Η Λάρισα τίμησε την ιστορική εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ωστόσο, από τον αγώνα για αναδιανομή της γης που διεκδίκησαν οι κολίγοι το 1910, βλέπουμε σήμερα το ξεπούλημα της αγροτικής γης σε λίγα χέρια, την εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας και φτωχοποίηση και ερημοποίηση των χωριών.

Αυτό τόνισε στην παρέμβαση του στον εορτασμό της επετείου του Κιλελέρ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ Παναγιώτης Νταής. ​

Στην παρέμβαση του ο κ. Νταλής τόνισε ότι ο ξεσηκωμός του Κιλελέρ δεν έχει επετειακό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί την αφετηρία για επανασχεδιασμό της Αγροτικής Πολιτικής, ενώ ανέφερε επίσης πως η διασύνδεση και η δικτύωση μεταξύ παραγωγών, πανεπιστημίων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί τη διέξοδο για τον περιφερειακό σχεδιασμό του πρωτογενούς και αγροτοδιατροφικού τομέα, που είναι ο βασικός πυλώνας της Τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

«Μόνο με στοχευμένες πολιτικές σε εθνικό και τοπικό επίπεδο μπορεί να κρατηθεί όρθια η Γεωργία και η Κτηνοτροφία και να αντιμετωπισθεί η πολυεπίπεδη κρίση που προκαλεί ο συνδυασμός της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές και συνολικά στο κόστος παραγωγής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταής και σημείωσε πως οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των αγροτών στο σύνολό τους περιέγραψαν την αγωνία για την διατήρηση της γης και της εργασίας, το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, την καθυστέρηση της πληρωμής των επιδοτήσεων, την απουσία της εκπαίδευσης-κατάρτισης και το μαύρο σκοτάδι που βρίσκονται όσον αφορά την εφαρμογή της νέα ΚΑΠ. Ειδικά όσον αφορά την "μεταρρύθμιση" της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα, πέραν από την μείωση των πόρων.

«Δυστυχώς – είπε ο κ. Νταής» οι αγρότες βιώνουν και σήμερα την εγκατάλειψη από την πλευρά της κυβέρνησης και η παρουσία του αρμόδιου υπουργού, τίποτα δεν προσέφερε στην κραυγή αγωνίας των αγροτών. Ο αρμόδιος υπουργός όλα τα έριξε στην ενεργειακή και κλιματική κρίση, μίλησε για νέα δεδομένα που ανακύπτουν, όπως οι ζημιές που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και όπως χαρακτηριστικά τόνισε είναι και αυτή μια εκκρεμότητα για την επόμενη μέρα, δηλαδή στην επόμενη κυβέρνηση».

Ο υποψήφιος βουλευτής Λάρισας ανέφερε ακόμα πως πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε μια οδυνηρή περίοδο, όπου παγκόσμια οδεύουμε σε μια μεγάλη επισιτιστική κρίση και η διατροφική αυτάρκεια κάθε χώρας θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης αυτής.

Και κατέληξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τους αγώνες και τις προσπάθειες των αγροτών για να δικαιωθεί το διαχρονικό νόημα της εξέγερσης του Κιλελέρ, με την δημιουργία μεγάλων και ισχυρών συνεργατικών σχημάτων και συνεταιρισμών, ώστε η δύναμη να μεταφερθεί στους παραγωγούς και όχι τους μεσάζοντες και ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής οικονομίας».