Θεατρικά …

Όταν τον περασμένο Αύγουστο είχε αναγγελθεί ότι το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας θα έχουμε την ιστορική εναρκτήρια παράσταση με θεατές, υποθέσαμε ότι η ανάδειξη του λαμπρού μνημείου ολοκληρώθηκε. Τελικά αντί για παράσταση είδαμε ομιλία της …υπουργού Μενδώνη και μουσική συναυλία.
Τώρα διαβάζουμε, σε σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, ότι μέσα στη φετινή χρονιά πρόκειται να ολοκληρωθεί η …αποκατάσταση της σκηνής του θεάτρου. «…το έργο αυτό θα απαιτήσει έναν ακόμη διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα αφορά στη στατική μελέτη του κτιρίου και θα προκηρυχθεί σύντομα, αφού λάβει τη σχετική έγκριση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-20…».
Από που αντλείται τόση βεβαιότητα για την αποκατάσταση της σκηνής εντός του τρέχοντος έτους; Ήδη βρισκόμαστε στο 2024 και ακόμα τρέχουμε να κάνουμε διαγωνισμό με λεφτά του παλιού ΕΣΠΑ (2014-20).
Πάνω που είχαμε εμπεδώσει την άποψη ότι η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε τη δύναμη ηλεκτρικής σκούπας…

Ευρωψηφοδέλτιο

Να και μια θεσσαλική υποψηφιότητα που αχνοφαίνεται στο ορίζοντα των Ευρωεκλογών για το ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ.
Είναι αυτή του Τρικαλινού ψυχιάτρου Γιώργου Οικονόμου, υποψηφίου βουλευτή και κουμπάρου του Ανδρουλάκη. Γιός του αείμνηστου Χρήστου Οικονόμου, υφυπουργού Υγείας σε μια από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου στη δεκαετία του 1980, αλλά και γαμπρός της Σούλας Μερεντίτη, πρώην βουλευτίνας και κουμπάρας του Σημίτη.
Ο ίδιος μάλιστα, στα χρόνια της παντοδυναμίας του Τσίπρα, παραλίγο να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τον ήθελαν οι σκληροί της τοπικής οργάνωσης, οπότε στάθηκε τυχερός, δεν έμπλεξε…


Ρε που φτάσαμε… βγήκαν οι Γερμανοί αγρότες στο δρόμο. Η πύλη του Βραδεμβούργου έγινε ο δικός τους κόμβος της Νίκαιας. Αυτό από μόνο αρκεί για να αντιληφθούμε ότι στην Ευρώπη που γνωρίζουμε τα πράγματα είναι χειρότερα απ΄όσο νομίζουμε …


«Δώστα όλα»

Εξαιρετικά αποδοτική για τους δικηγόρους αποδεικνύεται η τελευταία αποχή τους από τις δικαστικές αίθουσες, που προκάλεσε «έμφραγμα» στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίες παροχές για να τους εξευμενίσει και να λειτουργήσουν πάλι κανονικά τα δικαστήρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο «κωδικός» των παροχών είναι «μεταφορά δικαστηριακής ύλης» στους δικηγόρους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, έχει υποσχεθεί ότι θα διεκπεραιώνονται μόνο από δικηγόρους οι υποθέσεις εγγραφής και εξάλειψης συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης, αποδοχής κληρονομιάς, έκδοσης κληρονομητηρίου και σύστασης σωματείων. Σε επόμενη φάση, μέσα από μια αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια, η υποχρέωση έκδοσης γραμματίου σε όλες τις υποθέσεις όπου παρίσταται δικηγόρος και ότι θα επανεξεταστούν οι δικηγορικές αμοιβές. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει ρύθμιση για να εξοφληθούν όλα τα χρωστούμενα στους δικηγόρους από τη Νομική Βοήθεια και ότι θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα για να πληρώνονται στο μέλλον γρήγορα.
Μετά από τόση γενναιοδωρία οι δικηγόροι «μαλάκωσαν» αρκετά την αποχή τους, αλλά δεν την έχουν σταματήσει εντελώς μέχρι να δουν να προωθείται το νομοσχέδιο που τους ενδιαφέρει. Μόλις πάνε… ταμείο, η ομηρία της Δικαιοσύνης θα λυθεί.

Ο Χρήστος Μιχαλάκης έκανε σχολή...

Πλημμύρες…

“Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κάποια στιγμή εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων θα βρισκόμαστε στην ανάγκη να παράσχουμε Ιατρική ελαχίστων πόρων στην καρδιά της Θεσσαλίας. Όλες αυτές οι συνθήκες αυξάνουν τις πιέσεις ειδικά στις ευάλωτες κοινωνικοοικονομικές ομάδες και ενισχύουν την τάση για ουσίες που θα αντισταθμίσουν τη θλίψη, για ουσίες διεγερτικές...”. Δεν το λέει κανένας τυχαίος αλλά ο ψυχίατρος και πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης, ο οποίος είναι και θεσσαλός (Καλαμπάκα).
Βέβαια ο ίδιος, σπεύδει να δώσει ένα μέτρο σύγκρισης για το τι σημαίνει Ιατρική ελαχίστων πόρων: “Το 2009 είχα βρεθεί με τους Γιατρούς του Κόσμου στην Τανζανία, όπου αξονικός τομογράφος υπήρχε μόνο στην πρωτεύουσα, ενώ για μαγνητική χρειαζόταν αεροδιακομιδή στο Ναϊρόμπι, δηλαδή σε… άλλη χώρα.

Για ελάτε…

Από 18 έως 19 Ιανουαρίου 2024 υποβάλλονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για τις θέσεις του προέδρου της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς και των δυο αναπληρωτών. Μηνιαίος μισθός 5.100 ευρώ για τον πρόεδρο, και 4.100 για τους αναπληρωτές (μικτά).
Όμως τα γάλατα έσφιξαν. Απαιτούνται πτυχία από σχετικές σχολές, μεταπτυχιακά και θητεία σε θέσεις ευθύνης. Θα υπάρξουν επίσης γραπτές και προφορικές εξετάσεις, ακόμα και παράβολο 100 ευρώ.
Από τους τρεις πρώτους με την υψηλότερη βαθμολογία ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να επιλέξει όποιον θέλει.
Τα ίδια περίπου θα ακολουθήσουν και για τους νέους διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλίας.
Οι προσληφθέντες θα υπογράψουν συμβόλαιο με στόχους, που σημαίνει ότι αν κάποιους δεν τους πιάσει θα μπορεί ακόμα και να απολυθεί.
Η Κεραμέως έκανε ένα σωστό βήμα. Τουλάχιστον δεν πρόκειται να ξαναδούμε διοικητές σαν τον συνταξιούχο δάσκαλο τον οποίο είχε διορίσει στο νοσοκομείο Τρικάλων ο Αβραμόπουλος…

Αταλάντη …

Αν τυχόν, πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας στην Αθήνα, σταματήσετε με το αυτοκίνητό σας στον Σταθμό Εφοδιασμού Οχημάτων στην Αταλάντη, καλό είναι να έχετε τον νου σας.
Το πάρκινγκ είναι αυξημένης επικινδυνότητας καθώς το λυμαίνονται συμμορίες τσιγγάνων.
Συνήθως το πρόσχημα είναι η αλλαγή στα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων, με το …ζόρι. Αν ο “πελάτης” αρνηθεί, όπως έκανε κάποιος τις προάλλες, η “πώληση” γίνεται χωρίς να σε ρωτήσουν. «Σου αλλάξαμε τους υαλοκαθαριστήρες, δώσε μας 100 ευρώ» είπαν στον άτυχο οδηγό που δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Εκείνος δεν τους έδωσε τα λεφτά, και αμέσως του κατέστρεψαν τους υαλοκαθαριστήρες και έναν καθρέφτη. Κάποιος που είδε το περιστατικό έσπευσε να τον υπερασπιστεί. Τότε ένα σμήνος από Ρομά τον περικύκλωσε και άρχισε να τον χτυπάει αφήνοντάς τον αιμόφυρτο στο έδαφος.
Ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο, έφτασε η αστυνομία, αλλά οι δράστες διέσχισαν με τα πόδια την Εθνική οδό και χάθηκαν στα χωράφια…
Η αστυνομία δεν μπορεί να επιβληθεί. Κατά καιρούς πιάνει κάποιους αλλά γρήγορα αποφυλακίζονται. Υπάρχουν και άφθονοι αντικαταστάτες …

Συμμορίτες…

Ο Κούγιας αφού ξεφορτώθηκε την ΑΕΛ στον Νταβέλη (με το αζημίωτο) συνεχίζει να διακονεί το ποδόσφαιρο από τη θέση του αντιπροέδρου και νομικού συμβούλου του Ολυμπιακού. Χθες, σε μια δίωρη συνέντευξη Τύπου, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι μήνυσε τους παράγοντες της ΕΠΟ και τους (ξένους) διαιτητές του ντέρμπυ Ολυμπιακός – ΑΕΚ για …σύσταση συμμορίας.
Ψυχαγωγική ευρηματικότητα…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο kosmos@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa