε. Εκεί που το ψέμα μπλέκεται με την πραγματικότητα τα όρια γίνονται δυσδιάκριτα.

Η πλοκή του συνεπαίρνει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα. Είναι ανατρεπτικό, μυστηριώδες, εξαιρετικό και τα έχει όλα. Μαγεία, έρωτα, Μοίρες. Και αφήνει όποιον το διαβάσει με την αγωνία της συνέχειας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ, ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΝΑ ΚΕΡΔΗΘΕΙ.

Αφού παρασύρθηκε στον μαγικό κόσμο του Κάραβαλ, η Ντονατέλα Ντράγκνα κατάφερε να δραπετεύσει από τον πατέρα της και να σώσει την αδελφή της, Σκάρλετ, από έναν καταστροφικό κανονισμένο γάμο. Τα κορίτσια θα έπρεπε να το γιορτάζουν, αλλά η Τέλα, απελπισμένη, είχε κάνει μια συμφωνία με έναν εγκληματία, και αυτό που του χρωστάει δεν έχει καταφέρει ποτέ κανείς να το βρει: το αληθινό όνομα του Άρχοντα του Κάραβαλ, Λέτζεντ.

Ο μοναδικός τρόπος για να ανακαλύψει την ταυτότητα του Λέτζεντ είναι να κερδίσει το Κάραβαλ. Έτσι η Τέλα ξαναπαίρνει μέρος στο θρυλικό παιχνίδι – και καταλήγει στο μονοπάτι του δολοφονικού διαδόχου του θρόνου της αυτοκρατορίας, σε μια καταδικασμένη ιστορία αγάπης και σε έναν ιστό από μυστικά. Αν δεν μπορέσει να εκπληρώσει τη συμφωνία και να δώσει το όνομα του Λέτζεντ, θα χάσει όλα όσα αγαπάει, ίσως ακόμα και τη ζωή της∙ αλλά αν κερδίσει, ο Λέτζεντ και το Κάραβαλ θα καταστραφούν για πάντα.

Καλώς ήρθες στο ΚΑΡΑΒΑΛ. Το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε.

Συγγραφέας: Στέφανι Γκάρμπερ

ISBN: 978-618-01-3111-6

Αρ. σελίδων: 456

Έτος έκδοσης: 2019

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Μη χάσετε το Λογοτεχνικό φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού 2023» που θα διοργανωθεί στη Φλώρινα, 24 Φεβρουαρίου από τις 18:00 το απόγευμα, στο Black Duck (Παύλου Μελά 68).

Παρουσιάσεις, υπογραφές και κληρώσεις πολλών βιβλίων, ενημέρωση για αυτοέκδοση, με τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές να έχουν την τιμητική τους.

Ο σαμουράι με το γυάλινο ξίφος, Κοσμάς Κωνσταντινίδης.

Η κατσαρίδα της άμμου - Δύο μικρά νομίσματα - Το χρυσό κρεμμύδι είναι καλύτερο - Sarabande, Ισαβέλλα Πρίτσα