Τα τελευταία χρόνια οι καύσωνες µας επισκέπτονται από τον Ιούνιο, καθώς έχει µεγαλώσει η περίοδος των ακραίων θερµοκρασιών. Οπως εξηγούν ειδικοί μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», «είναι πλευρά της γενικότερης τάσης της κλιµατικής αλλαγής. Κάτι που είχαµε δει στα µοντέλα, πλέον το βλέπουµε και στην πραγµατικότητα». Ενας πρώιµος καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών για τη χώρα.

Στη Θεσσαλία και σε πολλές περιοχές οι θερµοκρασίες θα χτυπήσουν «σαραντάρια», ενώ σε ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο αύριο και την Πέµπτη θα δούµε θερµοκρασίες και άνω των 40 °C, καθώς οι πολύ θερµές αέριες µάζες που βρίσκονταν πάνω από τη βόρεια Αφρική και την κεντρική Μεσόγειο κατευθύνονται ανατολικά και αναµένεται να ανεβάσουν τις θερµοκρασίες στην Ελλάδα από σήµερα µέχρι και την Παρασκευή.

Σύµφωνα µε την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που εξέδωσε Εκτακτο ∆ελτίο Επιδείνωσης Καιρού, σε πολλές περιοχές της χώρας οι θερµοκρασίες θα χτυπήσουν «σαραντάρια», ενώ στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο και ειδικά σε ηπειρωτικές περιοχές, µακριά από τη θαλάσσια αύρα, την Τετάρτη και την Πέµπτη θα δούµε θερµοκρασίες έως 41 °C και 42 °C, πιθανόν κατά τόπους έως και 43 °C. Σύµφωνα µε την πρόγνωση της ΕΜΥ από Παρασκευή θα αρχίσει να πέφτει η θερµοκρασία, ενώ σηµαντική µεταβολή θα υπάρχει το Σαββατοκύριακο, µε τη θερµοκρασία να πέφτει 6-8 βαθµούς και να επιστρέφει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Είναι αξιοσηµείωτο το γεγονός πως το επερχόµενο θερµό επεισόδιο, µε πρόγνωση για θερµοκρασίες και συνθήκες καύσωνα σε αρκετές περιοχές της χώρας, αναµένεται πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήµερο του Ιουνίου. Αν και παλιότερα αποτελούσε σπάνιο φαινόµενο, τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν οι καύσωνες του Ιουνίου.

Στον 20ό αιώνα, το σύνηθες στην Ελλάδα ήταν οι καύσωνες να εκδηλώνονται τους µήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Υπήρχαν φυσικά εξαιρέσεις, όταν επεισόδια καύσωνα εµφανίστηκαν από τον Ιούνιο, όπως στις 24-28 Ιουνίου 1982. Στην ιστορία της µετεωρολογίας στην Ελλάδα έχει µείνει επίσης ο ισχυρός καύσωνας από 19-23 Ιουνίου 1916, όταν περιοχές κυρίως της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου κατέγραψαν θερµοκρασίες έως και 43 °C (Αθήνα, Λαµία, Λάρισα κ.ά.) ή ακόµα και 45 °C (Καλαµάτα). Παρ’ όλα αυτά, ο Ιούνιος εθεωρείτο και ήταν ο σχετικά πιο δροσερός µήνας του καλοκαιριού, µε τις περιπτώσεις καύσωνα να αποτελούν εξαίρεση.

Η εικόνα αυτή άρχισε να αλλάζει από τον Ιούνιο του 2007 και τον πολύ ισχυρό καύσωνα εκείνης της χρονιάς από 19-28 Ιουνίου, που δηµιούργησε πολύ δύσκολες συνθήκες στην Αττική και συνέβαλε στην πυρκαγιά που έκαψε µεγάλο µέρος του Εθνικού ∆ρυµού και του δάσους της Πάρνηθας. Από το 2007 και µετά, παρατηρούνται αρκετά συχνά επεισόδια καύσωνα και τον Ιούνιο στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, στις 15-18 Ιουνίου του 2010, τον Ιούνιο του 2014, στις 23-25 Ιουνίου 2016, από 29 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2017, στις 21-29 Ιουνίου 2021. Οι καύσωνες του Ιουνίου επανέρχονται πλέον κάθε δύοτρία χρόνια.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Γιάννη Ελαφρό, Καθημερινή)