Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη

Καλό Σαββατοκύριακο! Σε αποτοξίνωση από τα φαγοπότια, ας κορέσουμε λίγο την πνευματική μας πείνα με ολοκαίνουρια αναγνώσματα.

1-Από τις Εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το βιβλίο «Η κληρονομιά» του πολυγραφότατου συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη.

Μια διεισδυτική ματιά του τι λάβαινε χώρα στην περιοχή της Πελοποννήσου στην εποχή του 1935, με φόντο την σταφιδική εξέγερση.

Ένα μυθιστόρημα που θέτει καίρια ερωτήματα/διλλήματα με βάση την ηθική ή την συναισθηματική πλευρά. Όταν τα όρια γίνονται δυσδιάκριτα, πόσες κόκκινες γραμμές θα περάσει ο αναγνώστης; Τι θα επικρατήσει τελικά, η καρδιά ή η λογική; Πόσο βαριά κληρονομιά κουβαλά καθένας μας; Χωρούν όρια στη γονική αγάπη;

Ένα δικαστικό θρίλερ με δράση, αγωνία, συνεχείς ανατροπές.

Περίληψη: Ο Πάρις, επιτυχημένος δικηγόρος, ζει ανέφελα με τη γυναίκα του και τις κόρες τους. Εντελώς απρόσμενα όμως ένας παλιός δαίμονας, μια βαριά κληρονομιά, «η κατάρα του ’35», ξυπνάει για να πάρει εκδίκηση. Το ανάθεμα από το παρελθόν απαιτεί τα παλιά χρωστούμενα με τον πιο βαρύ τόκο: τη ζωή της μίας του κόρης.

Η ασθένειά της θα τον οδηγήσει στην πιο απρόβλεπτη απόφαση. Έχοντας αντίπαλο τον χρόνο, αναμετριέται με τον πιο επικίνδυνο εχθρό δίχως συμμάχους και καλείται να αποφασίσει ποιο παιδί του θα θυσιάσει. Ο δρόμος που θα πάρει αντιστρατεύεται νόρμες και δεδομένα.

Με φόντο τη σταφιδική εξέγερση του 1935 στην Πελοπόννησο και τις δικαστικές αίθουσες της Αθήνας του σήμερα, δικαστές, ένορκοι και γονείς πρέπει να βγάλουν μια δίκαιη ετυμηγορία για ένα έγκλημα που σχεδιάζεται και εκτελείται με χειρουργική ακρίβεια. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Σε αυτό το δικαστικό θρίλερ οι αναγνώστες καλούνται να διαλέξουν πλευρά, επιστρατεύοντας τη λογική κι όχι την καρδιά.Εσείς τι θα αποφασίζατε αν βρισκόσασταν στη θέση του Πάρι;

Ποια θα ήταν η ετυμηγορία σας αν ήσασταν στη θέση των δικαστών;

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Η κληρονομιά

Συγγραφέας: Σπύρος Πετρουλάκης

ISBN: 978-618-02-2555-6

Αρ. σελίδων: 496

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Μίνωας

2-Από τις Εκδόσεις Πηγή κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο «Ο κόσμος που μας δόθηκε» της σειράς Η Ψυχή της Πυρακανθίδας της συγγραφέως Ευαγγελίας Μπαθρέλλου. Πρόκειται για ένα βιβλίο φαντασίας που απευθύνεται σε εφηβικό κοινό.

Στον κόσμο της Πυρακανθίδας όλα είναι δυνατά! Οι χαρακτήρες είναι έφηβοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν προσωπικά προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν.

Ως ιστορία κυλάει αργά, ωστόσο πρόκειται για αξιόλογη πρώτη προσπάθεια της συγγραφέως. Ένα από τα θετικά είναι πως χρησιμοποεί ελληνικά ονόματα στους ήρωές της.

Οι περιγραφές και οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά.

Αναμένουμε το δεύτερο βιβλίο ώστε να δούμε την πορεία του Αλέξιου, της Αριάδνης, της Ίριδας, της Νεφέλης, της Θάλειας, του Ρωμανού, του Αχιλλέα, του Κωνσταντίνου, του Δαμιανού και του Στυλιανού.

Περίληψη: Η πόλη της Πυρακανθίδας έχει πολλές µορφές. Την ηµέρα, στους δρόµους της ρέει άφθονο το χρυσάφι, καθώς άνθρωποι από κάθε άκρη της Ξύλινης Θάλασσας συγκεντρώνονται στην Πάνω Πόλη, στην Αγορά και στο Λιµάνι, για να µετάσχουν στις συνεχείς αγοραπωλησίες.

Τη νύχτα, οι σκεπές της βρίθουν από σκιερές µορφές που κρατούν µαχαίρια, καθώς οι συµµορίες της Κάτω Πόλης ξεπροβάλλουν για να στήσουν το δικό τους επικίνδυνο παιχνίδι.

Το παρελθόν του τόπου είναι συνυφασµένο µε µια µαγείαξεχασµένη πια από όλους. Όσο για το µέλλον του… Ποιος ξέρει; Θα εξαρτηθεί από τον νικητή της µάχης για την ψυχή της Πυρακανθίδας.

Καθώς η νέα γενιά της πόλης πασχίζει να βρει τη θέση της στον κόσµο και να αντιµετωπίσει τους προσωπικούς της δαίµονες, µια επικίνδυνη δύναµη από το παρελθόν καραδοκεί, έτοιµη να εισβάλει…

Η καθηλωτική ιστορία µιας λυσσαλέας επανάστασης σε έναν φανταστικό κόσµο, γεµάτο ανισότητες, τον οποίο µόνο µια παρέα γενναίων και χαρισµατικών νέων µπορεί να αλλάξει!

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Ο κόσμος που μας δόθηκε

Συγγραφέας: Ευαγγελία Μπαθρέλλου

ISBN: 978-960-626-572-3

Αρ. σελίδων: 414

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Πηγή

3-Από τις Εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το βιβλίο «Απίθανα ταξίδια» του συγγραφέα Σαμ Σέτζμαν. Η μετάφραση ανήκει στην Παρασκευή Γεροκώστα. Η ταξιδιάρικη εικονογράφηση είναι του Σαμ Μπρούστερ.

Ένα βιβλίο που ο κάθε μικρός αναγνώστης του θα επιβιβαστεί στο τρένο και θα κάνει δώδεκα συναρπαστικά ταξίδια για να γνωρίσει τον κόσμο και τα μυστήριά του. Έτοιμοι για μια γεύση από ινδικό τσάι, έρημο και σαφάρι;

Περίληψη: 12 ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Έτοιμοι για μια μεγάλη περιπέτεια;

Αν ναι, σας προσκαλούμε να ταξιδέψετε μαζί μας με τα πιο θαυμαστά τρένα του κόσμου. Θα πάμε παντού: από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι τον Νότιο Ειρηνικό, από τη Σίλικον Βάλεϊ μέχρι την αφρικανική σαβάνα, κι ακόμα πιο μακριά.

Θα επισκεφτούμε φουτουριστικές πόλεις και αρχαίους ναούς, θα δούμε άγρια ζώα, θ’ απολαύσουμε λαχταριστά γεύματα, θα περάσουμε γέφυρες και θα πάρουμε μέρος σε παραδοσιακές γιορτές. Κι όλα αυτά ταξιδεύοντας με το τρένο!

Ο βραβευμένος συγγραφέας Σαμ Σέτζμαν έγραψε ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι η εξέλιξη του σιδηροδρόμου και τα επιτεύγματα της μηχανικής άλλαξαν για πάντα τη ζωή μας, κι ότι τα ταξίδια με το τρένο μάς φέρνουν τον έναν πιο κοντά στον άλλον.

Επιβιβαστείτε, λοιπόν, και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε τον κόσμο!

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Απίθανα ταξίδια

Συγγραφέας: Σαμ Σέτζμαν

ISBN: 978-618-02-2401-6

Αρ. σελίδων: 64

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Μίνωας

4-Από τις Εκδόσεις Πηγή κυκλοφορεί το βιβλίο «Οι φύλακες του Φωτός» της συγγραφέως Ευσταθίας Σορώκου.

Πλανήτης Ίγκνις, έτος 3120, μετά τη φυσική καταστροφή που υπέστη ο πλανήτης όλα δείχνουν να βαίνουν καλύτερα. Τέσσερεις μεγάλες πόλεις περιβαλλόμενες από ασπίδες δείχνουν να ακμάζουν.

Ένας νέος εκλεγμένος αρχηγός φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη με την ως τώρα πολιτική ηγεσία. Επιθυμεί να επεκταθεί και να κατακτήσει.

Ο παλιός αρχηγός δολοφονείται, με το γεγονός ν’ αποσιωπάται, όπως κι άλλα συμβάντα, για την «προστασία» της τάξης.

Καθώς ένας νέος κίνδυνος παρουσιάζεται στον ορίζοντα, εγείρονται ερωτήματα και γεννιούνται υποψίες. Θα αποκαλυφθούν άραγε τα κρυμμένα μυστικά ώστε να αποτραπεί η νέα απειλή;

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο βιβλίο φαντασίας, καθώς συνδυάζει αρκετές υποκατηγορίες της λογοτεχνίας του φανταστικού. Το βιβλίο έχει αγωνία, δράση και περιπέτεια. Μια αξιόλογη πρώτη συγγραφική προσπάθεια της συγγραφέως. Ανυπομονούμε για το δεύτερο μέρος της σειράς.

Περίληψη: Έτος 3000.

Η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα, οι κυβερνήσεις πέφτουν και οι άνθρωποι επιδίδονται σε έναν ανελέητο πόλεμο επιβίωσης. Πέντε επιστήμονες αναλαμβάνουν να διασώσουν το ανθρώπινο είδος· και τα καταφέρνουν, ιδρύοντας τέσσερις πόλεις- καταφύγια.

Λίγα χρόνια αργότερα, οι συνθήκες του περιβάλλοντος ευνοούν επιτέλους την επιβίωση και εκτός των καταφυγίων. Και ενώ οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να κάνουν μια καινούρια αρχή και να επεκταθούν ξανά, ένα συγκλονιστικό γεγονός έρχεται να ταράξει την ειρηνική τους πλέον κοινωνία και να ανατρέψει όλα τα δεδομένα.

Οι τέσσερις αρχηγοί βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια επικίνδυνη κατάσταση και πρέπει να προετοιμαστούν για την τελική αναμέτρηση με τον εχθρό. Ενοχές, απάτες, ψέματα, λάθη, μυστικά και μια δολοφονία- μυστήριο ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια τους και εκείνοι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν. Αν όλα αυτά βγουν στην επιφάνεια, η τόσο προσεκτικά σχεδιασμένη και δομημένη κοινωνία τους θα καταρρεύσει.

Τι είναι άραγε διατεθειμένοι να θυσιάσουν οι αρχηγοί, προκειμένου να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους; Θα καταφέρουν να λύσουν το μυστήριο και να αποτρέψουν τον όλεθρο; Και ποιο ρόλο θα παίξουν σε όλα αυτά οι Φύλακες του Φωτός;

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Οι φύλακες του Φωτός

Συγγραφέας: Ευσταθία Σορώκου

ISBN: 9789606260148

Αρ. σελίδων: 540

Έτος έκδοσης: 2018

Εκδόσεις: Πηγή

5-Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο «Η ευτυχία του λύκου» του συγγραφέα Paolo Cognetti. Η μετάφραση ανήκει στην Άννα Παπασταύρου.

Ο Φάουστο, βαθιά πληγωμένος έπειτα από μια πολυετή σχέση, στην αρχή της τέταρτης δεκαετίας του, αφήνει πίσω την παλιά του ζωή, αναζητώντας καταφύγιο στο χωριό των παιδικών του χρόνων, την Φοντάνα Φρέντα, θέλοντας να κάνει μια νέα αρχή.

«Η ευτυχία του λύκου» είναι ένα μαγευτικό ανάγνωσμα γεμάτο περιγραφές, μυρωδιές, χρώματα και αρώματα. Ένα αξιόλογο βιβλίο, μικρής έκτασης, όπου κάθε στοιχείο της φύσης λειτουργεί ευεργετικά για να καταπραΰνει τον πόνο του ήρωά μας.

Περίληψη: Η Σίλβια γέλασε. «Και πώς µυρίζει ο Γενάρης;» Πώς µύριζε ο Γενάρης; Καπνό από σόµπα. Αγρούς ξερούς και παγωµένους σε αναµονή του χιονιού. Το γυµνόσώµα µιας κοπέλας µετά
από µια µακρά µοναξιά.

Μύριζε σαν θαύµα. Φτάνοντας στο τέλος µιας µακράς σχέσης, ο Φάουστο βρίσκει καταφύγιο στους τόπους των παιδικών του χρόνων. Εκεί, στο ορεινό χωριό της Φοντάνα Φρέντα, θα γνωρίσει τη Σίλβια, και θα περάσουν µαζί τον µακρύχειµώνα που θα σκεπάσει το χωριό και τους κατοίκους του.

Ο Φάουστο µαγειρεύει για τους χειριστές των χιονοστρωτήρων τον χειµώνα και για τους δασονόµους το καλοκαίρι που έρχεται, και σ’ αυτόν τον τόπο ξαναβρίσκει σιγά σιγά το ενδιαφέρον του για τα πράγµατα και τους ανθρώπους. Ώσπου µια µέρα αποφασίζει να επιστρέψει στην πόλη, αφήνοντας πίσω τα βουνά, και µαζί µε αυτά και τη Σίλβια...

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Η ευτυχία του λύκου

Συγγραφέας: Paolo Cognetti

ISBN: 9786180704457

Αρ. σελίδων: 224

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Πατάκη

6-Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο «Το μυστικό της κολλητής μου» της συγγραφέως Μαρία Ρουσάκη. Η παραστατική εικονογράφηση είναι του Πέτρου Χριστούλια.

Ένα βιβλίο για την οικογένεια και το σχολείο, για τη φιλία. Διαβάζεται άνετα κι ευχάριστα. Η συγγραφέας θίγει κοινωνικά ζητήματα με χιούμορ που καταφέρνει να κρατάει αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον και την αγωνία στα ύψη.

Πού εξαφανίστηκε το ημερολόγιο της Νένης; Θα κρατήσει η Νένη το μυστικό της φίλης της; Εσείς, θα ανακαλύψετε το καλά κρυμμένο μυστικό της Σωτηρίας;

Η πλοκή κλιμακώνεται κι αυξάνεται σε ένταση όσο περνούν οι σελίδες, μέχρι το ανατρεπτικό τέλος.

Προεφηβικοί προβληματισμοί, απελπισίες που μοιάζουν γιγάντιες και φόβοι προδοσίας κι εμπιστοσύνης. Μυστικά που κρύβουν δύναμη κι υποσχέσεις, λάθη και δεύτερες σκέψεις, θάρρος και συγγνώμη.

Γιατί η δυνατότερη φιλία είναι εκείνη που απαιτεί αγώνα για να κρατηθεί.

Περίληψη: Η Νένη, δηλαδή η Νικολέτα-Ελένη, δεν αγαπάει το όνομά της. Όμως αγαπάει τον χορό, τις μπριζόλες με πατάτες τηγανητές, τον παππού της και, φυσικά, την κολλητή της φίλη, τη Σωτηρία.

Εκείνη τη σώζει όποτε τη χρειάζεται, όπως δηλώνει και το όνομά της. Σωτήριο είναι και το ημερολόγιο της Νένης, στο οποίο καταφεύγει όταν θέλει να γράψει τα μυστικά της. Αυτά που δεν λέει σε κανέναν άλλο εκτός από την κολλητή της, αφού και η Σωτηρία μοιράστηκε μαζί της ένα πολύ μεγάλο και σπουδαίο μυστικό.

Ένα μυστικό που η Νένη δεν ξέρει πώς να το χειριστεί και αν πρέπει πράγματι να το κρατήσει κρυφό, κι ας το υποσχέθηκε στη φίλη της.

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Το μυστικό της κολλητής μου

Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

ISBN: 978-960-04-5117-7

Αρ. σελίδων: 80

Έτος έκδοσης: 2020

Εκδόσεις: Κέδρος

7-Από τις Εκδόσεις Πηγή κυκλοφορεί το βιβλίο «Tiamat» του συγγραφέα Αντώνη Κρύσιλα.

Στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας, της ανέχειας και της φτώχειας ένας δημοσιογράφος σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα ή δολοφονία;

Συμπωματικά, πριν το «ατύχημα», ο δημοσιογράφος είχε αναφερθεί σε περίεργες εξαφανίσεις στους βάλτους του Έβρου.

Ένας συγγραφέας με τους φίλους του αποφασίζουν να ερευνήσουν τις ύποπτες εξαφανίσεις του Πάσχα του 1997.

Τα γεγονότα που ακολουθούν είναι ένα ντόμινο εξελίξεων, δράσης, αγωνίας, μυστηρίου αλλά και ενός «αόρατου» εχθρού. Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα;

Το βιβλίο είναι δουλεμένο ως προς τους χαρακτήρες από την πένα του Αντώνη Κρυσίλα, σκιαγραφώντας άρτια την πλευρά της κοινωνικοπολιτικής της περασμένης δεκαετίας.

Περίληψη: Ποιος εφιάλτης παραµονεύει στους βάλτους του Έβρου; 1997. Ξηµερώµατα Πάσχα. Μία οµάδα µεταναστών, προσπαθώντας να περάσει στην Ελλάδα µέσω του Έβρου, γίνεται αντιληπτή από µία ελληνική περίπολο.

Ένας 19χρονος από το Μπαγκλαντές συλλαµβάνεται από τους Έλληνες φαντάρους ενώ προσπαθεί να κρυφτεί. Δίπλα του βρίσκονται τα αποµεινάρια του φίλου του. Ισχυρίζεται πως κάτι τους επιτέθηκε.

2012. Ένας δηµοσιογράφος στην Αλεξανδρούπολη σκοτώνεται σε ύποπτο αυτοκινητιστικό δυστύχηµα, ενώ έχει µιλήσει για εξαφανίσεις κυνηγών και αγροτών στον Έβρο. Την ίδια χρονιά, ένας συγγραφέας και δύο φίλοι του ανακαλύπτουν µία ύποπτη αναφορά των ελληνικών µυστικών υπηρεσιών µε το κωδικό όνοµα «Τιαµάτ», που αναφέρεται στα γεγονότα του Πάσχα του ’97.

Σε αυτό το μυθιστόρημα τρόμου οι τρεις ήρωες καλούνται, σαν σύγχρονοι «ιππότες», να ερευνήσουν την υπόθεση και να αντιµετωπίσουν έναν «δράκο» που σπέρνει τον τρόµο, υπό την καθοδήγηση ενός πάµπλουτου ηλικιωµένου.

Με τι ακριβώς θα έλθουν αντιµέτωποι, στον Έβρο;

Υπάρχουν ακόµη τέρατα;

Ή µήπως τα αληθινά τέρατα έχουν ανθρώπινο πρόσωπο;

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Tiamat

Συγγραφέας: Αντώνης Κρύσιλας

ISBN: 978-960-626-604-1

Αρ. σελίδων: 340

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Πηγή

Η 19η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 7 Μαΐου 2023 στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου ΔΕΘ-Helexpo, με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία (ΗΠΑ).

Κύριος στόχος αυτού του αφιερώματος είναι να αναδείξει τις σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές και την αγορά βιβλίου των ΗΠΑ, μέσα από προσκλήσεις συγγραφέων και εκδοτικών οίκων, πανεπιστημιακών εκδόσεων και προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων.

Σας περιμένουν πολλά θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, βιβλία και τέχνες, η παιδική και η εφηβική γωνία, επαγγελματικές εκδηλώσεις με διεθνείς συμμετοχές, κ.ά.

Μια διοργάνωση υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.