Τα οινοποιϊα των «Δρόμων του Κρασιού» στη Θεσσαλία συμμετέχουν σήμερα Κυριακή στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού και δέχονται επισκέπτες στους χώρους τους από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Η Ηµέρα Οινοτουρισµού θεσµοθετήθηκε το 2009 ως Ευρωπαϊκή Ηµέρα Οινοτουρισµού και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Νοεµβρίου. Από το 2019 γιορτάζεται σε παγκόσµιο επίπεδο. Στον εορτασµό συµµετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας µας.
Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στις αμπελοοινικές περιοχές, θα γνωρίσουν τους θεσσαλούς οινοπαραγωγούς, θα απολαύσουν τους πανέμορφους αμπελώνες, θα ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, θα δοκιμάσουν νέες και παλαιωμένες σοδειές, αλλά και θα ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου που μόλις ολοκληρώθηκε.
Η Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009 ως Ευρωπαϊκή ημέρα Οινοτουρισμού και εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Από το 2019 εορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού» συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας μας και συγκεκριμένα η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», η Ένωση «Οίνοι και Αποστάγματα Θεσσαλίας», η Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας, η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής, η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου, η Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου, το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης. Περισσότερες πληροφορίες για τα οινοποιεία στην Κεντρική Ελλάδα «Οίνοι και Αποστάγματα Θεσσαλίας» (ΕΝ.Ο.Α.ΘΕ.), στο τηλέφωνο 6944-447.090, στην Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.Ε.), τηλέφωνα 2233-080.324 και 210-807.5512.
«Ο οινοτουρισµός είναι µια δραστηριότητα η οποία µπορεί να αναπτυχθεί σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες, ενισχύει τη σύνδεση των ταξιδιωτών µε τους τόπους που επισκέπτονται και εµπλουτίζει ουσιαστικά την ταξιδιωτική εµπειρία» αναφέρει η υπουργός Τουρισµού Ολγα Κεφαλογιάννη.
Ωστόσο, από τα περίπου 1.750 οινοποιεία που λειτουργούν στη χώρα µας, µόνον τα 100 έχουν σήµα επισκέψιµου οινοποιείου, µε αποτέλεσµα να είναι απαραίτητη η προώθηση της εξωστρέφειας στον κλάδο και υιοθέτηση πρακτικών που σχετίζονται µε το µάρκετινγκ των οινικών προϊόντων.
Το υπουργείο Τουρισµού σχεδιάζει τη δηµιουργία του Εθνικού ∆ικτύου Επισκέψιµων Οινοποιείων, το οποίο, όπως δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη στο Συµβούλιο Οινοτουρισµού, «µπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό βήµα για τη συνολική αναβάθµιση της τουριστικής προσφοράς, καθώς µέσα από γευσιγνωσίες, περιηγήσεις και συναντήσεις µε τους οινοποιούς, οι ταξιδιώτες δηµιουργούν δυνατές αναµνήσεις, συνυφασµένες µε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου. Μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε όλους τους νοµούς και να προσελκύσει ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνδυάζει την πρωτογενή παραγωγή µε την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, εστίασης, καθώς και ξενάγησης στις οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις και τους αµπελώνες». Η ενίσχυση του οινοτουρισµού, άλλωστε, θεωρείται επιβεβληµένη σε µια χώρα που ο τουρισµός έχει κυρίαρχη θέση στην οικονοµική δραστηριότητα.
«Η ιδέα είναι να φτιάξουµε ένα λεύκωµα µε αντιπροσωπευτικά επισκέψιµα οινοποιεία ανά περιφέρεια, να τα προωθήσουµε σε τουριστικά γραφεία και στο εξωτερικό, αλλά και διαδικτυακά, καθώς και να προωθήσουµε τις συνεργασίες οινοποιείων, ξενοδοχείων, εστιατορίων. Λάτρεις του κρασιού υπάρχουν σε όλο τον κόσµο και η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισµός οινοτουρισµού, σε συνδυασµό µε την απόλαυση της κουζίνας κάθε τόπου», αναφέρει.
Μεταξύ των σχεδίων του Συµβουλίου Οινοτουρισµού περιλαµβάνονται η δηµιουργία δικτύου περιφερειών και δήµων κρασιού, η ενίσχυση του «επώνυµου προορισµού» για το κρασί και η αξιοποίηση της περιόδου του χειµερινού τουρισµού. Η αρχή µπορεί να γίνει αύριο, µε ευκαιρία την Παγκόσµια Ηµέρα Οινοτουρισµού. Αλλά οι οδηγοί, προσοχή στην κατανάλωση!
Στα σχέδια του Συµβουλίου Οινοτουρισµού περιλαµβάνεται η ενίσχυση του «επώνυµου προορισµού» για το κρασί.
Λ.Ε. kosmoslarissa.gr